Zdroj energie a síly břišních svalů

Dech, bránice, plíce – zdroj energie a síly břišních svalů.

S prvním nádechem se rodíme a po posledním umíráme. Dech nás provází celý život. Dech je život i smrt. Dech je pohyb. Pohyb je dech. Všechny buňky našeho těla jsou na dechu závislé. Všechny ke svému životu a správné funkci potřebují kyslík. Je to jeden z důležitých zdrojů energie.

Dýchání, člověk by řekl, že to je přeci samozřejmá věc, to umí každý, to dělám od narození tak v čem je věda? O čem tady chce psát?

Fakt o dýchání?

Naivně si myslíme, že to co děláme celý život, děláme pořád stejně a tím pádem dobře a kvalitně. Ale není tomu tak. Jako všechno v našem těle, tak i způsob dýchání se mění. A bohužel většinou k horšímu.

Když se podíváte na malé dítě, miminko, jak dýchá, všimněte si, že se mu pohybuje bříško, hrudník, žebra, ale vůbec ne ramena. A teď se podívejte do zrcadla na sebe. Nebo se podívejte na kolegu, manžela či se jen rozhlédněte po ulici.  Jak dýcháte? Co se pohybuje?

Pravděpodobně se zvedají ramena k uším a hrudní koš se pohybuje vpřed a nahoru „prsa dmoucí“. Díky tomu se přetěžuje krční páteř, to není novinka.

Ale především nedodáváme tělu dostatek blahodárného kyslíku a naše tělo se dusí, jsme unavení, bolí nás hlava, jsme podráždění, špatně se soustředíme, učíme, náš mozek nemůže plnohodnotně pracovat a fungovat. Chybí mu palivo, energie, zdroj. Dáváme mu polovinu toho, co by potřebovalo, ale chceme po něm 100 % služby.

To je stejné, jako když do auta natankujeme jen polovinu nádrže a divili bychom se, že neujede 700 km, ale jen polovinu. Auto po 400 km se zastaví a nepojede. Voláte automechanika, chcete auto opravit? Asi ne, hned nám je jasné že nemá energii, palivo, svítí totiž kontrolka. A my jsem chytří, víme, že je potřeba natankovat a tak poslušně doplníme palivo. Ale naše tělo drancujeme dál. Přemlouváme, nutíme ho různými povzbuzovadly (káva, cukr, energetické nápoje, někdy i tlumící léky – to pro jistotu, aby tělo náhodou nehlásilo, že mu něco chybí), aby jelo na 100 %.

Pro dech používáme převážně jen plíce, ale bránici nikoli. A přitom bránice je náš nejdůležitější dýchací sval, který díky sezení nepracuje dobře. Sezení bránici omezuje a tím pádem bránice ztrácí svou dokonalou funkci.

Co všechno pro nás bránice dělá?

Pokud je dobře používaná, tak má základní vliv na nitrobřišní tlak. To se projevuje tím, že aniž byste museli trávit hodiny v posilovně, vaše břicho bude posílené. Když budete mít posílené břicho, nebudete mít přetížená záda. Když nebudete mít přetížená záda, nebudou vás bolet. A přitom stačí tak málo. Zapojit bránici do dýchání. Srandovní na tom je, že i když budete v posilovně intenzivně posilovat břišní svaly, nedocílíte takové vnitřní síly, tak jako zapojením bránice.

Když zapojíte bránici do svého dýchání, dostanete do těla víc blahodárného kyslíku a tím i energie.

Všechny naše povrchové svaly působí tak, že nitrobřišní tlak ničí. Působí totiž z vnějšku dovnitř. Jedině bránice dokáže svou silou působit z vnitřku těla ven. Díky tomu dochází i k uvolnění páteře. Ale zase jen, když je bránice aktivní.

Když jsme byli ještě malými dětmi, naše tělo, tím i dýchání, fungovalo báječně. Výživa běžela do celého těla plnými doušky. Hodně jsme se hýbali, málo jsme seděli. Tělo nebolelo a mělo dostatek přísunu energie.  A v tom to je.

