Než zítra poprvé zazvoní…

Zahájení školní docházky je obrovský milník pro děti i rodiče, který se dotkne chodu celé domácnosti.

Už jen jeden den, než houfy šesti a sedmiletých dětí projdou poprvé dveřmi své třídy. A právě i tuto poslední chvíli můžete využít k přípravě, aby první dny ve škole probíhaly v co nejpohodovější atmosféře.

 

V první řadě se snažte svému dítěti popsat,
co se bude ve škole nejen první den dít.

Mějte na paměti, že dítě zažívá školu poprvé a mohou být věci, které se zdají být nám dospělým zřejmé nebo dokonce hloupé – od „Co když se mi bude chtít čurat?“ po „Kdo s námi půjde na oběd?“, ale pro dítě to jsou mnohdy zásadní otázky, které je mohou trápit.

Zeptejte se proto svých dětí na všechny jejich pocity: na co se těší, čeho se obávají… snažte se je v odpovědích co nejvíce podporovat, protože tak jim opravdu pomůžete a jejich případné obavy rozptýlíte.

Čtěte si s nimi před spaním knížky o malých školácích a povykládejte jim o svých skvělých a veselých zážitcích ze školy, ze školních výletů… věřím, že si na nějaké vzpomenete. Určitě ale vynechte, jak šíleně přísná byla paní učitelka Nováková a jak nechutně vypadaly obědy ve školní jídelně. :D

Než zítra poprvé zazvoní

Dejte dětem kontrolu nad tím, co mohou ovlivnit

Nabídka jednoduché volby může pomoci uklidnit nervy a dostat dítě do pozitivní a natěšené nálady. Přestože už asi školní batoh, penál nebo svačinový box máte nakoupený, sepište si seznam, co vše je ještě nutné dokoupit a udělejte si společný nákupu školních potřeb. Nechte dítě samotné nákup doma vybalit a poskládat do připravených poliček a psacího stolu v dětském pokojíčku.

Nechte jej dnes, před dnem D, vybrat oblečení pro první školní den
ale pro jistotu předem upozorněte na své právo veta! :D

 

Naplánujte předem jak, kdy a kde se budete s dítětem ráno loučit a společně to proberte. Obzvlášť citlivé děti, i když se jim ve škole líbí, ráno visí v šatně svým maminkám kolem krku a odmítají je pustit a rozloučit se. Proto si jasně stanovte pravidla a od druhého dne školní docházky je dodržujte.

Stejně tak řekněte, kdo a kdy jej bude vyzvedávat. Během své několikaleté praxe vychovatelky jsem každoročně zažila prvňáčky, kteří měli postupným odchodem většiny dětí obavy, že jejich maminka na ně zapomněla a mnohdy se objevily i slzičky.

Projděte si také předem trasu z domu do školy a to i v případě, že víte, že vaše dítě bude do školy vždy někdo vodit. A pokud máte tu možnost, domluvte se s maminkou budoucího spolužáka svého dítěte a zajděte společně třeba na hřiště, aby se děti víc poznaly. I my dospělí jsme jistější, když v novém prostředí vidíme známý obličej. :D

Než zítra poprvé zazvoní

Nejdůležitější bod na závěr

Pokud Vy sama jako rodič máte z nástupu svého dítěte do školy obavy, nikdy to nedávejte před dítětem najevo. Lehce totiž přenesete tento nežádoucí pocit na dítě samotné.

Také požádejte své okolí o ohleduplnost a dbejte, aby nikdo Vašeho prvňáčka školou nestrašil. Mnoho strýčků či dědečků prohodí nějakou tu vtipnou poznámku, které se dospělí zasmějí, ale uvědomte si, že dítko tuto poznámku pochopí úplně jinak a může jej následně pěkně trápit.

 

Prvňáček se má do školy těšit, ne se jí děsit!

Ze srdce přeji všem prvňáčkům příjemný a šťastný nástup do 1. třídy základní školy.

 

Jaromíra BednářováJaromíra Bednářová

„Jak přežít školní docházku svých dětí a nezbláznit se.“

spoluautorka ebooku Do 1. třídy zvesela

www.skolazvesela.cz

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.