Každá to máme jinak a všechny dobře

Jste maminkou, která prožívá mateřství jinak,
než se o tom píše v časopisech nebo ukazuje v médiích?

Pak jsem pro vás napsala tento článek. Ze všech stran je maminkám ukazováno jaké by měly být, co by měly cítit, co musí, co nesmí a ženy těmto diktátům velmi často podléhají. Pak se necítí dost dobré, mají pochybnosti a pocity viny. Naše společnost nám předkládá ideální supermaminku, která je plná energie, nalíčená, usměvavá, elegantně oblečená, pečující, obětavá, která ráda vaří, ráda se stará o děti a hraje si s nimi, má naklizenou domácnost, vyžehleno, nakoupeno, navařeno a přitom všem je ještě i úžasná a úspěšná v práci.
Znáte však reálně takovou ženu? Jasně, že ne, protože to je blbost :)

 

Každá to máme jinak a všechny dobře!

Některé maminky jsou akční, vymýšlejí pro děti neustále nějakou zábavu, hry a výlety. Jiné maminky jsou zase raději spíše doma, rádi vaří a věnují se rodině a domácnosti. Některé jsou více starostlivé až přecitlivělé, jiné zase pohodářky. Některé se od svých dětí prakticky neoddělí, a nemají ani tu potřebu, jiné vítají, když jim děti někdo pohlídá a mají nějaký prostor jen pro sebe. Některé naplňuje péče o děti a rodinné zázemí, jiné k tomu potřebují ještě vlastní seberealizaci. Některé látkují, šátkují a pěstují vlastní biomrkev a jiné koupí pampersky a zeleninový příkrm ve skleničce. Některé se těší po šestinedělí do práce a jiné by nejraději zůstaly doma s dětmi i po ukončení rodičovské.

Matka a syn

Zkrátka každá jsme jiná, tak jako se unikátní a výjimečné rodíme.

Nechtějme být tedy jen ta jedna ideální supermaminka, která je nám podsouvaná a kterou je navíc prakticky nemožné v jedné osobě dlouhodobě naplnit. Uvěřte tomu, že jste v pořádku taková, jaká jste a odložte pocity viny za to, že mateřství prožíváte jinak, než je podle jednoho prezentovaného modelu správné.

Chci vás moc podpořit v tom, abyste se nepotlačovala a projevovala sama sebe takovou, jaká v hloubi duše jste. Nejste sama, kdo prožívá mateřství odlišně, než jak to vidíme v reklamách. Polovina žen to cítí podobně jako vy, jen si o tom netroufá mluvit. Ale pokud přijmete sebe a své prožívání jako něco, co je naprosto v pořádku, nesmírně se vám uleví a dodá pocit sebejistoty.

Nekoukejme na ty maminky, které to mají jinak skrz prsty, ale respektujme se a vzájemně v sobě spatřeme to jedinečné, co v sobě každá z nás máme.

 

S láskou,
Lucie Dlasková
www.luciedlaskova.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Lenka napsal:

    Děkuji, děkuji a eště jednou děkuji….za konečne rozumný článek o mateřství! Palec nahoru

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  3. InvyVB napsal:

    evolution korea
    322InvyVB!.]

  4. Olga napsal:

    Používáte v práci také moka konvičku a nebo jedete na přípravě kávy z těch předražených automatů? To jsem nikdy nedokázala pochopit u nás v kanceláři. Nemáme toho zrovna moc na výplatní pásce a přesto si kolegové dopřejí den co den kávu asi za 8 korun z automatu..

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.