Co nás ve škole neučili

Jak se tak protloukám světem žen, ve svém novém, čerstvě proměněném pohledu na ženství, začínám objevovat roviny, které jsem dříve neviděla. Jednou z nich je rovina vědění, čili určitá vzdělanost. Mám na mysli vzdělanost v tom, kým jako ženy jsme a co to vlastně obnáší.

Dnes jsem se setkala s jednou kamarádkou, která je ještě o několik let starší než já a když jsme si povídaly o tom, co je nového, nemohla jsem nezmínit své nové objevy o své cykličnosti, přidala jsem trochu teorie o fázích menstruačního cyklu a vrcholem k tomu byl drobný tip, jak na menstruační bolesti (jde o radu z filmu Můj soukromý měsíc, která leckomu může připadat drobátko odvážná).

Kamarádka na mne koukala jako bych právě přiletěla z nějaké velmi vzdálené planety, měla na hlavě minimálně čtyři zelená tykadla a mluvila nějakou podivnou řečí. V tu chvíli jsem si uvědomila, že my ženy jedenadvacátého století žijící v „civilizovaných zemích“ máme jednu obrovskou nevýhodu. Do života jsme sice dostaly ženské tělo se všemi jeho měnícími se tvary a funkcemi, nikdo nám však k němu nedal návod. No a když člověk neví, nemá zdroje informací a prostor, kde by je následně sdílel, pak může mít pocit, že celé to ženské martýrium je vlastně za trest. Přála bych si Vám vidět překvapení a zároveň jistou úlevu v jejích očích, když jsem jí popisovala, jaké to kdysi bývalo (a někde daleko u přírodních národů možná stále ještě je), když se ženy během své menstruace scházely v červených stanech a mohly být v tichém rozjímání se sebou a druhými menstruujícími ženami a když že názor byl respektován jako názor někoho, kdo je hluboce napojen na intuici a moudré vědění, o němž nebylo pochyb. Všimla jsem si takové malinkaté jiskřičky v jejích očích, která mi napovídala, jak by se i ona někde hluboko uvnitř ráda napojila na svou přirozenost, znovu objevila své dary a začala si je užívat ve svůj prospěch i prospěch druhých.

Tahle situace mi dala jednu velikou odpověď a zároveň jedno velké poselství. Mám pocit, že tím, že tohle nějak vím, se mi úplně změnil život. Jako bych vyšplhala na vyšší palouček, odkud je úplně nový rozhled. Už nemůžu být stejná, už nemůžu jen sedět a poslouchat řeči o tom, jak je menstruace hrozná a jak se musí přetrpět. Vím, že jsem jedna z těch, které se začaly pohybovat a vlně svého cyklu a rozhodla jsem se rozšiřovat naše řady, co jen to půjde. Že to zní bláhově? To je možné, ale myslím si, že čím víc žen pochopí sebe samu, tím lépe se nám tady spolu bude žít. Co říkáte? Jdete do toho se mnou? ;-)

PhDr. Lucie Lebdušková
klinická psycholožka
psychoterapie
hypnoterapie
systemické rodinné konstelace
Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Mirka74 napsal:

    Nás toho ve škole nenaučili tolik, že je to až k nevíře. Jsem totiž pandemická školačka, která si navíc prošla těhotenstvím na základní škole. O bojích a vnitřních prohrách tedy mohu psát dlouhé romány. Nechci, aby se moje děti měly špatně, a tak jsem ji pořídila na návrat do školy nějaký nový školní nábytek z https://www.atan.cz/detsky-nabytek

  2. Magdalena napsal:

    Víte co mě ve škole nenaučili? Vydělat peníze. Našla jsem si tuhle krásnou pohovku https://www.inelis.cz/sherry/. Řeknu vám, více kvalitní sedací soupravy do U nelze najít. Jenomže kde já samoživitelka mám najít tolik peněz na sedačku? Kdyby mě to kdysi naučili, jak se o sebe finančně postarat, mohla jsem se u Stardance válet po téhle krásné sedačce :/

  3. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  4. ijpXJA napsal:

    evolution korea
    519ijpXJA-?‘

  5. Gábina napsal:

    Přijde mě, že škola děti vůbec nedokáže připravit na život v IT světě. Dnes by dle mě měl každý školák při nástupu do školy od příspěvkové organizace a nebo státu dostat notebook na to, aby se mohl rozvíjet ve své oblíbené činnosti v IT sféře. Jinak nám totiž ujede už tak rozjetý vlak.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.