Adventní a vánoční čas

Často poslední dobou přemítám nad uplynulým rokem. Bez soudů, hodnocení, celý rok procházím. Nechávám myšlenky, slova i obrazy plynout. Cítím se jiná, přitom stále stejná. Stále více cítím, že nic není pevně dané. Vše se v čase a prostoru proměňuje. Zejména naše identita, naše představa toho, kým jsme. Jsme v neustálém procesu, v neustálém růstu a proměnlivosti sebe samých. Znovu a znovu saháme do neznáma, znovu a znovu se sami sebe dotýkáme a poznáváme.

Snad je tohle rozjímání způsobené tou energií, která každoročně přichází s vánočním obdobím. Snad je to tou atmosférou, která nás nutí k zastavení a zamyšlení.

Advent, Vánoce a doba povánoční, nebo také období Slunovratu, začátku zimy, celé to šestitýdenní období je dobou zastavení. Pokud se umíme ztišit a zastavit, celé toto období se nás hluboce dotýká, obrací nás naruby. Začínají nám přicházet myšlenky na domov, na své kořeny. Více se díváme kolem sebe, více se díváme srze sebe a dovnitř sebe.

Advent nás proměňuje. Týden po týdnu nás vede k jednomu cíli: dotknout se smyslu života, dotknout se své duše.

V prvním týdnu nás vede k sobě samým. Ve druhém týdnu nás vede k zamyšlení se nad vztahy mezi lidmi. Přemýšlíme o jejich povaze, o tom, jací jsou, jak je vnímáme. Třetí adventní týden je o úctě k sobě samým. Doba, kdy se propadáváme sami do sebe, kdy se dotýkáme své duše a vidíme sami sebe v čisté podobě.

Ne vždy je pochopitelně toto setkání radostné. Často se dotýkáme skrývaných bolestí a životních tragédií. Často otevíráme stará zranění a necítíme se při tom vůbec dobře. Ani o Vánocích není vše radostné a krásné. I o Vánocích je spoustu žalu a bolesti.

Když se dotkneme své duše, často nám něco sdělí, dá nám určitou odpověď a navede nás k činu. K tomu, abychom se s někým potkali, někomu odpustili, abychom odpustili sobě samým…zkusili některé věci znovu…Vánoce jsou obdobím druhých šancí.

Když se dotkneme něčeho bolavého, často nás zasáhne příval emocí, který jen těžko ustojíme. Často se stává, že se odvrátíme a nedokončíme tak příběh Vánoc. Nedozvíme se, že na konci příběhu je vždy řešení a naděje – protože taková je moudrost tradice.

Neexistuje jiná cesta ven, než projít skrz!

Využijte adventní dobu a odevzdejte se tomu, co vás zatěžuje. Ponořte se do toho a odlehčete to, zlehčete to. Nechte vše vámi projít a odejít. Nechte odejít tíhu minulosti i budoucnosti a dovolte si jen tak být.

Možná nemáme kontrolu nad okolnostmi svého života, ale máme moc nad tím, jak se s nimi vypořádáváme. Problémy přicházejí, ale záleží na tom, jak s nimi nakládáme. Jakou realitu si sami tvoříme.

Nečekejme, že nám štěstí spadne z nebe. Aby dopadlo všechno tak, jak si přejeme, musíme ještě hodně a tvrdě pracovat. Můžeme postoupit mnohem výš, než jsme dosud byli, a to ve všech oblastech života. Ale nebude to zadarmo. Jen ten, kdo ví, co chce a umí si za tím cílevědomě a trpělivě jít, dosáhne svých cílů.

Inspirováno knihou Naše tradice od Ladislavy Sůvové

Martina Benešová

www.martinabenesova.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. qhhUNu napsal:

    evolution casino
    176qhhUNu“]}

  3. Lééén napsal:

    Já mám tohle předvánoční období strašně ráda. Asi nejvíc se ale teda těším na pečení cukroví. Letos jsem to například vzala celkem vážně. Před pár týdny jsem třeba investovala do nového hnětače těsta Myslím si, že díky němu mi to předvánoční pečení určitě půjde trochu lépe od ruky. :)

  4. Hanča napsal:

    Holky co vy a adventní kalendáře? Kupujete? Já jsem je dřív kupovala hlavně dětem, ale abych pravdu řekla, tak poslední dobou mě spíše začalo bavit je vyrábět. Letos jsem jeden dělala jak pro dceru, tak pro syna a mělo to u nich úspěch. Ono to vlastně není tak těžké. Já jsem se hodně inspirovala jedním návodem, který mají tady – https://magazin.pepe.cz/

  5. Olga napsal:

    Když jsem byla s přáteli a kolegy z práce na vánočním večírku tak nám asi úplně všem udělala největší radost vánoční čokoláda, která měla na sobě i logo naší firmy a pro každého byl na druhé straně vzkaz od šéfa. To bylo něco tak krásného jak to bylo osobní.

  6. Věra napsal:

    Jojo darovat takový poctivé dřevěné adventní kalendáře české výroby, to by se mi také líbilo. U nás se jede jenom a pouze čokoláda a dost mě to mrzí. Já bych totiž chtěl našim dětem dát něco opravdu originálního, co nemá nikdo jiný ve škole

  7. Valerie napsal:

    Tak jak u vás letos proběhly svátky? U nás překvapivě v pohodě. Žádné hádky ani katastrofy se nekonaly. I co se dárků týče to bylo super. Já jsem například od partnera dostala jeden opravdu pěkný. Konkrétně mě objednal na erotické masáže Praha. Už dlouho jsem to chtěla vyzkoušet, tak jsem ráda, že se mi to konečně splní. :)

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.