Co vše můžeme na jaře očistit?

čistá příroda

Máte taky trpasličí zahradu?
Jaro je spojováno s očistou. Někteří lidé cítí a mají tu potřebu odhazovat, vypouštět a uklízet. Pokud patříte mezi ně, tak jsou tyto řádky právě pro vás.

Udržování věcí, neochota odpouštět, špatný výdech, nepořádek v papírech, nenošené oblečení v šatníku, shromažďování majetků. To jsou všechno příznaky trpasličí zahrady.

Nic proti trpaslíčkům a jejich pánům. Je to jen metafora pro kýčovitost a hromadění nepotřebných věcí, ve které se často skrývá hluboká bolest.

Lidé často shromažďují věci, přináší jim to krátkodobý pocit uspokojení a štěstí. Ale je jen dočasný. Proto kupují nové a lepší, hezčí, modernější kousky až mají trpaslíků plnou zahradu.

Pokud chceme nalézt trvalý pocit štěstí, najít vnitřní smysl života, musíme se právě těchto „nánosů“ zbavit. Jak uvnitř těla, tak i kolem sebe. Vyčistit prostředí, kde trávíme nejvíce svého času.

Co vše můžeme na jaře očistit?

To, co mě napadá jako první, je naše tělo. Díky tělu žijeme, můžeme se projevovat, dělat věci, které nás baví a naplňovat své poslání.

Tělo má zase další rozdělení, a to na fyzické a duchovní. Očista fyzického těla je převážně o změně jídelníčku a pitného režimu. Doporučuji si udělat nějakou očistnou kůru, například pitím kopřivového čaje, nebo březové vody.

Orgánem pro jaro jsou játra a žlučník, proto omezte alkohol, tučná jídla, smažené, jednoduchý cukr a lepek. Naopak dopřejte tělu krátce dušená jídla, zeleninu, jáhly, rýži a saláty s kyselejší zálivkou (balsamico ocet, citrón).

Duchovní tělo můžeme očistit od nevyjádřených, negativních emocí.

A to skrze odpuštění, odplavení smutku, vyjádření vzteku bezpečnou cestou, abyste nezranili sebe ani ostatní. Udělejte si meditaci, nebo si běžte zakřičet do auta, nebo zabouchat do polštáře. Naciťte se na sebe a co cítíte jako nejlepší způsob, tím to vyjádřete.

Udělejte si očistný rituál. Můžete si vypsat na papír všechny věci, emoce, myšlenky, kterých se chcete zbavit. Zapalte jej a s plným prožitkem nechte vše odejít. Naopak si poté můžete udělat povzbuzující rituál pro přitáhnutí toho, co v tomto roce chcete mít, prožívat a cítit. Ale o rituálech až jindy.

Další očistou je na řadě prostředí, kde trávíte nejvíce času. Váš domov, kancelář, auto, chata, garáž atd. Sepište si na papír všechny jednotlivé poličky, skříně, místa, která chcete protřídit. Doporučuji si vyčistit i telefon a počítač. Postupně si do kalendáře naplánujte jednotlivé „očistné dny“ a pozorujte, jak se vám bude ulevovat po psychické i fyzické stránce.

Pokud máte problém věci odhazovat, vyhazovat, vydechnout, odpustit, poté se podívejte na pravou příčinu těchto pocitů. Někdy si opravdu nahrazujeme pocity štěstí tím, že si kupujeme hmotné věci. A hromadíme.

Nebo často tyto smutky a bolesti zakrýváme jídlem. Pokud víte, že máte problém s připoutáváním se ke hmotě, zaměřte se více na nehmotnou složku jako je váš dech, myšlenky a teprve následně začněte pročišťovat a zbavovat se hmotných věcí.

Jak si konečně udělat pořádek a mít doma jen potřebné věci, které nám slouží a dělají radost?

Jak se zbavit emočních pout, jež máme k věcem, které už nepotřebujeme?

Jak si uspořádat prostor kolem sebe a jaké prvky posílit nebo ubrat v jednotlivých částech domova, aby docházelo k pocitu štěstí a harmonie v nás?

