Dělejte denně dobré skutky a bude nám tu všem lépe

květina na dlani

„Dělejte náhodné dobré skutky, neočekávejte za to nic nazpět a věřte tomu, že se Vám to někdy vrátí.“
Princezna Diana

Svět je plný paradoxů. Financujeme průzkumné mise na Mars, ale přitom nebereme v potaz, že na této planetě denně umírají tisíce lidí na podvýživu.

Ale pojďme blíže. V naší zemi jsou lidé ovládáni médii… Nebo jak si to vysvětlujete? Stačí pár obrázků a krátká reportáž a během noci se sejde celý milion na přístřešek pro utečence. Ale matky, které neměly to štěstí dostat se do médií, sbírají víčka od PET lahví v naději, že jich nasbírají kamion, aby mohly zaplatit rehabilitaci pro své nemocné dítě.

Konáme dobro jen proto, že z toho máme vlastní užitek anebo proto, že to udělala velká skupina lidí před námi? 10. května nosíme hrdě žluté kopretinky na pomoc výzkumu léčby rakoviny – s čímž plně souhlasím! Ale chceme být za dobrý skutek vždy odměněni?

Tato úvaha mě přiměla k provedení malého experimentu. Nakoupila jsem 4 malé čokolády. Ráno, když jsem si dávala u stánku kávu, jsem studentovi, který mi ji připravoval, klasicky zaplatila a čokoládu přidala jako poděkování. Zaraženě se na mě podíval a zeptal se: Proč? Já si vzala své malé latté a jen jsem se usmála a odpověděla: Proto, že můžu!

Došla jsem do práce a kolega stresař doletěl do kanceláře a že zapomněl to a tamto, že naproti školí, nestíhá. Já neřekla nic a jen mu dala čokoládu, ten mě však už zná… Takže se jen usmál a řekl: Díky! Sedl si, rozbalil ji a v klidu jedl. A hned šlo vidět, že je šťastnější! :)

Z práce jsem si šla udělat radost do našeho mini knihkupectví, které 28. června zavírá, a koupila jsem si knihu, zaplatila a slečně řekla: Za to, že tu jste! A položila jsem jí čokoládu ke kase. Celou dobu byla otrávená, zavalená papíry, ale jak čokoládu uviděla, zarazila se, koukala na ni a pak se na mě usmála, ale nechápala… Ještě jsem dodala: Chtěla jsem vám udělat radost. Slečna ani nepoděkovala, jen zaraženě koukala.

Po tom, co jsem došla domů, dala jsem poslední čokoládu příteli a ten mi na to řekl: Chceš, abych byl tlustý, že? :D

Co tím chci říct?

Můj mini experiment byl zvláštní. Jako by lidi nejen, že přestali konat dobro jen tak, ale divili se, proč to dělá někdo jiný. A co ti lidi, kteří konají dobro a nikdo je přitom nevidí, nikdo je nezná. Proč to tedy dělají? Neznám životní příběh toho studenta, ani paní prodavačky a o to silnější to pro ně muselo být!

Pamatuji si, jak jsem jednou šla po ulici do práce a zastavil mě takový starší pán s igelitkou. První, co mi blesklo hlavou, bylo: Co po mě bude chtít? Peníze? Cigaretu? On mi dal malou žlutou růži, usmál se, nic mi neřekl. Jen mi ji dal a šel dál. Já stála jako opařená a usmívala se… Celou cestu do práce jsem přemýšlela: Proč?

PROTOŽE MOHL!

A o tom to je. Během dne vás naštvou desítky věcí… To neovlivníme. Co ale můžeme ovlivnit je to, udělat někomu jen tak nesobecky radost! Nemusíte kupovat čokolády, stačí úsměv, maličkost. A nebo jděte do dalšího experimentu se mnou!

Vymyslela jsem projekt, kterým bych ráda učila širokou veřejnost znakový jazyk pomocí čokolády. Jedná se o malé odlitky čokoládových rukou v 3D provedení a každý jednotlivý symbol má vlastní význam. Pojídáním čokolády se tak interaktivní formou učíte.

Tento projekt navíc nejen, že dělá osvětu hendikepu neslyšících, ale bude zaměstnávat i samotné neslyšící.

Projekt není známý, nejsou o něm natáčeny srdceryvné reportáže. Je to projekt ženy, která si jednou řekla, že to zkusí – proto, že prostě může!

Do 4. června 2017 probíhá hlasování, aby projekt dostal finance a mohl se uvést v život. Jestli chcete udělat někomu nesobecky jen tak radost – protože vy můžete – udělejte to!

Pošlete svůj hlas, hlas manžela, přítele, maminky, buďte pro nás HRDINOVÉ BEZE JMÉNA!

Odkaz na hlasování: http://www.rozjezdy.cz/soutez/hlasovani/12/

Díky všem, co se budou chtít zapojit a šířit dál.

Zuzka   

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Hedvika napsal:

    Já se také snažím udělat každý den dobrý skutek. I z maličkosti mám pak dobrý pocit :-) . Dobrý skutek začal dělat i manžel. Přes zimu totiž několikrát využil rozvoz květin Ostrava u https://www.fleurop.cz/rozvoz-kvetin-ostrava a nechal mi domů, nebo někdy i do práce poslat květiny. Pokaždé jsem z nich měla ohromnou radost a když jsem se na květiny podívala, tak jsem měla hned lepší náladu :-) .

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  3. fUspEl napsal:

    evolution casino
    798fUspEl’=/

  4. Gábina napsal:

    Kéž bych tak od mého kamaráda a nebo aspoň přítele jednou za čas dostala bílé růže. Ony na mě v poslední nelehké době myslí totiž jenom mé kamarádky a nikdo z chlapů si na mě nevzpomene. Přitom i přítel ví že si v životě neprocházím lehkým obdobím, achjo..

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.