Slovanští Bohové a Bohyně – Láska na první pohled

Ačkoli slovanští bohové a bohyně patří na naše území, do naší historie a jejich jména občas používáme, nikdy jsem o nich nic neslyšela, nečetla a vlastně jsem se o ně ani nezajímala. Slovanští bohové a bohyně jakoby pro mě neexistovali. Až na psychoterapeutickém výcviku jsem se mimo jiné na krátké přednášce seznámila se slovanským panteonem a byla to láska na první pohled. Fascinovala mě nejen jména, která znám od slyšení, ale také příběhy, spojitosti a samozřejmě také možnosti využití slovanských bohů v psychoterapii. Dlouho jsem sháněla knihu, kterou nám lektor doporučil (Báje a mýty starých slovanů). Nebyla k sehnání, jen některé knihovny ji nabízeli v oddělení pro děti jako pohádkovou knížku Ivana Hudce s krásnými ilustracemi. Hltala jsem ji a začala jsem se o slovanský panteon zajímat více.

Začala jsem si více uvědomovat přírodní cykly, živly a to co se odehrává v našem klimatickém pásu. Začala jsem si více uvědomovat jednotlivé bohyně a později i bohy v sobě a naučila jsem se využívat jejich sílu.

O něco později se mi dostala do ruky kniha Zamilovaní bohové a bohyně, která nás seznamuje s řeckými bohy a bohyněmi jako s archetypem, se kterým můžeme pracovat, můžeme je využít ke svému životu a k sebepoznání. Kniha obsahuje dokonce test pro ženy, pro seznámení s tím, která bohyně v nich převažuje a který bůh je jejich partner. Zalitovala jsem, že něco takového není pro ty naše bohy a bohyně.

Téma bohů, bohyň, archetypů a Slovanů mě natolik oslovilo, že jsem měla potřebu sdílet ho dál a začala jsem pořádat semináře na setkání s bohyněmi. Seznamovala jsem ženy se slovanskými bohyněmi a dělaly jsme si test na bohyně řecké. Pomalu vyvstala potřeba směřovat celé setkání pouze na ty naše bohyně a tedy mít i test, který by odhalil, která bohyně z těch slovanských je nám nejblíže. Test byl základ k článkům, rozhovorům, dalším seminářům, přednáškám… Test je volně přístupný zde: http://moodle.sychrovnet.cz/

Pro práci s bohy jako s archetypy jsem vybrala jen některé bohy a bohyně. Snažila jsem se vybrat ty, kteří jsou pro nás nejsnáze uchopitelní a kteří odpovídají základním lidským charakterům, které máme kolem sebe. Ačkoli nejde o přísně vědecký pohled na slovanské bohy, věřím, že i vám budou slovanští bohové a bohyně inspirací, stejně jako jsou i mně.

Více o slovanských bozích a bohyních v rozhovoru pro internetovou televizi Cesta k sobě: http://www.cestyksobe.cz/zuzana-rezacova-lukaskova-setkani-se-slovanskymi-bohy-ad2178/

PS: Informace předkládané v mých materiálech nejsou vědecká fakta. Jelikož však příběhy (včetně těch božských) přežívají v kolektivním nevědomí a v prostoru mimo běžný čas, považuji informace mnou uváděné za dostatečné pro práci s nimi.

Je pravděpodobné, že pokud se o slovanské bohy budete zajímat více, budete se setkávat s dalšími informacemi a jinými přístupy, které mohou být se zde uváděnými informacemi v rozporu. Při mé práci mi však nejde o historická fakta a vědecké pravdy, ale o jeden z možných přístupů, jak lépe porozumět sobě, svému okolí, vztahům a situacím, do kterých se v životě dostáváme.

S úctou, Zuzana

Zuzana Řezáčová Lukášková
jednatelka Centra Mandala o. s.

web: www.centrum-mandala.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. cYBJEG napsal:

    evolution korea
    616cYBJEG/(>

  3. wGAqAN napsal:

    evolution casino
    950wGAqAN[‚“

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.