TO VŠE A MNOHEM VÍCE SE DOZVÍŠ DÍKY ZÁZNAMU ONLINE SUMMITU ŽENY ŽENÁM.

VÍCE INFORMACÍ NAJDEŠ ZDE >>> 

Lenka Hrušková

Autorka e-booku „Sebe-vědomou ženou krok za krokem„
a blogerka webu www.lenkahruskova.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Bořislavka Kukolínová napsal:

    Ahoj, já třeba na jaře velice ráda očišťuji auto od všech negativních energií, které se mi na autě nashromáždily přes vánoční svátky. Čistím jak různými sadami ( jako je třeba tato https://www.filsonstore.cz/autokosmetika-pece-o-auto/ ) , tak i energetickými krystaly a čadidly. O vánocích se ve vzduchu hemží spoustu negativní energie a ani o tom nevíte.

  2. Ivule napsal:

    Já si myslím, že to, co všichni asi na jaře nejčastěji budeme očisťovat je okolí domu, dům samotný a třeba i zahradu. Já toto období mám velice ráda a proto třeba se na tyto období velice těším. Nedávno jsem si i na jaro koupila nový pracovní oděv ze stránek https://www.wbs-safety.cz/12-pracovni-odevy a rovnou jsem si ho vyzkoušela už při podzimních úklidech. Nemůžu se dočkat těch jarních :-)

  3. Hanah napsal:

    Děkuji moc za velice zajímavý článek o tom, co se všechno dá na jaře čistit. My jsme se rozhodli také, jak v rámci podzimního úklidu, tak i budoucího jarního úklidu trochu poupravit náš trávník. Tak jsme si pořídili travní osivo, ze stránek https://www.semena.cz/309-travni-osivo a tam vše pořídili :) Je důležité, aby člověk měl čisto tedy nejen okolo sebe, ale hlavně v sobě.

  4. Ivanka082 napsal:

    S přítelem jsme se dohodli, že jakmile nám soused odprodá jeho chatičku v Krušných horách, hned objednáme od kamaráda dřevo a pojedeme si tam odpočnout. Z https://www.peplachty.cz/zakryvaci-plachty/ koupí i nějakou tu plachtu, abychom měli čím zakrýt dřevo. Tu chalupu, kterou kupujeme, nám doporučila Vlastička, která se o chaty zajímá dlouhodobě. Jak často jezdíte do českých hor?

  5. techwikies napsal:

    Thanks for an important blog post about the very useful and valuable details you shared. It helped me a lot. Very good posts are very useful. Keep blogging.

  6. Mirka74 napsal:

    Děkuji za článek, je velmi přínosný. Ale stejně si nejsem jistá, že jste zmínili všechno. Nezapomněli jste třeba na automobil? Víte, já jsem teď docela pedant na kupní smlouvu na automobil, protože nově pracuji v jedné právnické agentuře a tam se na tohle koukáme denně. Začátečníkům docela pomáhá webová stránka od https://napovime.cz/navod/jak-napsat-kupni-smlouvu-na-auto/

  7. Ivulena napsal:

    Tak já na jaře třeba hrozně moc ráda čistím svoje auto a všechno vlastně s tím tak nějak spojené… Třeba docela dost mne baví na auto pořizovat nové věci a další takové ty vymoženosti jako jsou třeba pneumatiky a tak :) Na této stránce zde – https://www.pneuok.cz , je mají i docela dost za levno! Tak mrkněte.

    • valis44 napsal:

      Tak to já teda zase takové věci raději nechávám na manželovi. V autech se tolik nevyznám. Naopak pro něj je to koníček. Veškeré opravy atd na našem autě dělá on. Dokonce i měnění pneumatik zvládá. Je ale pravda, že na to má docela dobré vychytávky, jako například šroubový kompresor Boge.

