Jóni jako Calla aneb proč jsem se rozhodla navrhnout šperk ve tvaru vaginy

Jak je v současnosti vnímáno téma ženského pohlaví?

Je to zvláštní – na jedné straně ho probíráme na stránkách mainstreamových časopisů a vidíme všude kolem, od porna po umělecké výstavy, a mnozí si stěžují, že posedlost vaginou je zastaralá, přece už jsme dávno emancipovaná společnost.

Na druhou stranu hovořit pravdivě o mnohých aspektech vaginy a ženské sexuality je stále tabu. Překvapivě mnoho žen se na ni v životě nepodívá a stále stoupající počet si ji nechává upravit pomocí plastické chirurgie, aby vypadala jaksi „normálně“.

 

Jaké názory převládají, jaké informace máš od žen z ženských kruhů?

proč jsem se rozhodla navrhnout šperk ve tvaru vaginyPřekvapuje mě, že i přes povrchní přijetí vaginy jako společenského tématu většina žen své pocity a sexuální prožitky či pochyby kolem pohlavní oblasti nemá komu svěřit. Mnoho žen už má odvahu se na ni podívat do zrcadla a dokonce i přijmout její „jiný“ tvar jako normální.

Ještě stále však ženy tuto oblast často považují za špinavou – pilně ji myjí pomocí voňavých sprchových gelů (což nemusí být to nejlepší pro zdravou bakteriální flóru) a nerady o ni mluví.

A největší mýtus vůbec je ten, že vagina se používá hlavně za účelem uspokojení muže. Překvapivě málo žen sex vnímá jako něco pro sebe, jako radostný, smyslný prožitek, ale naopak často jako manželskou povinnost nebo nevyhnutelnou část partnerského vztahu.

Myslela jsem si, že toto je přežitek minulého století, ale bohužel stále vidím, že mnoho žen není schopno si svou vaginu užívat hlavně pro potěšení sebe samých. V mírnější formě se toto projevuje jako neschopnost otevřeně a s láskou vyjadřovat své potřeby a následná neuspokojenost.

 

Proč je to považováno za vulgární téma? (existence českých výrazů pro tento orgán, které se používají jako nadávka)

Neznám zatím jazyk, kde by nejhorší nadávkou nebylo zrovna slovo pro vaginu. V angličtině je to „cunt“, v ruštině „manda“ či „pizda“ apod. Přitom některá tato slova měla původně velice pozitivní významy.

Proč jsem se rozhodla navrhnout šperk ve tvaru vaginyProč se z vaginy stala univerzální nadávka krásně rozebírá Naomi Wolf ve své knize „Vagina“, ale za sebe bych v kostce řekla, že se jí bojíme, stejně jako jsme se dlouho bály ženské sexuality v její autentické podobě.

Před sto lety byl ženský orgasmus ještě považován za projev psychické choroby… nejspíš právě proto, že když žena prožívá sexualitu jako zdroj potěšení, stává se tím nebezpečnou pro sociální řád založený na její věrnosti rodině.

Tyto normy se samozřejmě mění a dnes jsme už v jiné době, ale hanba, nepatřičnost a špína spojená s ženským sexuálním prožitkem (sexuálně aktivní žena i dnes riskuje nálepku „děvka!“) a tedy i s jejími pohlavními orgány, přetrvává v různých „jemnějších“ formách dodnes.

Mně osobně se líbí slovo „vagina“ (i když ne jeho etymologický základ – „pochva“) anebo anglické slovo „vulva“, které mi zní smyslně a sametově. Nebo i moderní slovo „jóni“ – i když je na mne až příliš „duchovní“.

 

Vysvětli, co tě přivedlo k jejímu ztvárnění na špercích a mandalách?

Začala jsem malovat vaginy na hedvábí, abych znázornila jejich různorodost – abych trochu nabourala mýtus, že existuje „normální“ či „dokonalý“ tvar vaginy.

Z toho vznikly šperky, které zároveň zdůrazňují podobu mezi vaginou a callou – květem. Mimochodem, květy jsou v zásadě též sexuální orgány! A tento rok nově zkouším stříbrnou kolekci šperků ve tvaru cally-vaginy. Jsou jemné, smyslné, svůdné, na hranici mezi slušností a provokací, a uctívají dokonalost ženských pohlavních orgánů v jejich plné kráse. Jsou doplněny jemnými polodrahokamy pro podtržení jejich elegance.

 

Jak může pozitivní vnímání jóni oživit partnerský vztah :) ?

Myslím si, že když v páru vnímáme ženské (ale i mužské!) pohlavní orgány jako cosi krásného, plného živosti a smyslnosti, a přistupujeme k nim s úctou, podporujeme tak vzájemné sebepřijetí, zdravé sebevědomí a lásku k vlastnímu tělu. Což je základem pro naplněný, odvážný, hravý sexuální život, ale i radostný život obecně.

Myslím si, že zrovna přijetí svého těla a láska k němu – včetně vulvy, samozřejmě – je pro ženu základem spokojenosti se sebou samotnou, tvořivosti a následně i úspěchu.

