Cesty vášně – způsob jak inspirovat druhé

Najít svou vášeň nemusí být fuška. Většina z nás tuší při čem ztrácíme pojem o čase, co nás neskutečně baví a vždy nás to nabíjí energií. Opravdové science fiction začíná v moment, kdy začneme uvažovat o tom, že to, co nás baví a naplňuje, by mohlo být tím, čím se zabýváme každý den a dokonce se tím živíme. Wow, to by byl sen. Splněný sen. Jenže je tam spousta ALE…

Jedna z cest, jak je nechat rozplynout, může být inspirace příběhem někoho jiného, někoho, kdo už na svou cestu zas svým snem vykročil… A protože Dana-Sofie Šlancarová se rozhodla takové příběhy cíleně hledat a publikovat je v projektu Cesty vášně, položila jsem jí pár otázek, abych se dozvěděla víc…

1. Kdy a z jakého popudu vznikly „Cesty vášně”?

Cesty vášně vznikly tak, že jsme na podzim 2014 hledali pro čtvrté vydání knihy Mirandy Gray Cyklická žena inzerentky, kterým jsme nabídli spolupráci s naším projektem Cyklická žena®. Součástí bylo natočení videa o tom, co daná žena dělá. Když jsme ale začali natáčet, zjistili jsme, že tyto příběhy jsou za prvé velmi silné a za druhé mají něco společného – tyto ženy se odvážily vykročit za svou komfortní zónu a jít za hlasem svého srdce. Odvážily se vydat na svou cestu vášně.

Takže tak to celé začalo a nyní to pokračuje. Já vnímám, že my lidé se dokážeme velmi dobře učit z příběhů druhých, a tak mi přijde velmi smysluplné točit videa, která přinášejí lidem zprávu o tom, že i oni mají moc a schopnost změnit ve svém životě to, co jim už neslouží, a jít svou cestou vášně. Věřím, že příběhy Cest vášně mají moc inspirovat druhé lidi.

2. Jsou Cesty vášně jen o ženách a pro ženy?

Dosavadní čtyři díly jsou jen o ženách, ale v edičním plánu už jsou i manželské páry, které spojuje jejich cesta vášně, a s velkou pravděpodobností vzniknou i videa o mužích.

Pokud o sobě a o své cestě mluví žena, ano, bude víc inspirovat ženy, nicméně se domnívám, že všechny díly mají přesah a je jedno, jestli jsou určeny pro ženy nebo pro muže. Na svou cestu vášně se chtějí vydávat jak ženy, tak muži.

3. Jak vnímáš ty sama pojem „vášeň“ a co je tou tvou vášní?

Pro mě je vášeň něco, co mě naprosto pohlcuje, když to dělám. Ztrácím přehled o čase a jsem ve svém flow. A nemám vášeň jen jednu, ale je jich víc. Vzájemně se doplňují, některé jsou menší, některé zásadní, a taky pořád objevuju nové a nové.

Mou hlavní vášní je asi tvořit. Sem patří moje psaní a vydávání knížek, a taky třeba točení videí jako jsou Cesty vášně. A pak podnikání, s podporou automatizovaných IT systémů. A potom taky miluju učit svého syna doma nebo běhat v pětiprstých botách nebo tančit se svým mužem (chodíme na salsu a na argentinské tango).

Vášně mohou být velké i malé, to je jedno, ale bez nich bychom nežili plný život. Vášeň je to, co jsem já, já tam nejhlouběji uvnitř. A já si jsem jistá, že když tu vášeň objevíme a začneme ji realizovat, začneme tím taky světu dávat nejvíc… A zároveň tím dáváme nejvíc i sami sobě, takže je to ideální win-win.

4. Jak dlouho si „objevovala“ svou vášeň a co ti nejvíc bránilo následovat její volání?

To se těžko počítá, ale řekla bych že mi to trvalo leta. Nedávno mi došlo, že svou první knihu jsem začala psát, když mi bylo devět, ale „doopravdickou“ knihu jsem dokončila, až když mi bylo třicet osm, takže to je skoro třicet let. Mezitím jsem se nechala přesvědčit o tom, že moje vášeň je něco, co dělat nemám, protože mi to jde dobře, a že se mám zaměřit spíš na to, co mi tak dobře nejde.

