Síla rozhodování

žena křižovatka

Před nedávnem jsem měla zajímavý zážitek. Byla u mne přítelkyně, kterou znám již 15 let. Sdílely jsme spolu jednu dobu společnou domácnost. Znám ji velmi dobře – jsme jako sestry.

Avšak tentokrát jsem uviděla věc, kterou jsem dříve nechtěla nebo neuměla vidět. Má milá přítelkyně má veliký problém s rozhodováním. Nejedná se o malé věci, jako třeba jakou zubní pastu si koupit, ale má problém se rozhodnout, kam a s kým jet, kde a kdy a dokáže si svou nerozhodností „zavařit“ a zkazit doslova půl dne, protože stále vymýšlí tu „nejlepší “ variantu a ještě potřebuje názory okolí – v tomto případě mě.

Díky této nerozhodnosti si velmi často komplikuje život, protože se dostává do velkého tlaku, chodí často pozdě, ujíždí jí spoje a propadávají již zaplacené jízdenky, protože často pochybuje o správnosti svého rozhodnutí. Tak dlouho přemýšlí, až spoustu situací prošvihne, a pak má opět důvod mít špatnou náladu, protože to vlastně nedopadlo podle očekávání.

Začaly jsme se spolu tomuto tématu intenzivně věnovat a zjistily jsme následující.

Naše nerozhodnost často pramení z mládí, kdy za nás neustále rozhodovali jiní a nemuseli jsme přebírat zodpovědnost za svůj život a svá rozhodnutí. Rozhodovali rodiče. Někdy je to pěkně štvalo a my převzali model, že rozhodování je nepříjemné a těžké. Vyčerpávající a zdlouhavé.

Pokud jsme plynule a příkladem nepřešli k žití vlastního života (což je nás většina), pak ke svému rozhodování potřebujeme stále názory jiných. V tomto momentě však nabíhá začarovaný kruh, protože čím více názorů vyslechneme, tím více se stáváme nerozhodnými.

Dalším důvodem nerozhodnosti může být touha po dokonalosti, tzv. perfekcionismus. Máme několik možností a žádná nám není dost dobrá. Když už se konečně rozhodneme, stejně pak pochybujeme, jestli naše volba byla správná a ta nejlepší.

Dnešní doba je plná možností

Zadáte si do vyhledávače název zboží, vyjede Vám x stránek o tom, kde ho najdete, stovky recenzí a Vy si máte vybrat. Máte se rozhodnout.

Přijdete do bankomatu, zadáte výběr 2000,-Kč a vyjedou Vám 3 možnosti, jaké bankovky můžete dostat. Pokud jste nerozhodní, začnete zmatkovat a tvoří se řada, která za Vámi nespokojeně pomlaskává. Dostáváte se do tlaku a aby byl klid, na něco rychle kliknete, zvolíte možnost bez přemýšlení a další dvě hodiny přemýšlíte nad tím, že ta jiná možnost byla lepší, protože tu velkou bankovku Vám nikde nechtějí rozměnit.

Měla jsem to dřív stejně.

Nedokázala jsem nést následky svých činů a rozhodnutí. Byla jsem oběť a proto jsem se neustále dostávala do tlaku a byla nespokojená.

Nechávala jsem jiné lidi, aby mi radili, manipulovali mnou a rozhodovali za mě. 

Neustále mi přicházely zkoušky tohoto typu než jsem pochopila, že jediný, kdo nejlépe ví, co má udělat a jak se rozhodnout, jsem já sama, protože se přece znám nejlépe.

Přestala jsem se bát následků špatných rozhodnutí, protože pro mne se stala všechna rozhodnutí dost dobrými a věřila jsem, že je to to nejlepší pro mě a mé okolí.

Nejsou špatná rozhodnutí!

Každé nás někam dovede a naučí něco, co v dané chvíli potřebujeme vědět. Zkuste uvěřit sami sobě a svému úsudku.

Jak se to dělá?

Trénujete! Když dlouho nechodím na hodiny jogy, pak v žádném případě nejsem schopna udělat ásány s takovou lehkostí, jako dřív. Až po několika lekcích se to povede a já konečně cítím pocit uvolnění a klidu.

Tak je to i s rozhodováním. Začínejte na malých, jako je třeba druh chleba, který koupíte k večeři, pokračujte přes náročnější, jestli máte danému člověku napsat nebo říct své pocity, až dojdete do stadia absolutní důvěry v sama sebe a už jen zavřete oči a zeptáte se, jak se rozhodnout?

Co Vás první napadne, to uděláte. Zdá se Vám to moc jednoduché na to, aby to mohlo fungovat? V jednoduchosti je krása, jak říká klasik.

To my lidé máme stále tendence si vše komplikovat a moc nad vším přemýšlet a laborovat. Nehledejte důvody své nerozhodnosti. Prostě začněte trénovat a pomalu se rozhodovat. Sami za sebe. Bez nikoho.

Je to fakt super pocit.
Velká svoboda.

Prostě Freeeee.

Brigita Tóthová

srdcovcesta-brigit.blogspot.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. JJBseo napsal:

    에볼루션롤렛
    350JJBseo{„\

  3. tIEBve napsal:

    evolution korea
    148tIEBve{>{

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.