  8. Natyyys napsal:

    My děláme takovou generálku u nás doma prakticky každé jaro. Je to potřeba. Letos jsme se například hodně zaměřili na dětský pokoj. Naše děti mají v pokojíčku spoustu hraček, ale jen s málokterými si hrají, takže často prostě leží rozházené po pokoji. Tomu jsem letos konečně učinila přítrž a koupila jsem dětem takový pěkný koš na hračky, viz https://www.dreamboutique.cz/kose-na-hracky do kterého jsem jim prostě ty, se kterými si nehrají schovala.

  9. Mirka Veselá napsal:

    Nedávno jsme si také s manželem zařídili zahradu a nemůžeme být šťastnější. Poslední dobou z toho děláme umělecké dílo, neboť to bombardujeme dekoracemi. Dali jsme tam strašáky, zahradní skřítky, plašiče ptáků atd. Nemáte nějaké jiné nápady, jak bychom mohli naší zahradu ještě více zkrášlit? Děkuji předem

  10. novaklen13 napsal:

    Jarní očistu přímo miluju. :-) Osobně se na jaře nejraději věnuji zahradě. Strašně mě baví sledovat, jak se doslova probouzí ze zimního spánku. Myslím si, že příští jaro bude na zahradě spousta práce. S manželem jsme si letos v létě na zahradu pořídili zahradní jezírko tak ho budeme muset připravit na novou sezónu. Nikdy jsme to nedělali, tak to asi zabere nějaký ten čas.

    • Macinator444 napsal:

      Koukám, že to máme úplně stejně. Taky hrozně ráda na jaře trávím čas na zahradě a sleduji jak všechno kvete a tak. To je prostě paráda. Já se třeba příští rok chystám na zahradě udělat takové posezení pod pergolou. Pergolu už jsme postavili letos, ale nějaký zahradní nábytek pod ni jsme sehnat nestihli, tak to příští rok budu muset napravit.

  11. Ivanka082 napsal:

    Nevíte prosím vás někdo, jak se zbavit ptáků na zahradě? Objednala jsem plašič ptáků, vyzdobila jsem to strašákem, snažím se totiž chránit ovoce. Jsme ve vinařské oblasti a ti kosáci pořád chtějí krást. Už toho mám plné zuby. Potřebujeme udělat víno a prodat ho Pražákům.

  12. Eliška napsal:

    Podle mě se nejlépe čistí designové krby, ale je to jenom můj názor, tak ho nechci nikomu tlačit zase jako. Co je podle vás nejhorší část v domácnosti na čištění? Za mě to jsou rozhodně odpadkové koše a nebo třeba lišty u dveří. Tam to jde opravdu hodně špatně!

  13. zVYjjz napsal:

    evolution korea
    011zVYjjz“~&

  14. eXlXtO napsal:

    evolution casino
    677eXlXtO[#“

  15. tDJEqc napsal:

    evolution korea
    811tDJEqc=~|

  16. Ivanka08788 napsal:

    U nás doma se teď vede diskuze zejména na téma, jak se má asi tak starat o okrasnou zahradu. Manžel je pořád toho názoru že se musí pořídit nová filtrace pro jezírko, ale já si myslím, že to není vůbec potřeba. Jak to je u vás doma pokud máte rodinné domy a nebo třeba chalupy?

  17. Wodtik Seo napsal:

    As an Islamic Wall Art, clock, and calligraphy art maker, we are working hard to meet the European High Standards for our customers. Laser-cut metal, laser-cut wood, and acrylic wall decors are specialty products we manufacture. We were able to present the first high-quality electro-coated dazzling gold, silver, and copper metal wall clock and artworks with the help of our qualified design and research. These works of art are one-of-a-kind pieces that bring high quality and long life to living spaces at a low cost.
    Wall Art Calligraphy

  18. EbTech123 napsal:

    EliteBlue Technologies is a group of driven engineers and strategists dedicated to perfecting mission-critical software solutions. We thrive on delivering state-of-the-art, bespoke apps that improve your business operations from multiple angles to outsmart your competition, thanks to our business-focused approach.Eliteblue Technologies considers its clients to be the pillars of its success and goes above and beyond in assessing business operations and processes to recommend the best software solutions for long-term success. We create and implement cost-effective management solutions with a human touch to help employees improve their performance, productivity, and profitability.
    Google Website Maker

