Co znamená být ženou?

krásná žena

Líbilo by se Vám být šťastnou, naplněnou a spokojenou ženou? Ženou, která žije v láskyplných vztazích, vychovává zdravě své děti, je jim vzorem a podporou? Ženou, která vytváří teplo domova, a přitom realizuje své sny a přání, věří sama sobě, je zdravá, zářivá i odvážná?

Možná jí ještě úplně nejste…

Možná i Vy hodně pracujete, potřebujete být výkonná, celé dny se nezastavíte, protože je přeci potřeba udělat to a tam to a ještě ono. Připadáte si často víc jako muž než žena, nestíháte důležité věci, potřebujete mít vše pod kontrolou…

A možná se rozdáváte příliš druhým a sama nedostáváte zpět tolik, kolik byste si přála. Možná se necítíte dostatečně podporovaná a vztah Vám nefunguje tak, jak byste chtěla. Jste unavená, nemáte čas na sebe a ani na to, dělat, co opravdu chcete a uvnitř cítíte smutek a zoufalost. Možná cítíte, že být ženou Vás vyčerpává a možná už jste zapomněla, co vlastně skutečně znamená být ženou.

Nejste v tom sama. I tyto úspěšné ženy prošly kus cesty ke svému ženství. Vyzpovídaly jsme je a dnes se Vám svěří, jaká byla ta jejich cesta a CO pro ně konkrétně znamená být ženou:

Klub Zeny zenam

Stáňa Mrázková

Expertka na online marketing, autorka knihy Podnikání z pláže a stejnojmenného online kurzu.

U téhle otázky mě zmátlo to slovo „konkrétně“ a to natolik, že jsem pár dní nedokázala nic vymyslet. Být ženou totiž pro mě znamená být zcela nekonkrétní. :) Ale zkusím to překonat a pár konkrétních příkladů dát. 

Než se k nim ale dostanu, musím se vrátit o několik let zpátky do momentu, kdy jsem se rozhodla, že začnu zkoumat, kdo je vlastně ta žena uvnitř mě. Do té doby jsem posilovala hrdě své mužské stránky, svůj tah na branku, cílevědomost, schopnost vše vyřešit, naplánovat… Vše ženské pro mě bylo slabostí. 

Bála jsem se být ženou.

Bála jsem se, že ztratím to, kdo jsem. Bála jsem se, protože pod pojmem žena jsem si představovala ufňukanou slabou holku, která nic sama nezvládne, nevydělá, nepostará se o sebe a hlavně se musí bavit s jinýma holkama. No prostě neměla jsem žádný vzor ženy s velkým Ž, a tak moje cesta za mým ženstvím byla vlastně taková cesta do neznáma.

Postupně jsem objevila, že můžu být mnohem víc, než muž v sukních. :) A že si můžu stále ponechat svého vnitřního muže a jeho kvality, zatímco vedle něj rozkvete i má vnitřní žena. Ach a jak rozkvetla… 

A tak být ženou pro mě dnes znamená:

Pustit kontrolu a důvěřovat životu a tomu, že se vše děje tak, jak má. Tahle věta je možná takové ohrané klišé, ale než jsem ji do svého života plně integrovala a naučila se opravdu důvěřovat, odevzdat se, plynout, byla to celkem hustá transformace. :)

Ale od té doby mám pocit, že můj život je mnohem magičtější, věci krásně zapadají do sebe, přichází v pravý čas a nepříchází, když naopak přijít nemají. Prostě odevzdání se a důvěra, coby ženské kvality, mi přinesly do života takové to pověstné flow, bytí v proudu.

Brečet. Brečet kvůli věcem důležitým, ale i kvůli naprostým maličkostem. Dávat průchod svým emocím. Smát se i zuřit. Prožívat naplno. Být řekou, která plyne někdy divoce a prudce, jindy něžně, pomalu, místy radostně, místy váhavě. Prostě být vším, co život nabízí. 

Být otevřená. Otevřená svému muži, otevřená životu a novým příležitostem, otevřená radosti, lásce. 