Díky dlouhodobému sezení se naše dýchání mění. Bohužel toto nastává už u dětí školou povinných. Tím pádem od 6 let věku si zaděláváme na problémy, které se projeví později. Proto také už i dnes děti trpí problémy dospělých, bolestí hlavy, migrénami, hůř se soustředí, tím pádem mají horší výsledky ve škole, jsou podrážděné, stěžují si, že je bolí oči, záda…

Depositphotos_29129033_xs

Co s tím?

U malých dětí je důležité se hýbat. Ideální záležitostí jsou pestré pohybové aktivity, které zapojí dýchání. Běhání, poskakování, lezení – různé hry. U větších dětí je to složitější, už se hůř motivují a je to náročnější je pro něco nadchnout. Tam doporučuji zapojit do jakýchkoli pohybových kroužků. Nebo alespoň s dětmi chodit na svižnější procházky.

Pubertální období vynechávám, to je období samo pro sebe. Tady každá rada drahá.

A teď co my. O děti je postaráno a je čas na nás. I když by to mělo být spíš obráceně. Zabezpečit zdraví především nejprve pro sebe, abychom měly dost energie pro ostatní. Jaká je vaše realita?

Samozřejmě i pro nás pro dospělé je důležitý pohyb, ale vzhledem k tomu, že naše dýchací návyky jsou už nějaký čas dobře zakonzervovány, tak jen pohyb nás nezachrání. Budeme muset zapojit mozek. Znáte to, zvyk je železná košile. Těžko se ho vzdáváme. Ale připraveným a odhodlaným štěstí přeje.

Pokud chcete něco změnit, musíte to nejprve poznat.

Věnujte pozornost svému dechu a především způsobu jak dýcháte. Lehněte si na zem na záda. Pokrčte kolena, pokud v této pozici cítíte, že máte hlavu v záklonu, podložte si hlavu ručníkem. Zhluboka se nadechněte a vnímejte, kam se váš běžný nádech dostává, co se zvedá. Pokud se nadechujete jen nahoru do hrudníku, nepoužíváte bránici.

Nadechněte se do hluboko do břicha. Vypadá to jako čtvrtý měsíc těhotenství. Ano v tuto chvíli už zapojujete bránici, ale jen jako větší zdroj kyslíku, nikoli jako zdroj síly břišních svalů. Slibovala jsem pevné břicho jako z posilovny, a teď vás nutím vystrkovat břicho ven, jako když byste byli těhotní.

Nebojte, to bylo jen na zkoušku. Pro dokonalou funkci bránice nestačí jen dobře zhluboka dýchat, ale chviličku si pohrát s technikou dechu.

Dejte si ruce do pasu, jako kdybyste chtěli tančit a předvádět dětskou písničku „Maličká su, husy pasu, tancovala bych já…“. Nadechněte se do rukou a snažte se ruce nádechem přetlačit a přitom nevyšpulit břicho ven, ale do strany a do země tedy nádech směřovat do spodní části zad. Měli byste cítit pevnost pod všemi prsty. S výdechem se v pase zúžíte a pod všemi prsty bude pořád pevno.

Přeji vám hodně úspěchů a radosti při péči o své zdraví.

Jolana Novotná

Pro dokonalejší pochopení: Jak zapojit bránici do vašeho běžného dýchání ukazuji názorně v první lekci kurzu zdarma na webu www.pilatesnovotna.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Val napsal:

    Ono se to nezdá, ale umět správně dýchat není jednoduché. Mě toto například naučilo běhání. Tam člověk prostě musí správně dýchat, jinak se nikam nedostane. Já s běháním začala letos a baví mě sledovat jak se pořád zlepšuji. V tomto je super, že jsou dnes k dispozici například i takové ty fit náramky díky kterým člověk svůj postup může sledovat. :)

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.