A bylo to právě podnikání, které mi ukázalo, že tohle je opravdu špatný přístup, byť ho vnucuje školství dětem od první třídy. Například já a faktury a čísla, to bylo neslučitelné, a přesto jsem se o to v prvních letech podnikání úporně snažila. Když jsem tuhle práci delegovala na odborníky, pro které jsou moje faktury a finanční toky jejich vášeň, tak to najednou začalo fungovat mnohem líp a já se mohla posunout i v tom, že jsem se mohla vydat na svou vlastní cestu vášně… Teď mám na svoje vášně mnohem víc času.

Nejvíc mi tedy bránila moje falešná přesvědčení, že musím dělat něco, co mi nejde a co mne nebaví, a snažit se to zvládnout co nejlíp. A pak taky, že si nezasloužím dělat to, co mě baví… Že mi to jde lehce – to je přece špatně… Bez pořádné dřiny nejsou koláče… Jenže to není pravda, je to právě naopak.

Každý, kdo se chce vydat na cestu vášně, se musí podívat do sebe a vypořádat se s těmito svými negativními vzorci, protože všichni je tam máme a ony nám brání být skutečně sami sebou a dělat to, co nás baví, naplňuje a je naším skutečným talentem. Zapomeňte tedy na paní učitelky, zapomeňte na rodiče a vraťte se k tomu, co vás od malička bavilo… Tím dáte světu, a lidem kolem vás, nejvíc.

Mimochodem, moc hezky o tom mluví například Míša Měřínská v tomto videu

5. Nejlepší cesta, jak svou vášeň objevit, je:

Tak na tuto otázku jsme odpovídaly se Stáňou Mrázkovou v dílu nazvaném „Žijte i vy svou vášeň“ – je to takový praktický průvodce, jak svou vášeň odhalit a začít dělat první krůčky. Doporučuji tedy čtenářům se na něj podívat.

6. Co je podle tebe nejdůležitější na cestě za vlastní vášní? Máš nějakou radu pro ty, které váhají, mají strach?

S velkou pravděpodobností jste teď někde, kde vás to nebaví, a tušíte, že to už takhle nepůjde dál. A máte pravdu. Nepůjde to dál. Můžete se nechat balamutit svým racionálním já, ale vaše srdce vám dává jasně najevo, že chcete ve svém životě dělat něco jiného, mít něco jiného, zažívat něco jiného. První krok je, abyste si to přiznali a dovolili si to. Už jen toto vám velmi uleví. No a pak začněte hledat svou vášeň. Ono to může chvíli trvat a první objevená vášeň nemusí být ta skutečná – ta vaše největší vášeň může být třeba až třetí nebo čtvrtá objevená. Nicméně proces hledání je velmi důležitý, protože já bych třeba bez svých prvních pokusů a omylů nikdy k vášni psaní nedorazila a zábavná pro mne byla celá cesta…

Každý objev je super a má své místo a vede nás dál a dál k sobě samým.

No a až svou vášeň objevíte, tak začnete hledat cestu, jak tuto svou vášeň žít. S tím vám můžou pomoci ti, kteří už si podobným procesem prošli – ale oni se vám určitě na vaší cestě zjeví.

7. Kdybych byla kouzelná babička a mohla ti teď splnit jedno přání, co by to bylo?

Potřebovala bych spolehlivou, samostatnou a komunikativní asistentku pro všechny naše rostoucí firmy a projekty :-)) S vášní pro cykličnost a vědomý život a se schopnostmi „miracle makera“, tedy se schopností zařídit nemožné. V Dynamice bohatství nejlépe profilem Podporovatel, Spojovatel nebo Obchodník. :-))

Cesty Vášně

… jsou seriálem o lidech, kteří se rozhodli jít za svými sny
a dělat v životě to, co je naplňuje.

Jsem vodnářka, dvojnásobná máma, ulítlá dcera, šílená kámoška, písmenková královna a hlavně vděčná uživatelka Života. Psaní mě baví. Baví mě tak moc, že mě živí. Teď. A co bude zítra? Tím se nechám překvapit... :-) Více o mně tady >>>
Komentáře
  1. Lucie Jindrová napsal:

    Děkuji za shlédnutí inspirujícího kratičkého dokumentu,je úžasné takto pracovat s lidmi.
    Moc Vám fandím!Lu.

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.