3 porody jinak aneb jak žijete, tak rodíte

Jak žijeme, tak rodíme. Ale i jak se rodíme, tak žijeme… A jak přišli na svět naši tři princové? Takovým normálním způsobem… přesně podle toho, jak jsem žila a jak to potřebovala jejich dušička.

S mužem vidíme na našich dětech, jaký vliv porody mají na jejich povahu, náhled na svět a reakce. Pro někoho to možná zní neuvěřitelně, ale to, co je v dnešní době ještě považováno za normální způsob příchodu na svět, je pro většinu z nás nenormální… a obráceně.

Téma porodů a jejich způsoby mě hodně baví, tak jsem se rozhodla o tento zážitek také podělit. Poslední porod považuji za momentální vrchol své cesty ženstvím. Přispěl také k mému sebevědomí, sebelásce a byl zásadním přechodovým rituálem v mém životě.

Je tomu právě rok, co se nám doma narodil náš 3. princ. A k tomu vedla moje dlouhá vnitřní cesta transformace. Od prvního porodu v porodnici, nakonec medicínsky vedeného, přes naprosto přirozený a nikým nerušený porod v porodnici, až k naplnění mé touhy porodit opravdu nerušeně v klidu domova.

A tu se mi náš 3. princ rozhodl dát lekci v očekávání tak, že si je už nebudu vůbec vytvářet. :) O té první lekci, která se vlastně stala druhou, jsem psala ve Zpovědi královny třetího prince.

1. těhotenství a porod

Strach. To bylo asi nejvýstižnější slovo celého období. Strach provázel celé mé těhotenství (díky předchozí zkušenosti se zamlklým těhotenstvím). Ač jsem byla velmi dobře informovaná rodička a měla naplánovaný romantický, přirozený porod při svíčkách a jen se soukromou PA v porodnici, realita a síla celého procesu mě doslova paralyzovala a doběhl mě i můj strach.

Přesně jak jsem žila, tak jsem i rodila.

Nebyla jsem schopna vůbec přijmout bolest, natož s ní mentálně pracovat. Takže po dvou probdělých nocích a 12 hodinách paralyzujících kontrakcí bez valného efektu, jsem si vyškemrala dobrovolně epidurál a z přirozeného porodu se stal medicínsky kontrolovaný.

I přesto se však zbytek porodu obešel bez dalších zásahů a to také díky práci naší domluvené porodní asistentky. Synek si ale vybral pro svou lekci vše „dokonale“, takže bonding neproběhl.

Zrovna měla službu pediatra, která je vyhlášená na odnášení miminek. Dala nám ho na kyslík a my s mužem jsme už bohužel neměli sílu a nutnou sebejistotu k odporu.

11.5.2016-23

2. těhotenství a porod

Na druhé těhotenství mě naladila Terezka Kramerová svou „rychlo-terapií“ na šátkařském srazu. Díky péči o prvorozeného synka byla celá doba již značně klidná a plynoucí. Toužila jsem porodit lépe, tak jsem se i připravovala jinak než jen načítáním teoretických informací o přirozeném porodu.

Meditace, kinezka, lymbický otisk, EFT, kontroly u PA, práce u Terezy, vizualizace a práce s bolestí… porod proběhl relativně rychle a pohodově.

Po proposlíčkovaném dni se synek narodil do 6 hodin od pravidelných kontrakcí. Nicméně jsem ještě stále nebyla schopna přijmout plnou zodpovědnost za celý proces a předat důvěru miminku.

Synchronicita nám byla nakloněna tak, že i přesto, že jsme s domluvenou PA odjeli do porodnice a i přes protivnou primářku u přijmu a nutný monitor,  proběhl porod nakonec naprosto přirozeně. Bez jakýchkoliv zásahů a se 100% bondingem a odnesenou placentou. Službu měla kamarádka naší PA, která sama rodila své děti doma.

A ta to uzavřela takhle: „Byla jste první porod, do kterého mi nesáhla“ (rozuměj primářka).

