Zdravé nohy po celý život

Chodidlo je dokonalá část našeho těla. Chytře zkonstruovaná tak, že nás dokáže udržet ve stoje, umožňuje chůzi. Uvědomte si jak malá základna to je. Co všechno chceme, aby naše chodilo dělalo, co všechno nese, jak jsme těžcí? Zkuste si představit maličké svaly v chodidle, jak velkou musí mít sílu, aby to všechno zvládly a my mohli chodit, stát, běhat, poskakovat…

Při maratonském běhu je zátěž na jednu nohu 2500 tun

Při odrazu na 6m výskok je vynaložen tlak 1 tuny

Díky dokonalé konstrukci podélné a příčné klenby slouží jako tlumič nárazů a otřesů. Tím chrání všechny klouby a i páteř, ale jen tehdy pokud je chodidlo pružné. Pokud nastane jakákoli nerovnováha v chodidle, časem se to projeví i v problémech v naší páteři a kloubech dolních končetin.

Nerovnováha může být i ztuhlost, nějaké poškození i ze starých úrazů, ze špatných bot, z ochablých svalů, ze zkrácených svalů v chodidle, příčin je celá řada.

Potom chodíme k lékaři, s bolavými zády, koleny, kyčlemi, zablokovanými SI spojením, které se může projevovat vystřelovanou bolestí do dolních končetin a kyčlí. A dalšími nelogickými bolestmi, jako je i bolest krční páteře a z toho bolesti hlavy a migrény. Naše tělo pracuje jako celek, svaly si předávají informace a řetězí je.

Zdroje obtíží mohou být zdánlivě nelogické.

Představte si, kdysi dávno jste si vyvrkli kotník, díky tomu jste nějaký čas kulhali, tělo se naučilo používat jiný systém pohybu, než na jaké bylo nastaveno, když bylo zdravé. Vycvičilo jiné svaly, aby zabezpečilo funkci, chůzi. Díky kulhání na jednu nohu, víc zatěžujete tu druhou. Tím pádem je větší tlak na koleno, kyčel druhé nohy. Z kyčle se to řetězí na páteř a po páteři to může jít až do hlavy. Ve finále vás začne bolet hlava, spustí se migréna, zhorší se třeba i zrak a my řešíme samozřejmě bolest hlavy, nebo jdeme k očnímu, že hůř vidíme a potřebujeme brýle. Na bolavý vyvrknutý kotník se zapomene. Vezmete si případně lék na bolest hlavy a domníváte se, že je vyřešeno.

Chápete? Rozumíte? Co jsme vyřešili? Bolest hlavy, ale zdroj příčina vznikla jinde. Proto je tak složité zbavovat se obtíží, když se zaměřujeme jen na tu poslední věc, co nás trápí.

Jak říkám, tělo je dokonalé i v přizpůsobování. V rámci zajištění toho abychom se mohli pohybovat, naše tělo okamžitě zmobilizuje síly, rozdělí povinnosti a jedeme dál. Trochu kulháme, ale co to nevadí, hlavně že nějak chodíme. To je dobře, tak to má být, ale….

Bohužel když se vám kotník uzdraví, není pravidlo, že nově vycvičené svaly přestanou pracovat, většinou sami ne. Proto je tak důležitá poúrazová rehabilitace, vnímání sebe sama a péče o své nohy.

Čím víc o těle vím, tím víc si vážím jeho dokonalosti.

Snažím se o sebe pečovat. Co dělám pro své nohy já. Abych si zajistila pružnost svých chodidel, rozhýbávám prsty nohou, masíruji si plosky, pravidelně odstraňuji ztvrdlou kůži. Natírám chodila krémem. Protože jen pokud budu mít chodidla uvolněná a citlivá mohou vnímat a informovat mě o tom, že najednou je něco jinak. A já podle toho mohu udělat nápravu.

Pro sebe chci to nejlepší. Chci vést aktivní život bez zbytečných bolestí a braní léků, které mi budou zase něco ovlivňovat třeba moje zažívání. Sama jsem měla spousty úrazů, od vyvrknutých kotníků, natržených kolenních vazů, natržený úpon svalu na zadní straně stehna (m. biceps femoris)… Není možné se úplně vyvarovat úrazům a tak dělám alespoň to co možné je. Studuji, čerpám nejnovější vědecké informace, čtu odbornou literaturu a hlavně hledám souvislosti, logiku a k tomu používám selský rozum. Trénuji své vlastní tělo a tak jako se sebou, pracuji i se svými klienty. Učím je poznávat své tělo, ukazuji jim logiku v jejich obtížích, aby i oni si přišli na to, kde a z čeho pramení zdroj jejich bolestí.

Tyto knihy stojí za to:

 

Jolana Novotná

www.pilatesnovotna.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Ivulena napsal:

    Tak to mně právě na mé nohy docela dost pomohly různé cbd doplňky, které jsem si začala pořizovat z této stránky zde – https://www.cibdol.cz/cbd-doplnky . Vím, možná se vám to teď bude zdát tak trochu mimo, ale dokud to prostě nevyzkoušíte, tak nemůžete hodnotit a zrovna u tohoto to platí tak 2x nebo možná dokonce i 5x tolik… No, zkuste a dejte mi vědět :)

  2. Val napsal:

    Suprově napsané. Já se o své nohy taky snažím patřičně starat. Hlavně teda od té doby, co jsem se začala věnovat běhání. Musím říct, že jsem nečekala, že mě to tak chytne. Bohužel jsem ale četla, že tím nohy mohou také dost trpět, takže se to snažím nijak nepřehánět. V tom mi mimo jiné třeba i dost pomáhají moje smart hodinky které teď na běhání nosím. Ty mi ukazují kolik jsem uběhla kilometrů. Většinou se zastavím tak na pěti, to podle mě úplně bohatě stačí.

  3. Marika napsal:

    Opravdu zajímavý článek. Děkuji za něj. Já běhám i chodím docela dost, takže je fajn si uvědomit, co dělám špatně. Hlavně jsem zjistila, že zanedbávám regeneraci. Letos jsme si pořídili plastový bazén, takže se už těším i na tu půl hodinku po běhání, kdy se tam natáhnu a zrelaxuji chodidla, nárty, lýtka, stehna… :) No, co vám budu povídat, už aby to bylo! :)

  4. sJDHqm napsal:

    evolution korea
    752sJDHqm\%{

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.