Písmo: Klíč k sobě

Přečetla jsem knihu. To není nic nového, čtu stále a všude.
Ale tato kniha mne donutila podělit se s kamarádkami.

Vzala jsem ji večer na posezení do hospůdky a měla takový úspěch, že nás (5 holek), bylo slyšet až ven. Hádaly jsme (pozor, ne hádaly jsme se, ale hádaly jsme…), která kam patříme. Rozumějte: do které z osmi škatulek, které jsou v knize popsány. Fakt doporučuji na dámskou jízdu!

 

Do které z 8 „škatulek“ patříte?

Navíc mi krásně zapadla do mé práce. To je divné, protože vůbec není z mého oboru. Já se zaměřuji na písmo, barvy a prostor – knížka byla o oblečení. Jak je to možné?

V knize Móda a duše od Táni Havlíčkové není popsané co si vzít na sebe, jaké hadry frčí a co které postavě ladí. Je překvapivě opravdu o duši. O tom, že oblečení vyjadřuje Váš charakter, vnímání a osobnost. Nemusíte ani otevřít pusu a už si o vás ostatní dělají názor podle vašeho oblečení.

A pouze když ladí s vaší duší, tak vyjadřuje vás.

Písmo klíč k sobě

 

Já to samé tvrdím o písmu.

Jakýkoli váš text má širokou paletu výrazů. Sepíšete článek a pak ho oblékáte. Vybíráte písmo, barvy, velikosti, zvýrazňujete. A když jsem četla knihu Móda a duše, kde autorka rozděluje ženy do 8 typů, úplně mi pro každý typ v hlavě naskakovalo písmo, kterým by každá z nich psala. Tomu se říká profesionální deformace :-)

Úplně jiné písmo zvolí „romantická princezna“, a jiné „extravagantní hvězda“. Barvy budou používat odlišné a zvýraznění textu – první si na něj moc nepotrpí, zato druhá, ta předvede všechny možnosti od tučného písma, až po kapitálky.

ÚŽASNÉ. Krásně to do sebe zapadá.

Tak jestli jste některá (pokud čtou páni, tak prominou) četla tuto knihu také, najdete se v následujících řádcích?

Poznámka: následující rozbor písma platí pro nadpisy a text, který chceme zvýraznit. Tam se charakter člověka projeví nejsnáze. Není samozřejmě reálné, že bychom tyto fonty používali stále a pro běžný text. Ukázky písma jsou pouze ilustrační.

 

Romantická princezna

Má ráda ručně psané písmo, font něžný, ženský. Žádná tučná, velká, tlustá písmena. Miluje drobnosti, jako je vlnovka nebo přechod z jemné do silnější čáry. Některým princeznám nevadí ani kudrlinky, jiné se jim vyhýbají, ale stejně si vyberou jemné, harmonické písmo. Záleží jí na tom, aby text vypadal upravený a ladil.

pismo-romanticka-princeznaPísmo: Allura

 

Elegantní dáma

Elegantní dáma nevybočuje z řady. Nesnáší extravagance, nečekejte od ní tedy žádné výrazné, neobvyklé, speciální fonty. Nemá potřebu vybočovat z řady, její silná stránka je klasika, tradice, nadčasová elegance. A tu najde v nenápadnějších fontech, zejména patkových. Bezpatkové jí tolik neosloví, jsou pro ni příliš technické a studené. Může jít cestou klasiky – Times New Roman (víte proč je symbolem důvěryhodnosti?), nebo jemu podobných fontů s nádechem solidnosti, spolehlivosti a nadčasovosti.

pismo-elegantni-damaPísmo: Alegreya

 

Okázalá diva

Okázalá diva je také velmi ženská ale úplně jiná, než romantická princezna. Psací písmo ano může být, jen žádné zbytečné vlnovky a hlavně ne kudrlinky! Vybere si písmo, které je přímé a vypadá jako poznámky nebo pánský styl. Z klasických fontů má raději jasné bezpatkové písmo, které má svou skrytou noblesu v jednoduchosti. Žádné úzké, zhuštěné, kdepak. Pěkné, čisté tvary, rozložené v celé své kráse. Patkové jí tolik nesedí. Není tradiční, je svá.

pismo-okazala-divaPísmo: Corbert

 

