Posvátné šestinedělí aneb prožijte čas po porodu „jinak“

Klid – spojení – úcta – sebepoznávání

 

Dříve se ženy po porodu uctívaly

Není to tak dávno, kdy bylo ještě většinovým zvykem, tedy hlavně na vsích, uctívat ženy jako matky. Ceremoniálu se říkalo ÚVOD.

Tento ceremoniál byl sice započat v kostele, kde probíhala mše za novou matku a kde se porodivší žena očistila od temné moci, ale byl zakončován velmi civilně (velká hostina pro celou vesnici, bohaté občerstvení, oficiální představení ženy jako matky).

Možná Vás teď napadla otázka, proč by se žena měla po porodu očišťovat. Bylo to proto, že se věřilo, že žena, která porodí dítě je spjatá s velkou – až magickou silou a to v pozitivním, tak i negativním slova smyslu. A tak bývalo velmi striktní pravidlo, že se žena celé šestinedělí musela držet jen ve svém domě, ideálně jen ve své posteli.

Lidé se domnívali, že dokud má žena očistky po porodu, je zdrojem temných sil.

Proto, když například někde ve vsi hořelo, hned se hledala šestinedělka, zda neunikla z domu a nezpůsobila onen požár, nebo jestli by se nenašla šestinedělka, která by požár oběhla a tím by oheň uhasila…

Posvátné šestinedělí

 

Ceremoniál ÚVOD je popisován na českých vsích ještě v první polovině dvacátého století. Než k němu došlo, bylo nepsané pravidlo, že všechny ženy ze vsi přišly v průběhu šestinedělí za ženou domů, poklonily se jí jako nové matce a přinesly jí (možná to znáte i v dnešní konverzaci tzv. do kouta) výživné potraviny a laskominky. Často to bývala mandlová nebo pivní polévka, chléb, buchty, káva, smetana, ale hlavně výživná slepičí polévka. Ať už byly ženy z vesnice jakkoli chudé, vždycky ženě, která porodila své dítě, něco přinesly.

Možná, že si říkáte, že v dnešní době by Vás tato přítomnost žen obtěžovala, ale nežijeme dnes ve druhém extrému? Totiž, že po porodu zůstávají ženy příliš samy? A že nikdo neuctívá tento přechodový moment v jejich životě…  Naše pozornost se hodně točí kolem dětí a kojení, ale na ženy se často zapomíná.

Proč myslíte, že se to takto dnes děje?

Z mého pohledu porodní báby (s částečně sociologickým vzděláním) se domnívám, že naše společnost se výrazně změnila. Ve větší míře žijeme ve městech, žijeme v oddělených rodinách, žijeme více sami. Nějak se z našich životů ztrácí spojení s ženskou pospolitostí a jejich moudrostí, spojení s přírodou…

 

Jaký je význam šestinedělí a poporodního období

Milé ženy, které čtete tento článek, berte ho jako inspiraci a impuls k hlubšímu zamyšlení nad prožíváním poporodního období. Je jedno, jestli jste zrovna v období šestinedělí, nebo jste po porodu již delší dobu.

Zkuste se na chvíli zastavit a zamyslet se nad významem poporodního období. Jak byste ho charakterizovaly? Mě napadají tato slova:

klid – spojení – úcta – sebepoznávání – láska – pokora – vděčnost

Pokud však žijeme více orientované na vnější svět, často nám poporodní období může připadat jen jako období nevyspalosti, nestíhání domácích prací, jen jako kolotoč a naprostý nedostatek času pro sebe. Vše je o našem úhlu pohledu a schopnosti jít více do vnitřního prožitku daného životního období.

Hodně nám může pomoci uvědomění, že počáteční mateřství (těhotenství, porod a šestinedělí) je vlastně přechodové období. Žena – matka se hledá. Částečně ze svého dosavadního života něco ztrácí, ale také získává. Dokonce bych řekla, že jen získává :-).

Posvátné šestinedělí

 

Jak vědomě prožít období po porodu?

Možná se zeptáte, jak se přiblížit vědomému prožívání poporodního období. Některá z Vás to možná cítí sama, některé pomůže inspirace…

Z mého pohledu bych Vám doporučila se zabývat těmito tématy:

  1. Poděkovat svému tělu za dar miminka.
    Vaše tělo dokázalo vyživit a porodit Vaše dítě. Po porodu se může cítit prázdné. Poděkujte mu, mějte ho ráda, hýčkejte si ho a dávejte mu svojí pozornost. Dopřejte si odpočinek a regeneraci po porodu.
  2. Dát si prostor pro své myšlenky a rozjímání.
    Buďte na sebe po porodu děťátka milé, chvalte se a mějte se ráda ne za výkony, ale jen proto, že jste. Praktikujte bezpodmínečnou lásku. Uvědomujte si, že jste v přechodovém životním období, s tím se pojí hledání se, rozjímání, poslouchání svého vnitřního hlasu.
  3. Poslouchat svojí intuici a vnitřní ženský hlas.
    Po porodu už nejste jen matka, ale jste stále také žena a partnerka. Neztrácejte ani tyto role. Naslouchejte svému středu a vyživujte i tyto Vaše já. Dá Vám to velký přísun energie, spojení s životem. Pokud cítíte, že se chcete obklopit ženami, udělejte to…
    Pokud cítíte, že chcete být více sama, udělejte to…
  4. Využijte poporodní období pro sebepoznávání se.
    Možná Vás často napadá myšlenka, zda jste dobrá matka. Říká se, že když Vás toto napadne, už dobrou matkou vlastně jste, protože Vám záleží na tom, abyste se o své děťátko starala s láskou a dobře.
    Nikde není napsán recept na pocit dobré matky. Je to hodně zase o spojení s naším vnitřním hlasem, s naší podstatou. Zapomeňte na čtení desítek knih o výchově dětí, zkuste se spojit sama se sebou a se svým děťátkem. Uvidíte, že svoje odpovědi najdete hlubokou uvnitř sebe.

 

Berte svojí cestu mateřskou rolí s úsměvem a s lehkostí :-)

Pokud jsem ve Vás tímto článkem vzbudila zájem o hlubší prožívání šestinedělí a poporodního období, jsem moc ráda. Tomuto tématu se velmi věnuji, je to moje srdeční téma. Příště ráda popíši například, jak by se mohl udělat rituál uctění matky v dnešní podobě.

 

Moc děkuji.

Eva Hendrych Lorenzová
Porodní asistentka, autorka projektu Obejmutí po porodu
eBook zdarma Tajemství jemného poporodního období

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Maruš napsal:

    Miluju oslavy. Máme je docela často, protože máme velkou rodinu. Na každé oslavě vždy nesmí chybět dobrá buchta. O to se vždy stará maminka nebo babička. Já se jim do toho teda moc nepletu, ale zajímal mě vždy recept. Mamka mi prozradila, že ho má od stránky https://mlsnavarecka.cz/10x-nejlepsi-buchta-na-plech-rychle-a-jednoduche-recepty/ Koukala jsem na to a recepty tam vypadají skvěle.

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  3. hfIwRp napsal:

    에볼루션롤렛
    950hfIwRp]‘?

  4. XldKOK napsal:

    evolution korea
    721XldKOK<'*

  5. egUXvM napsal:

    evolution korea
    306egUXvM^“~

  6. KFOfeo napsal:

    evolution korea
    982KFOfeo?‘]

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.