Jak rozvíjet ženskou sílu

Jak rozvíjet ženskou sílu

Petra s Ninou ve svém projektu Rostu v ženu společně vytváří posvátný prostor, aby pomohly mladým dívkám přejít přes most, který vede k vědomému ženství. Dívky se na jejich kurzech seznámí více se svým měnícím se tělem, měsíčním cyklem a strachy, které je mohou provázet a doví se, jak s nimi mohou pracovat. Sdílí své příběhy ženství, které je podpoří na jejich objevné cestě, jak se stát mladou sebe-vědomou ženou. A v dnešním rozhovru se s vámi podělí nejen o svůj příběh:

Dámy, jaké bylo Vaše dospívání v Ženu?

Petra: Přemýšlím, jestli kniha o dospívání a pár strohých informací, které jsem dostala od maminky, mě nasměrovaly na cestu ženy… Spíš bych řekla, že mě dále nechaly v dětském světě a k tomu jsem měla pár informací navíc… V dětském světe se mi líbilo, a tak jsem neviděla důvod, proč na tom něco měnit. Protože jsem odmítala svět ženy přijmout, či možná jen nevěděla, jak do něj vstoupit…

jak-rozvijet-zenskou-silu

Dělala jsem vše pro to, aby nebylo NIC vidět. Docela mi to šlo, kromě hodin tělocviku, kdy jsem se musela chtě-nechtě převléknout. Hovory o velikosti podprsenky jsem nesnášela, a tak jsem se dál vesele schovávala do kalhot a volných trik. Šlo by mi to asi i dál, kdyby se mé tělo nerozhodlo na protest přestat fungovat a v podobě nemoci mi dalo najevo, že bych se měla zamyslet nad tím, co mu dělám. Proto jsem se jednoho dne rozhodla vydat na cestu sebepoznání. Na semináři Návrat Bohyně začalo mé opravdové dospívání v ženu.

Nina: Dalo by se říct, že svým způsobem dost divoké… U nás doma se o tématu dospívání a menstruace nemluvilo a spíš to bylo spojeno s příkazy a zákazy, co se týkalo randění, které nakonec vedly k podvědomému odmítnutí ženství a menstruaci, a to se následně projevilo i v jejím prožívání. První menstruaci jsem prožívala v eufórii a radosti, že už jsem “TO” konečně dostala, bylo to až posvátné období – aspoň tak nějak si bych své tehdejší pocity popsala dnes.

Jak rozvíjet ženskou sílu

Ale po výše zmíněných zákazech, které sice byly míněné dobře, došlo k radikální změně. Menstruace se pro mě změnila v noční můru, během které jsem měla problém i ležet, natož se hýbat… Tak to pokračovalo do mých 25let. Do té doby jsem zarytě tvrdila, že nejsem “typická ženská” a že jsem v podstatě chlap…

Zlom nastal v listopadu 2012, kdy jsem objevila online program na stránkách Ženy Ženám. Tehdy začalo to opravdové dospívání a růst v ženu, který stále pokračuje. Vnímám to i tak, že růst v ženu je celoživotní proces, protože vždy po dosažení “vysněné úrovně” se otevře další level, který láká k objevení.

Zajímá mne, jak a kde se spojily cesty Niny a Petry?

Petra a Nina: Za to můžou vlastně Ženy Ženám :-) Díky online programu jsme se nezávisle na sobě přihlásily na cyklus Návrat Bohyně od Báry Nádvorníkové-Zemanové, kde jsme byly nejmladší a tak trochu jsme si “zbyly”. Prošly jsme následně i navazujícím cyklem Cesta Bohyně (mezi účastnicemi označovaném jako “druhák”) a začaly jsme se více stýkat i mimo semináře. Zjistily jsme, že máme podobné vnímání a názory a že s zkrátka sedíme.

Co stojí za zrodem myšlenky vytvoření projektu Rostu v Ženu? Byl to právě Váš příběh a osobní zkušenosti?

Petra: Čím víc jsem poznávala samu sebe, tím víc ve mně rostla touha předávat to dál. Jelikož mi začínala chybět práce s dětmi, přemýšlela jsem, jak to spojit. Došlo mi to až při čtení knihy Kurandera. Najednou jsem věděla, že vzdělávání a podpora mladých dívek v tom, aby jejich cesta k ženství nebyla tak složitá jako ta moje a většiny dalších žen, je to, co tady chybí.

Nina: Když se mi Péťa s nápadem svěřila, věděla jsem, že je to přesně to, co u nás chybí. Nabídla jsem jí, že kdyby s tím chtěla pomoct, stačí říct… No a o pár dní později jsem jí volala s tím, že ke mně přešel nápad na rozšíření: že by bylo dobré zapojit do toho procesu i matky –  ať už samy na cestě ke svému ženství jsou nebo se na ni teprve chystají.

I když si to kolikrát nechceme přiznat, máma je našim prvním vzorem, a tak by to měla být právě ona, které svou dceru touto cestou provede. Petře se to líbilo, a tak jsme se dohodly na spolupráci a začaly společně tvořit. :-)

Jaké jsou podle vás největší chyby, které jako matky směrem k dospívajícím dcerám děláme?

N+P: Jednoznačně to, že se snaží své dcery omezovat a “normalizovat”, aby se vešly do společensky přijatelných mezí. Také neochota “pustit” dceru do světa. Navíc určitě komunikace o tématech jako je menstruace, sexualita apod., protože na to je přeci ještě “brzy”.

