5 maličkostí, které nám změnily život

Před pár týdny jsem se zúčastnila jedné konference. Moc se nelišila od těch, co už mám za sebou a v podstatě jsem byla zklamaná. Ale jak to tak bývá, když máte ve správnou chvíli slyšet něco, co potřebujete, tak to prostě uslyšíte!

Asi v polovině přišel na pódium Adam Marčan – neskutečně přirozený mladý kluk a obrovský sympaťák. ;) Jeho 40 minut jsem si zapamatovala snad slovo od slova, tak moc mě dostal. Celou jeho přednášku vám tady samozřejmě nepřepíšu :), ale podělím se s vámi o to, co mě inspirovalo nejvíce a co už jsem stihla aplikovat do svého života.

Adam popisoval, že v každém období (cca 3 měsíčním) se snaží si přidat do svého života 5 nových malinkých návyků, které mu život zlepší a posunou ho dále. Toto mě nadchlo. Z velkých novoročních předsevzetí jsem už vyrostla, ale tenhle nápad – to je úplně jiná liga! :)

Protože jsme se u nás doma nacházeli zrovna v tom „těžším“ období. Znáte to, když se toho nahrne moc? ;) Cítila jsem jako nutnost tyto maličkosti aplikovat i u nás. Jednou večer jsme si s Jirkou sedli a přemýšleli jsme, které drobnosti by nám teď pomohly.

A které maličkosti to tedy jsou?

Woman

1. Po ránu jen samá pozitiva :)

Naše klasické ráno začínalo spěchem, rychle nakrmit malou, každý jsme se vystřídali u iPadu, kde jsme zkontrolovali emaily a Facebook, a pak se rozprchli na různé strany. Jak asi ten den může vypadat, když ho startujeme takhle? Jaké myšlenky můžu mít, když první, co si po ránu pouštíme do hlavy, je Facebook? Brrr… nechápu to, jak jsme to mohli vydržet.

Nový návyk
Nastal čas pro nová rána! Díky tomu, že vstáváme poměrně velmi brzy (lehce po 5 hod.), máme spoustu času. Koupili jsme si knížku citátů a pozitivních afirmací a každé ráno si náhodně (i když nic není náhoda, že?) jednu nalistujeme, celý den se pak drží v hlavě. ;) Místo odpovídání na zprávy (představte si, že vůbec nevadí, když odpovím až o několik hodin později) si jdu na 20 minut zaběhat (díky bohu za krásné počasí!), pak zdravá snídaně a den je asi tak o 1000% lepší ;)

 

2. Stop Facebooku

Tedy ne úplně. :) Kdybych si ze dne na den zrušila Facebook, dopadlo by to asi úplně stejně jako „od pondělí začnu držet dietu a shodím 20 kg“, hned v úterý už bych byla na čokoládě. :)

Podstatná část komunikace s vámi se odehrává na Facebooku a vůbec nepodceňuji sílu dnešních sociálních sítí, jenže… Pak se stane, že s kamarádkou, která bydlí ve vedlejším domě, se několik týdnů nevidíme, ale píšeme si na Facebooku! Není to absurdní?

Nový návyk
Takže ano, Facebook ano! Ale Lucko, jenom 4x denně a převážně budeš na profilu ‚Rodina jako firma‘ než na svém vlastním. Je léto a venku je krásně :)

Starry background

3. 15 minutes for English

Tento rok jsme si dali za cíl konečně se OPRAVDU NAUČIT ANGLICKY. Jsme totiž klasičtí věční začátečníci. Příští rok chceme hodně cestovat a nechceme skončit jen u Hello a Bye. To samozřejmě přeháním, známe toho o trochu více. :)

Máme fantastickou učitelku, se kterou nás angličtina moc baví – domácí úkoly děláme skoro ten den, kdy je dostaneme, chápete to? :) Přesto už cítíme, že jedna lekce týdně nestačí (i když pokrok je obrovský). Je třeba postoupit trošku výše.

Nový návyk
Každý večer 15 minut konverzace v angličtině. Tento návyk je nejvtipnější, provozujeme většinou večer v koupelně :) a nedovedete si představit, jaká je u toho sranda :)

 

4. Dobrou noc!

Někomu se to může zdát směšné, ale nám tento malý návyk neskutečně pomohl. Dříve jsme si všechny starosti nechávali až na další den. Měli jsme například mezi sebou nějaké spory, a uraženi :) jsme šli spát. Jak se asi vstává další ráno? Moc dobře ne.

Nový návyk
Ať se děje, co se děje, spát se jde, až je všechno vyřešeno. Sice se říká, že ráno moudřejší večera, ale v tomhle případě to nefunguje. Pusa na dobrou noc je mnohem lepší ;)

 

5. Deník vděčnosti!

Tento návyk bych podtrhnula asi tak tisíckrát. Je pro nás velmi důležitý.

Pokud se věnujete osobnímu rozvoji a práci na sobě už nějakou dobu, určitě jste o tomto deníku slyšeli. Princip je naprosto jednoduchý – každý den si zapsat pár věcí, za které jsme vděčni. Nejde o nic velkého, jsou to opravdu maličkosti (skvělá zmrzka, pusa, úsměv dítěte, fajn procházka, výborné kafe nebo oběd, dobrý pocit po běhu, … až po vyfakturované penízky ;)).

Kouzlo tohoto deníku je jednak v každodenním psaní, kdy si uvědomíte, kolik krásného v životě máte (většina lidí si naopak neustále stěžuje, co jim v životě chybí) a ještě větší plus vidím ve dnech, kdy mě není úplně do zpěvu a všechno na mě padá. V té chvíli vytáhnu deník, přečtu si pár stránek a hned je úsměv a dobrý pocit na světě :).

Nový návyk
Každý večer si psát Deník vděčností. Snažím se zapsat si alespoň 5 věcí, které mě ten den mile potěšily (Jirka jich většinou pět nenajde ;)). Často si ji navzájem čteme a je to skvělý pocit, když si nezávazně na sobě napíšeme stejné věci.

 

Tak a to je vše, přátelé :). Všechny nové návyky zaberou pouze pár minut denně a udělají obrovský skok v kvalitě života. Způsobují úžasnou vnitřní pohodu. Zatím máme za sebou 3 týdny. Mám na sobě vyzkoušeno, že pokud vydržím minimálně 5 týdnů, tak se nový návyk chytne.

Tak držte palce! :)

 

Lucie Valchařová

„Děti nemusíte učit, jak se mají chovat.
Dělají vše tak, jak to vidí právě u vás.“

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.