 

3. těhotenství a porod

Očekávání se neslo celým mým těhotenstvím i porodem. S dalšími dvěma dětmi fakt nebyl čas řešit moc těhotenství. Zároveň jsem ale cítila, že tělo už dostává zabrat.

Tak co, bude to ta holčička? Jak zvládnu tento porod, když se říká, že 3. miminko dá mamince zakusit to, co ještě nezná a zároveň si vybírá, co se maminka ještě nenaučila z předchozích zkušeností?

Toužila jsem prožít vědomý porod a porodit do vody.

Vzhledem k celkové situaci kolem porodů u nás mi bylo jasné, že jinde než doma to nepůjde.  Zároveň se mi vůbec nechtělo v porodnici „obhajovat“ to, co by mělo být automatické.

Tentokrát se mi už ani nechtělo v rozjetém porodu nikam cestovat. Protože bych jela až na poslední chvíli, pokud by to nebylo z jiných důvodů nutné. Vzpomínka na předchozí dvě cesty moc příjemná nebyla.

Takže jsem věděla, že musím máknout, abych to dala a byla vnitřně opravdu pevná a zbavená všech možných strachů a přesvědčení  co kdyby…“ a zároveň měla připravenou i alespoň trochu vhodnou porodnici, když bych to potřebovala já nebo miminko.

Opět limbický otisk, automatická kresba, odbloky a také vizualizace a meditace od Terezky Kramerové a jejího Mystického porodu.

11.5.2016-44

Jak se to nakonec poskládalo?

Úplně jinak než jsem očekávala. Čekala jsem rychlý až možná bleskový porod. Bude 3. a všude se přeci píše, jak to bývá rychlé. To jsem také celou dobu říkala miminku: …“ jestli se chceš narodit doma, musí to být rychlé, abych nestihla zpanikařit.“

Pečlivě vybraná PA nakonec byla v mém termínu mimo a dostala jsem se oklikou přes PA, která měla službu u mého 2. porodu v porodnici.

Takhle bych to fakt nevymyslela. Pěkně si to synek zařídil.

Od začátku jsem mu říkala, že to je na něm, koho chce u porodu mít.  A nejspíš znal moje předchozí porody, protože to zařídil dokonale tak, abych to díky této podpoře, které se mi dostalo, zvládla doma.

 

A jak to probíhalo?

Prvorozený a třetirozený měli v ledasčem podobné porody a promítlo se to i do stejného měsíce narození.

Opět jsem měla dvě noci s poslíčkama. První den byl pomalý rozjezd, kdy jsem už byla nucena zabývat se tím, co se děje. Večer, když už to vypadalo nadějně, muž během mého houpání na balonu připravil porodní bazének a fakt jsem si myslela, že voda to rozjede a ještě v noci bude uzlíček na světě.

Voda ale vůbec nic nezměnila.  Takže:

… poklimbávání, vizualizace, polohování, nahřívání. Panika, že to nezvládnu, když je to tak dlouhé, pláč a telefony s domluvenou  náhradní PA.

… dopoledne přišla nová PA, se kterou jsme se poprvé viděly až během celého procesu.

… propouštění mého očekávání o super rychlém orgasmickém a protančeném porodu do vody

… zároveň ale důkladná práce s porodními vlnami pomocí vizualizací a hlasového ááá

… vychladnutí prázdného porodního bazénku

… polohování a šetření energie

… sprcha, bachovky a promlouvání s vděčností k děloze a čípku

… opět panika, sáhnutí si na pomyslné psychické dno, myšlenka na porodnici s jejím rychlým zavržením

… krásná podpora a uklidnění od PA

důvěra miminku a přijmutí faktu, že zkrátka má své tempo a nic moc s tím nenadělám.