Jak rozvíjet ženskou sílu

Říká se, že negativní postoj matky k menstruaci může v dívce naprogramovat negativní prožívání periody, jako jsou třeba bolesti a pocity strachu – je to tak?

N+P: Určitě.

N: Zažila jsem si to na vlastní kůži – viz. Odpověď na první otázku…

N+P: Navíc jsou ženy v tomto odmítavém postoji podporovány mainstreamem, kdy na nás ze všech stran “útočí” reklamy o tom, jak nejlépe “přežít” toto období, aby nikdo nic nepoznal – jaké jsou nejlepší hygienické potřeby, jaká je nejlepší pilulka proti bolesti, abychom mohly “normálně” fungovat apod.

V čem především pomáhají vaše kurzy matkám a jejich dcerám? V jakém věku dívky je vhodné Vás začít navštěvovat?

N+P: Všechny kurzy jsou hlavně o tom, aby se spolu matka s dcerou naučily komunikovat, protože to je i dnes stále aktuální téma.

Navštěvovat nás mohou matky s dětmi v podstatě od narození – máme i “vedejší” setkání pro maminky s dětmi v různém věku (cca do 5 let dítěte nerozlišujeme ani pohlaví, takže jsou vítány i matky se syny). Tyto semináře jsou aměřeny na posílení seběvědomí matek, aby více věřily svm instinktům než “chytrým” knihám a také se soustředíme na bytí v přítomném okamžiku s dítětem – prostě teď si hrajeme, malujeme, tvoříme, tančíme… A nemyslí se na to, co se musí ještě stihnout.

“Hlavní” kurz Rostu v Ženu – New Woman (a navazují cyklus I´m a Woman)je určen pro čerstvě menstruující dívky (cca do 1 roku od první menstruace), takže odhadem kolem 10. Roku… Nicméně každý kurz je trošku jiný, protože se přizpůsobujeme dynamice skupiny a nic se netlačí na sílu.

Často je menstruace dcery spojena se studem i ze strany maminky. Mohou na Vaše kurzy přijít i ženy, které se vyloženě zdráhají mluvit o těchto věcech?

N+P: Samozřejmě, pro takové maminky je to především :-) Semináře probíhají jak ve spojeném ženské kruhu matek a dcer, tak v rozdělených kruzích, kdy mají prostor sdílet věci, které si netroufly sdílet v tom společném.

koho může napadnout, že téma dospívání už dnes není nutné probírat. „Dnešní dívky už stejně všechno ví,“ často slýchávám. Ne vždy ale přichází spolehlivé informace včas. Jak jsou podle Vás mladé slečny informované a co je na seminářích nejvíce zajímá?

N+P: Dnes jsou informace hlavně praktické – tzn. Jaké hygienické potřeby používat při menstruaci, případně jakou antikoncepci si vybrat, když chtějí začít sexuálně žít. Už jim ale nikdo neřekne, jak pracovat s energiemi, které menstruační cyklus provází a že je v pořádku, že občas zvládají některé věci levou zadní a občas to prostě nejde.

Jak rozvíjet ženskou sílu

Takže pak na seminářích se zajímají nejvíc právě o to, jak jít s energiemi a ne proti nim… A je to hodně i o úlevě, že je to přirozené. Navíc se učí vnímat své tělo a jeho potřeby.

Co byste vzkázaly všem matkám a dcerám, které přemýšlí, zda Vás navštívit?

N: Mně k tomu vyskočilo: I cesta může být cíl.

N+P: Dospívání je obdobím hledání se a je důležité, aby v něm matka měla svou roli, ale zároveň dceru neomezovala v růstu. Kurzy mohou být inspirací, jak na to, anebo pomyslným prvním krokem. Je na čase ženskou sílu rozvíjet a ne ji ubíjet a následně znovu probouzet.

Nina Młynarczyková a Petra Valníčková
 
Společně vytvoříme posvátný prostor, abychom pomohly mladým dívkám přejít přes most, který vede k vědomému ženství. Cestou se seznámí více se svým měnícím se tělem, měsíčním cyklem a strachy, které je mohou provázet a doví se, jak s nimi mohou pracovat.
Podpoříme jejich první kroky do neznáma s láskou a respektem. Budeme s nimi sdílet své příběhy ženství, které je podpoří na jejich objevné cestě, jak se stát mladou sebe-vědomou ženou.
 
Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Ivanka082 napsal:

    Já jsem se naučila veškeré hygienické pomůcky kupovat přes internet. V roce 2018 mi totiž kamarádka doporučila e-shop https://www.panzdravi.cz. Dříve jsem si přes internet objednávala pouze elektroniku, protože pro tu si do obchodu nutně chodit nemusíte, ale až na panzdravi jsem objevila to kouzlo jednoduchosti a dostupnosti. Stačí pár kliků a zboží mám doma.

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  3. JaneX napsal:

    Poměrně zajímavý text. Já jsem si podobným prozřením prošla někdy kolem 25 let. Do té doby jsem vlastně šla vyšlapanou cestou, kterou jsem měla už někdy od útlého věku. Rodiče ze mě chtěli mít sportovce, což se jim tak nějak dařilo. Nakonec jsem ale zběhla do grafiky a marketingu, kde se realizuji. Oblíbila jsem si fotobanky a dělám různé infografiky a koláže. Možná to pro někoho není vysněná kariéra. Ale mě to fakt naplňuje.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.