Být máma. Někdy láskyplná, někdy pečující, někdy taková ta máma medvědice, která svou tlapou neposlušné medvídě vrátí zpět na cestu, když z ní odskotačí. 

Tvořit. Být kreativní bohyně stvořitelka. :) Tvořit svůj svět, svůj život. Stejně jako jsem dala život svým dětem, tak jej dávat i mým podnikatelským projektům a nápadům. Napojit se na jakýsi tvořivý zdroj a čerpat z něj.

Jíst čokoládu. Rozplývat se nad vtipnými videi koček na YouTube. Koukat na Deník Bridget Jonesové. Dojímat se u Disneyovek. 

Být ráda krásná. Oblíkat se, malovat, pečovat o sebe. 

Čarovat. Dělat si své malé i velké rituály a pustit do svého života kouzla a všechny ty nelogické a nesmyslné věci, za které by nás před několikasty lety upálili. :)

Být zranitelná a dovolit si to. Dovolit si dělat chyby. Dovolit mému muži chránit mě. Dovolit si nemít vše neustále pod kontrolou.

A taky někdy být systematická, drsná, konkrétní a racionální. Protože k mému bytí ženou jsem přijala i své mužské kvality a nebojuju s nimi. Těžím z nich to dobré, co mi do života přináší. :)

Klub zeny zenam

Lucie Harnošová

Zakladatelka sítě obchodů Brána k dětem a lektorka Kontaktního rodičovství

Má cesta ke spokojenému ženství začala v jedenácti letech oslavou mé první menstruace. Díky otevřenému a blízkému vztahu s rodiči jsem dostala poměrně dobrý základ na cestu k ženství a životu. I přesto se během mého dětství a dospívání stala spousta situací, které mě zablokovaly.

Bála jsem se odevzdat muži, věřit mu. Málo jsem si věřila a nepřijímala se. Doba pro rozpuštění těchto bloků je velmi dlouhá a ještě nyní musím říct, že nejsem na konci své cesty. Klíčovým v mém životě je vztah s mým manželem, protože jsme spolu od sedmnácti let a spolu se formujeme, vyvíjíme a kráčíme.

Nejdůležitější knihu, která mě na cestě k ženství provázela, byla Ženy, které běhaly s vlky. A tu jsem dostala právě od manžela. :)

Dalším milníkem byl porod první dcery, který mi vzal snad všechno mateřské a ženské sebevědomí. Ovšem po pádu na dno jsem se odrazila a nasměrovala se sama k sobě, ke své síle a intuici. Porod druhé dcery, který probíhal doma, byla nádherná odměna za ty dva roky práce na sobě.

Pak přišlo období ženských kruhů a seminářů. Přečetla jsem mnoho knih a zažila mnoho metod osobního rozvoje. Nejdůležitějším ale pro mě nadále zůstává každodenní realita. Ta mě učí nejvíc. Každou hádkou s manželem i každým obdobím pádu na dno se posunu o velký kus dále.

S pokorou a vděčností přijímám tyto úseky cesty a raduji se pak z období šťastného plynutí. Už nevnímám, že by se dělo něco špatně, ale naladila jsem se na tok života, na cykly v přírodě i sama na sebe, „rytmus“ je to zásadní slovo.

Být ženou pro mě tedy znamená plynout s cykly, sytit svoji divokou část duše, užívat si všechny své role, mít sebe na prvním místě, hýčkat se, být silnou i zranitelnou, poznávat se, mít se ráda a užívat si každý obyčejný i vzácný okamžik.

Klub Zeny zenam

Olga Bušková

Designer Feng Shui a lektorka seminářů a kurzů

Jednoho listopadového dne se narodila malá holčička. Oči měla modré jako pivoňky a velké jako dvě kukadla. Pomalu z ní rostla holka modrooká, co sedávala u potoka, ale nebála se tam chodit. I když tam bydlel Hastrmánek, který tahá holky za copánek.