… zintenzivnění 1. doby porodní, prasknutí vody a přesné vnímání přechodu k 2. době porodní

… vědomé a důkladné, dá se říci centimetr po centimetru, prožití 2. doby porodní. Vše jen v tempu miminka

… vnímání změny charakteru stahů a úžasný pocit z toho, jak tělo pracuje samo

… pomalý a klidný porod v pozdním odpoledni u nás v posteli v zatemněné ložnici

… ponechání placenty a její přestřižení až asi 2 hodiny po porodu a její následné zpracování

 

Velká uvědomění

Prožitkově nemohu srovnávat porod doma s tím nejpřirozenějším porodem v porodnici. Je to prostě jiné a člověk asi podvědomě vnímá cizí prostředí i další osoby, i když mu vědomě nevadí.

Došlo k naplnění mé touhy o vědomém porodu – splnil mi to, co jsem si přála. Být to „rychlovka“, asi to nezvládnu vědomě prožít.

Poznala jsem past v tvorbě očekávání při čtení všech krásných porodních příběhů. Také asi není při delších porodech vždy žádoucí hopsat, skákat a tančit.

Potěšilo mne vědomí vlastní síly a pocitu, že jsem to fakt zvládla sama. Někdy mám pocit, že je to TO jediné, co jsem opravdu dokázala. Co by ale mělo být ještě VÍC?

A byl to pro mne 1. přechodový rituál. Pocit, jako bych teprve teď dospěla. Pocit rozšířeného vnímání různých souvislostí, které jsem dříve nevnímala.

Nesmírně děkuji oběma PA, že mi toto vše svou podporou umožnily prožít. A také mému muži, že mě podpořil.

Jak jsem psala na začátku – žijeme tak, jak se rodíme.

Způsoby porodů odpovídají povahám našich třech synů. Často nad tím až žasneme, když si to uvědomíme. Jeden si jede stále ve svém tempu, další jde do věcí po hlavě beze strachu … Vše to do sebe zapadá…

Třeba si taky najdete tu svou paralelu. A dejte nám o ní vědět. ?

 

kateřina blog

Katka Venzarová

Jsem maminka 3 úžasných chlapců. Společně s mým mužem nám učarovalo propojování pozemských a duchovních souvislostí, poznávání přírodních rytmů a mužsko-ženské archetypy.

Díky bohatým zkušenostem s rytmem roku, pohybem, bojovým a řemeslným uměním tak ukazujeme, nejen rodičům, jak žít v rytmu přírody a jak kultivovat celou bytost i klučičí agresivitu.

Můžete se u nás inspirovat k přechodovému rituálu pro své syny a nebo k putování rytmem roku – Jarně letní zastávka.

Napsali jsme eBook Přechodový rituál k ukončení prvního sedmiletí synaOslava konce školního roku jinakTaké se k nám můžete připojit na naši FB stránce o Čarovýchově šťastných kluků

www.venzarovi.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Antonetta Wilks napsal:

    Kontraktor kolam renang mempunyai banyak tugas dalam mengerjakan proyek kolam renang dan tentu cukup penting dalam pembuatan kolam renang … kunjungi https://hargarenovasikolam.blogspot.com/2019/12/renovasi-kolam-renang-berpengalaman_60.html untuk lebih lengkap

  2. Hanah napsal:

    Tam jak jste psali o tom šetření, tak to se mi moc líbilo. Já se snažím celý svůj život tak různě šetřit a myslím si, že se mi to docela dost daří :-) Nedávno jsem si koupila jednu moc hezkou sukni ze stránek https://www.onlinesekac.cz/second-hand-damske-sukne/c-14 , což je prý nějaký online second hand, který vykupuje od lidí, což se mi velice líbí.

  3. Laurence Leete napsal:

    Harga Beton Precast 2020 atau beton pracetak untuk keperluan konstruksi, … dan berikut ini yakni berberapa produk beton precast yang bisa kami jual. untuk detail silahkan kunjungi https://roadbarriermegacon.jabodetabek.my.id/2020/09/harga-road-barrier-megacon-1-di_26.html

  4. Vito Shehorn napsal:

    Salah satu sistem pengiriman kendaraan beroda empat yang menarik perhatian yakni car towing. Car towing atau towing kendaraan beroda empat adalah pilihan pengiriman kendaraan beroda empat dengan … lebih detailnya https://kirimmobil-carcarrier.blogspot.com/