Avantgardní čarodějka

Tady je výběr těžký. Každá čarodějka je originál a přesně ví, jaké písmo na ni působí dobře a jaké ne. Cítí to. Protože je vnímavá na emoce, kloní se spíše k ručně psanému písmu, ale nelíbí se jí ani kudrlinky, ani příliš jednoduché písmo. Nerozeznává patkové a bezpatkové, jde podle svého instinktu. Potřebuje do textu promítnout stabilitu a svou přirozenou důstojnost a zjemnit ho sem tam nějakou tou křivkou, která mu dodá na ženskosti.

pismo-avantgardni-carodejka

Písmo: Cinzel

 

Sportovní kamarádka

Kamarádka nemá čas takové zbytečnosti řešit. Většina z nich úspěšně ignoruje, že existuje výběr fontů a prostě píše. Jakým písmem, to jí je jedno. Prostě tím, které je tam nastavené. Že se jmenuje Calibri? Aha… Výběr jí zbytečně zdržuje a důležité je, aby to šlo přečíst.
pismo-sportovni-kamaradka

Písmo: Calibri

 

Ležérní pozorovatelka

Pro ležérní pozorovatelku neznám lepší písmo než je Helvetica. Je nenápadné, působí všedně ale rozhodně všední není. Helvetica je totiž dokonalá. Extravagantní hvězdy budou tvrdit, že je nudná, ale ona má všechny vlastnosti dokonalého partnera. Ideálně doplňuje ostatní fonty, aniž by na sebe strhávala pozornost. Má jasné, pevné tvary, ale nepotřebuje doplňky, zvýraznění, nic takového. Je neutrální a vzbuzuje důvěru.

pismo-lezerni-pozorovatelka

Písmo: Helvetica

 

Nekonvenční rebelka

Pro nekonvenční rebelku je zbytečné uvádět příklad písma, který ji charakterizuje. Každá rebelka si zakládá na tom, že vybere to své písmo. Něco o tom vím ;-). Je schopná pro stejný článek vybrat jiné písmo v pondělí, jiné v pátek. Protože se pohybuje v naprosto odlišných kolektivech, nasává atmosféru a promítá ji do své práce. Každopádně písmo je pro ni důležitým prvkem, jak vyjádřit svou osobnost. Jestli to některé typy tolik nevnímají, tak rebelka ano. Málokdy si vybere prvoplánově výrazná písma, ocení spíš rafinované detaily.

pismo-nekonvencni-rebelkaPísmo: Amatic

 

Extravagantní hvězda

Nepřehlédnutelné písmo. Hlavně na nadpisy. Tučné, tlusté, výrazné. Jediný typ, který použije i písmo, které nejde přečíst přes kudrlinky, když má na ně náladu. Hvězdě je to jedno, ona to přečte a jí se to líbí. Žádná další pravidla neuznává.

pismo-extravagantni-hvezdaPísmo: Mutlu

 

Andrea Grigerová
Lektor a tvůrce konceptu Prezentací, které baví

Andrea GrigerováAutorka ebooku Naučte se řeč fotek – Jak dobře vybarná fotka či obrázek vydá za 1000 slov

Autorka ebooku Jak psát texty, kterým to sekne aneb 4 tipy pro profesionální vzhled textu

www.jaknaprezentace.cz
www.grigerova.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. Maja napsal:

    Ahoj, velmi zajímavě psaný článek. Já asi patří kategorie sportovní kamarádka. Ráda nosím sportovní oblečení, cítím se v něm dobře. Nedovedu se představím v šatech a botách na vysokém podpatku. Proto si kupuji výhradně sportovní oblečení. Nedávno jsem si objednala na sebe na https://www.zijzivot.com/ moc pěknou mikinu . Zdravím.

  3. JaneX napsal:

    Ahoj, dobrý den, ono hodně záleží, jak k tomu člověk celkově přistupuje. Jasně, móda je důležitá a šaty dělají člověka. Ale nic se nesmí přehánět, to si přiznejme na rovinu. :) Mi třeba teď přišla bio kšiltovka, na kterou jsem se těšila. Je to taková fajn věc na běhání. Ale tak asi vám tu nebudu tvrdit, že podle kšiltovky bude poznat, že mám ráda sport. :)

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.