Bezplenková komunikační metoda 2. část

V minulém dílu o Bezplenkové komunikačnímetodě (BKM) jsme se věnovali stručnému představení a teorii. Zmínili jsme 4 základní pilíře, na nichž je praktikování BKM postaveno: signály dítěte, časování, intuice, čůrací zvuk. V tomto a v následujícím dílu tohoto miniseriálu se těmito pilíři budeme postupně zabývat.

Signály dítěte

Hned po porodu a v prvních měsících života nám děti dávají signály velmi zřetelné. Pokud na ně reagujeme, signály se ještě prohloubí a celá metoda nám začne lépe fungovat. Jestliže tuto metodu nezačneme praktikovat a na signály vysílané dítětem nikdo nereaguje, miminka je přestanou vydávat a zvyknou si na vykonávání potřeby do plenek. Na začátku jim to přijde velmi nepohodlné a nepřirozené. Proto nám dávají najevo, že se jim chce čůrat nebo kakat.

Typickými signály jsou: pláč bez příčiny, zakoukání se do prázdna, nezvyklý klid uprostřed aktivity nebo naopak uprostřed klidu zvýšená aktivita. Pro každé období věku dítěte jsou typické trochu jiné zvuky. A také je potřeba si uvědomit, a s tímto pracuje i celá BKM, že každé dítě je individuální, a tak k němu přistupovat.

Nikdo vás nemůže naučit, jak přesně s vámi vaše miminko komunikuje. Na to si musí rodiče přijít sami a také s děťátkem komunikovat průběžně. Signály se časem mohou změnit, a proto se nám může v určitém období zdát, že dítě již žádné signály nedává najevo. Velmi brzy však zjistíme, že signály stále vydává, jen jsou trochu jiné, než jsme byli zvyklí.

Chceme-li se lépe naučit odpozorovat signály svého miminka, doporučuji je nechat pár hodin úplně rozbalené. Položené na nepropustné podložce či kožešině (praktickým pomůckám se budeme věnovat později). Vy se můžete věnovat dítěti nebo svým aktivitám (ne práci na PCJ). Poté, co se miminko vyčůrá, si mnohem snáze uvědomíte, jak se těsně předtím chovalo.

Zezačátku miminko vyšle signál a následně vykoná potřebu. Pokud ale praktikujeme tuto metodu, intervaly se postupně prodlužují a po několika týdnech je již dítě připraveno vydržet vylučování i několik minut (když nakupujeme, jedeme v tramvaji apod).

Časování

Časování je nejjednodušší způsob, jak s BKM začít. Tak jako my dospělí, i děti vylučují v určitých intervalech. Častěji čůrají dopoledne než odpoledne. Vylučují brzy po probuzení (nočním i během dne). Každé miminko to má opět individuální, ale to již můžete jednoduše vysledovat. Některé děti musí hned po probuzení a některé až za 10minut. Časování také funguje po nakojení/najezení. Čím je miminko menší a má menší bříško a střeva, tím rychleji po jídle musí na záchod. Některé děti dokonce vylučují přímo při kojení. Obvykle začnou být u kojení nevrlé, špatně sají, vrtí se. Můžeme miminko na chvíli od prsa odpojit a dát je nad misku vykonat potřebu a poté je nechat dopít nebo kojit přímo nad nádobou.

Časování je metoda, kterou můžeme využít i při klasickém trénování na nočník u starších dětí. Dávat je na nočníček po jídle, po probuzení.

Přečtěte si další příběh maminky praktikující BKM:

Linda Vrátníčková, maminka dvou dětí

„V těhotenství jsem si přečetla knížku Bez plenky, která mě nadchla. Poté jsem se zúčastnila kurzu o BKM, který probíhal v Bráně k dětem v rámci Světového týdne respektu k porodu. Tam jsem se ujistila, že je to super a že to chceme vyzkoušet. Malé obavy byly jen ty, jestli budu vědět, jak a kdy přesně začít. Syn se mi narodil bohužel předčasně, ve 33. Týdnu. S BKM jsem začala již v nemocnici, v době, kdy měl ještě „plavat v bříšku“. Hlavní motivací bylo spokojené miminko, které komunikuje se svými rodiči a oni jeho komunikaci rozumí. Toto mě na celé metodě připadá nejúžasnější. Samozřejmě i otázka hygieny a ekologie je u nás doma vždy důležitá. Proč nevyužít něčeho tak báječného, co miminka umí od přírody sama, mít je spokojená a čistotná?“

Pár slov na závěr…

Zapojujte do péče o miminko co nejvíce i vašeho partnera. Choďte na kurzy s ním, nechte ho nosit miminko a i bezplenkovou komunikační metodu praktikujte společně. Matka pozná lépe signály dítěte, ale může pak rozbalené miminko i s nočníkem dát do náruče tátovi.

Hledejte inspiraci a informace „venku“, ale pak se rozhodujte podle vašeho vnitřního hlasu. Věřte sami sobě, nenechejte se ovlivňovat radami z okolí. Pozorujte, co vám dělá dobře a kdy se cítíte spokojení vy i vaše miminko. Pokud se zrovna nedaří, buďte kreativní a hraví, improvizujte a zůstaňte trpěliví.

Chcete-li se dozvědět ještě více informací o bezplenkové komunikační metodě, doporučuji knihu BEZ PLENKY od Ingrid Bauerové nebo navštivte náš kurz v Bráně k dětem (http://www.branakdetem.cz/kurzy.php). Pořádáme je v Praze a v Brně. Potkat se také můžeme na pravidelných besedách praktikujících rodičů, kde můžeme vzájemně sdílet příběhy a sbírat inspiraci.

Lucie Harnošová

www.branakdetem.cz
BRNO Orlí 17
PRAHA Náplavní 11

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. DEpkjN napsal:

    evolution korea
    674DEpkjN“?$

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.