  5. Terry Tarski napsal:

    Kaca Tempered Glass ini memiliki energi lebih kuat 4-5 kali lipat dari kaca biasa. Kaca tempered dapat digunakan untuk si kecil tangga ataupun dinding, untuk detail silahkan kunjungi https://harga-kaca-tempered.blogspot.com/2019/02/railing-tangga-kaca-bandung.html

  6. Ignacio Quraishi napsal:

    At KontraktorEpoxy.co.id we could satisfy all your epoxy needs. We concentrate in every programs of layer stated in our solutions section. We’ve the capacity to change any older… tap https://kontraktor.hatenablog.com/entry/kontraktor_epoxy_lantai for detail.

  7. Monte Seilhymer napsal:

    PabrikPintu.co.id is probably the earth’s leading manufacturers and distributors regarding wood and softwood stile together with rail doors, and door components, tap https://distributorfoldinggate.blogspot.com/2019/12/distributor-jual-pintu-folding-gate-1_9.html for more info.

  8. Ted Yaun napsal:

    Partisi Cubicle Kamar yakni sebuah penyekat yang dipasang pada ruangan kamar mandi atau wc yang kebanyakan dipasang … visit https://medium.com/@toiletcubiclephenolic/cubicle-toilet-phenolic-banjarmasin-ukuran-per-m2-custom-murah-329ff0e797d0 for detail information.

  9. Ivulí napsal:

    Já se osobně snažím nejen šetřit energii ale i svůj čas a peníze… A když už jsme u toho šetření peněz, tak se hlavně snažím našetřit spoustu peněz například za pomocí těchto stránek zde – https://www.mujletak.cz … Tyto stránky mi umožňují nahlédnout do velikého množství letáků a já tak vím, kde co je zlevněné apod :-) Velice užitečná stránečka!

  10. Ivulí napsal:

    Jo, tak to my se doma snažíme šetřit docela dost a myslím si, že se nám to i docela daří :) Hodně jsme ušetřili korunek i díky tomuto webu zde – http://kuponozdroj.cz , díky kterému jsme si mohli sehnat nějaké ty dobroty a věci, které jsme potřebovali ve výrazné slevě, přesně tak, jak to máme rádi :)

  11. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  12. NbpTFU napsal:

    evolution korea
    499NbpTFU[:“

  13. Vanessa Bonne napsal:

    Very best plus Most affordable Jabodetabek Confidential Lessons, all of our personnel and educators occur to your residence, fixed your individual analysis routine and can pick out any kind of subject connected with research … click https://bimbel-calistung.netlify.app/les-privat-calistung-pejaten.html for further

  14. Vincent Headlee napsal:

    Executive-Education.id is an academic institution that provides tutoring services where tutors arrive at the home, so that students can study … click https://privatmurah.vercel.app/les-privat-pancoran-murah.html for further

  15. Estelle Doncaster napsal:

    Perhaps you will see a cheaper fee compared to the table above, be certain again with regards to the qualifications with the teacher / Kindergarten teacher recommended for your requirements … click for more information https://kimia-exed.blogspot.com/2022/04/les-privat-kimia-di-kebayoran-lama_11.html

  16. Martina napsal:

    Já jsem rodila dvakrát a musím po pravdě říct, že mi to stačilo. Naštěstí mám dvě hodné děti, které mi dělají jenom radost. Jen se mi po porodu změnily moje spodní partie, a proto jsem se objednala na labioplastiku zde. Vše proběhlo rychle a já se po zákroku cítím skvěle a hlavně sebevědomě.

  17. Lily Morrow napsal:

    Isn’t it time to start a transformative language chance to learn? Have a gander at Executive-Education.id’s language you are studying course. From cultural immersion to expert guidance, our program offers an alternative procedure for language acquisition. Explore the good thing about a brand new language, broaden your horizons, and obtain a competitive edge in today’s interconnected world. Go to https://kursus-korea.github.io/kursus-bahasa-korea-pancoran.html for more.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.