  19. Ivetka2 napsal:

    Dobrý den, tak na jaře už vím, čím začnu. U mě je podstatná ta čistota prostředí. Takže začnu naším domkem, potom asi pracovním prostředím a nakonec budu čistit auto. Do práce jezdím každý den, tak to je také potřeba. Je pravda, že člověk ho neuklízí každý den ale autokosmetika a potom vůně do auta mi to uklízení zpříjemňují. Nakupuji tady: https://www.2din.cz/

    • Katka napsal:

      No, taky jsem se letos na jaře chystala jak se pustím do uklízení našeho auta. Nakonec z toho ale bohužel nic nebylo, protože ještě než jsem se k tomu dostala, tak ho manžel stihl zničit. Bohužel se připletl do nehody na dálnici a auto bylo úplně na odpis. Nakonec se o něj postaral tento výkup autovraků. Manželovi se naštěstí nic vážného nestalo, ten to odnesl jen s pár škrábanci.

  20. Thanks for this post , such a lovely post after so long.

  21. Gábina napsal:

    My třeba děláme úklid zahrady docela pravidelně. Teď jsme na závěr roku zjistili že budeme muset objednat nějaké nové neviditelné obrubníky protože vlivem těch přízemních mrazíků se nám nějaké po delší době už rozbily. Lépe řečeno praskly, ale to až asi po osmi letech.

  22. Olga napsal:

    No je toho strašně moc s čím se dá přes den vyhrát, jen co je pravda. Nám se třeba líbí to že si můžeme udělat radost a pořídit si plastové jezírko. To jsme totiž už měli celé prasknuté a tak chceme nějak vyšperkovat naši zahradu zase po letech. Co vy? Máte také jezírko na zahradě?

  23. Sandra napsal:

    Já už se hrozně těším na jaro. Ne jen na očistu těla, ale hlavně na to, že budeme moct trávit víc času venku. S manželem jsme si oblíbili piknik a chodili jsme jíst ven skoro každý den :-) . Super je deka na piknik z https://www.vesna.cz/deky-na-piknik , která je zespodu voděodolná, takže i když je na jaře ještě trochu vlhká a studená zem, tak na dece se dá sedět a můžeme si užívat první jarní sluneční paprsky :-) .

  24. Věra napsal:

    K nám domů do domoviny už konečně dorazilo jaro a já se moc těším až mně z https://eshop.guaranaplus.cz/novinky/prichazi-jaro-zalozte-si-bylinkovou-zahradku-at-mate-kde-brat přijde kotvičník a budu si moct udělat opravdu dokonalé jarní očištění. Takový jarní detox třeba od masa a nebo alkoholu je po zimě zdravý. Udělejte to a nebudete litovat.

  25. Romana napsal:

    Já piju teď na jaře kopřivový čaj na očistu. Sbírám bylinky v přírodě a postupně přejdu na pampelišku, jetel, atd. V přírodě je největší síla. Není potřeba si kupovat předražené přípravky na detoxikaci. Taky mi hodně pomáhá práce na zahradě. Zapomenu na starosti a mám radost z udělané práce. O Víkendu jsme konečně umístili neviditelné obrubníky kolem domu a z jedné strany k nim přijdou kamínky a z druhé se dosype hlína.

  26. Věra napsal:

    Tak vám přicházím říct jednu zkušenost. Byla jsem naštvaná na místního prodejce že mně neprodal vitamíny a doplňky stravy proto jsem se ozvala kamarádce, která mně doporučila abych všechno vyřídila ZDE. Ona je výživová terapeutka a říká že nikde nic lepšího nezažila, jen co je do rozsahu a ochoty personalu.

  27. Věra napsal:

    Peníze nám aktuálně neční na stromech a hypotéka nás tíží. Ale zahradní jezírko, které nám zde dodává klid a radost, stojí za to. Děti si ho užívají a my také.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.