Ale tato holčička neměla strach, že jí za něj bude tahat, jak se zpívá v písničce.  Malá Oli totiž neměla nikdy dlouhé vlásky, z kterých by se daly copánky upléci. Malá Moodroočka totiž nebyla holčička, která sedávala dlouho u zrcadla, nosila sukýnky a parádila se.

Děvčátko rostlo, rostlo a najednou tady bylo hubené bidlo samá ruka, samá noha se sportovní postavou.  Sama někdy nevěděla, co s tím. Jednoho dne už větší Olga přemýšlela, jak probudit svojí vnitřní ženu, která dlouho spala jak šípková Růženka.

Říkala jí: „Vstávej“, ale ona neslyšela.

Říkala jí: „Zpívej, tanči, vlň se“, ale stále nic. 

A tak už větší slečna hledala, pátrala, chodila na rady k jiným ženám a začala pomalu s tou ženou tančit, zpívat, promlouvat a pomalu polehounku jí v sobě začala probouzet. Začala si více užívat doteky, sexualitu, kouzlo života,  hravost a originalitu bláznovství.

A jak je to dnes?

Dnes by neměnila. Vyrostla v ženu, která stále dlouhé vlasy nemá, ale zato miluje krajku spodního prádla, vonné olejíčky, podpadky, zářivou rtěnku, svíčky, doteky dlaní, svojí rebelku, ženskost, svobodu, otevřenost a plní si sny nejenom na fotkách. Život je nádherný žít v ženském těle a objevovat kouzlo probuzené holky modrooké. A ty dlouhé nohy jí opravdu hodně sluší!

Jako každá žena, určitě i Vy máte spoustu otázek kolem svého ženství a taky spoustu pochybností o sobě samé. Možná se bojíte svěřit nebo nevíte, koho se zeptat. Bohužel je pořád  mnoho žen, které se nedokáží spojit se svým ženstvím, a přicházejí tak o obrovský zdroj síly a stability ve svém životě.

Jsou vyčerpané, nešťastné, uhoněné, posedlé kontrolou a výsledky, jejich vztahy moc nefungují a celkově se necítí ve své kůži. Přesto ale tuší, že to jde i jinak, že tohle není konečná, že takhle jejich život vypadat nemusí. Pokud Vám to něco říká a cítíte to podobně, tak i pro Vás jsme vytvořily lázně pro ženskou duši.

I Vy můžete být nyní součástí ♕ Klubu Ženy ženám ♕ , jehož posláním je přinášet každý měsíc novou porci inspirace a vzdělání, která dokonale vyživí každou ženu, aby mohla ZÁŘIT, být SPOKOJENÁ a sama SEBOU a zároveň kolem sebe měla harmonické a podporující prostředí a PODPORU dalších žen.

Klub zeny zenam

Získáte hlubokou moudrost od žen, které ji pro sebe objevily, žijí ji, zažily její efekty na sobě, vidí výsledky na svých klientkách a chtějí ji šířit dále, aby ji mohly začít využívat i ostatní ženy. Budete mít možnost poznat do hloubky osobní přístup výjimečných žen, které se zabývají ženskou tématikou z mnoha úhlů pohledu. To, co je všechny spojuje, je touha podpořit a rozzářit ostatní ženy.

Prvním rokem KLUBU Vás provedou mimo jiné Stáňa Mrázková, Olga BuškováLucie Harnošová, které jsme dnes vyzpovídaly.

Klub Ženy ženám Vám přináší jedinečnou možnost, jak získat mnoho odpovědí a ženské podpory na jednom místě. O čem KLUB je a co vše v něm na Vás čeká, se dozvíte zde.

A pozor: Zvýhodněné členství platí jen do půlnoci 18.4. 2017!

 

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. NKhCts napsal:

    evolution korea
    902NKhCts$@#

  3. fABWAI napsal:

    evolution korea
    696fABWAI{*‘

  4. ZeApiH napsal:

    에볼루션롤렛
    692ZeApiH“>“

  5. zjzSwf napsal:

    evolution korea
    615zjzSwf/‘)

  6. yFwOZj napsal:

    evolution korea
    805yFwOZj?“?

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.