 

Šperky si lze zakoupit ZDE >>>

 

Lilia KhousnoutdinovaMgr. Lilia Khousnoutdinova
Vystudovala politologii a historii na univerzitě v Oxfordu a Gender & Development na London School of Economics. Dnes vede projekt Cesta Extaze a provází ženy na cestě k pochopení a uctění svého těla a jeho cyklů ve všech fázích reprodukčního života, a extatického žití pomocí přednášek, prožitkových seminářů a poznávacích zájezdů.

Jako dula a akreditovaná učitelka Active Birth vede kurzy předporodní přípravy a doprovází ženy u porodu. Je autorkou několika knih a provokativní kolekce šperků. Spoluzakladatelka prvního výcviku kněžek / ceremonialistek v ČR, kde se zaměřuje na rozvíjení ženského potenciálu a návrat přechodových rituálů.

Studovala po světě zejména u Michel Odenta, Janet Balaskas, Davida Deidy, Sarah Buckley, Penny Simkin, Kathy Jones, Eleny Tonetti a Lynnei Shrief, a neustále se dále vzdělává.

Pravidelně provází ženy i muže na cestách po posvátných pohanských místech v Anglii, ve Francii a nově i v Asii. Jejími semináři za posledních 6 let prošlo přes 3000 žen. Dnes žije převážně v indickém Dillí, odkud cestuje střídavě do Bhútánu a Evropy.

www.lilia.cz / www.zenskepribehy.cz / www.cestaextaze.cz

Komentáře
  1. Erik Garent napsal:

    Pořád se bavíme jen o ženách mladých štíhlých, jednoduše přitažlivých… Ty starší jak sami říkají-vagina je jen pro zlost resp. zdravotní problémy..
    Jsou ale ženy takové kterým „jedna vagina“ nestačí a tak nosí druhou na krku…

  2. Ludmila napsal:

    Kdyby takový šperk nosil muž, tak bych to docela chápala, ale u ženy mi to přijde dost divné :-D Já bych si takový šperk na sebe nikdy nevzala. Mám ráda klasické šperky z chirurgické oceli. Naposledy jsem si objednala nové náušnice s červeným kamínkem z https://www.marre.cz/ a ve skutečnosti jsou mnohem hezčí :-) .

  3. Lenička Č. napsal:

    Šperky mám ráda, ale na něco takového nemám odvahu, nehledě na to, že v mém věku by na mě ostatní koukali, jako kdybych utekla z Bohnic :D. Radši si koupím něco umírněnějšího. Nejradši nakupuji tady: https://stribro-levne.cz/ Mají velký výběr stříbrných šperků za dobrou cenu!

  4. Ivulí napsal:

    Tak to i já jsem si docela dost nedávno chtěla pořídit nějaké takovéto šperky, ale ono je to na mne docela dost drahé… Také jsem našla tuto stránku zde – http://kuponozdroj.cz , kde mají docela dost veliké množství slev a tak doufám, že se tam někdy objeví i nějaké ty slevy na nákupy na tomto obchodě, protože bych to moc chtěla :)

  5. novaklen13 napsal:

    Já nevím jak vám, ale mně se teda ten náhrdelník opravdu hodně líbí. Sama náhrdelníky teda moc nenosím, spíš při zvláštních příležitostech, ale pár jich doma mám. Jeden mám obzvlášť ráda. Není nijak drahý nebo tak, je z chirurgické oceli, ale spíš k němu mám citovou hodnotu, protože to byl dárek od člověka, kterého mám ráda. :)

    • Hanka napsal:

      Souhlasím, je to sice trochu extravagantní, ale taky se mi líbí. Obecně mám prostě ráda originální šperky. Sama jsem teď nedávno sháněla nějaký pěkný náramek. Prošla jsem plno eshopů a nakonec se mi povedlo najít takovýto křišťálový náramek, tak jsem si ho objednala. Bylo to přesně to, co jsem hledala a za tu cenu je prostě skvělý.

  6. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  7. oowuRc napsal:

    evolution korea
    972oowuRc.=\

  8. Karolína napsal:

    Mně se tento šperk velice líbí a nevidím na tom nic špatného, že je ve tvaru cally-vaginy. Jsem zvědavá kdy se konečně společnost přestane chovat tak prudérně a dokáže přijmout i takto vkusné umění. Nosila bych tento šperk, ale mám alergii na stříbro, proto doufám, že ho najdu v nabídce mezi šperky z chirurgické oceli.

    • Terka napsal:

      Náhodou, šperky z chirurgické oceli jsou super. Taky je velice ráda nosím. Je ale pravda, že já to kombinuji. Stříbro také moc nemusím, ale třeba zlaté šperky naopak miluji. Pár pěkných doma mám. Co se zlatých šperků týče, tak asi nejraději nosím takové zlaté náušnice, které jsem před nějakou dobou sehnala přes https://www.beny.cz/all/sperky/vlastnosti-zlutabarvakovu/ Ty jsem si hodně oblíbila.

  9. JaneX napsal:

    Mám šperky a hlavně originální šperky ráda. Ale nevím, nevím. Raději mám asi svoje stříbrné náušnice visací, než abych na uších nosila svoji frndu. Jako mám ji ráda. Máme fakt dobrý vztah a hodně jsme toho společně prožily. Ale zase co je moc, to je moc. :D Nebo jak to vnímáte vy? :)

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.