Žijme naplno – smrt je na blízku

Až se vás na konci života smrt zeptá: „Žil/a jsi naplno? Zkusil/a jsi vše po čem jsi toužil/a?“

Bude vaše odpověď ANO?

 

Za poslední rok jsem se se smrtí setkala několikrát

A přišla ke mě tak blízko, že mi došlo, že není na co čekat. Zvláštní je, že to v posledních týdnech nějak zhoustlo. Jakoby mi hmatatelnost této skutečnosti naléhavě říkala, ŽIJ NAPLNO!!!

Stále si říkám, že ještě něco potřebuju k tomu, abych byla spokojená, ještě něco k tomu, abych byla šťastná. A teď mi došlo, ale opravdu hluboce bytostně mi došlo, že jako mávnutím proutku v okamžiku nemusím mít vůbec nic.

Proč právě já dnes píši o tomto tématu? Co se mi v posledních měsících stalo?

Ráda bych vám přiblížila tu stupňující se naléhavost a vezmu to hezky popořádku.
Vlastně to začalo už minulý rok. Kdy u nás v rodině můj nejbližší člověk doslova utekl hrobníkovi z lopaty. Už tenkrát jsem si uvědomila, že není na co čekat. A dost jsem se podivovala nad tím, že někomu ani takhle blízké setkání se smrtí nevdechne novou šanci žít naplno, jakoby zítřek neměl být.
Prostě se u něj ani tak nic moc nezměnilo.

Říkala jsem si, každý svého štěstí strůjce, ale nic se nezměnilo ani u mě.

Žijme naplno – smrt je na blízku

 

V parných dnech letošního léta jsem zavinila autonehodu

Horko a neznámé prostředí asi přispěly svým dílem. Uvědomuju si však, že jsem řídila marnivě a nezodpovědně. Nedala jsem na vedlejší silnici přednost a zrovna po hlavní jelo auto. Co bylo horší, že v něm byly i dvě malé děti.

Naštěstí se nikomu nic nestalo a odnesly to jen plechy.

Dokonce škoda na našem autě byla menší, než na tom druhém. V tu chvíli mi začalo docházet, že je nade mnou zdvižený ukazováček. Hluboce jsem sklopila hlavu a vnímala obrovskou vděčnost. Došlo mi nejen, že je třeba žít naplno, ale taky si vážit svého života a jednat s rozmyslem. U všeho zůstávat vědomá a pozorná. Začala jsem zpomalovat.

 

Nic není náhoda

„Náhodou“ nám nějaký čas po té vyprávěl jeden člověk, že kdysi měl odjet za prací do ciziny. Organizoval to pro něj a další lidi jeho kamarád. Když už bylo vše zařízené, odvezl ten kamarád své děti ke svým rodičům. S manželkou se pak vraceli zpátky, aby se vydali za prací do ciziny.
Nedojeli však. Na vedlejší silnici nedali přednost a smetl je náklaďák. Na místě byli oba mrtví…

Přejel mi mráz po zádech. Chvíli trvalo, než mi konečně došlo, jak velké štěstí jsme měli my při mé nehodě. Děkovala jsem a zapřísáhla se, že budu pozornější.

 

Hned den na to potřebuji něco zjistit a tak volám svému kamarádovi. Telefon vyzvání dlouho, ale nevezme to. O chvíli později to zkouším znovu. Mám štěstí, ale ohlásí se mi slabý hlas.

„Co potřebuješ? Jsem v nemocnici.“ Tak mu řeknu, o co jde. Není schopný mi pomoci a odkáže mě na někoho jiného. Popřeji mu brzké uzdravení a pokládám.

Volám tedy naší společné kamarádce a na úvod se jí ptám, co je Ivanovi. No, jak ti to mám říct. Umírá. Krve by se ve mně nedořezali. Ještě před několika týdny jsem s ním tančila. Byl plný života.

Jak to? Proč? Dozvídám se, že má rakovinu. Přišla tak rychle a na nic se neptala. Nechápu. Je mi to líto. A mnohem bytostněji mi dochází, že opravdu NENÍ NA CO ČEKAT.

Pár dní na to Ivan umírá. Naštěstí smířený. Nakonec to byl on, kdo ostatním dodával chuť žít, když on umíral. Kdo byl v těchto v těžkých chvílích oporou pro své blízké. Ještě hlouběji skláním svou hlavu a cítím velkou pokoru.

Znatelně zpomaluji a zkouším sebrat odvahu.

Odvažuji se jít do věcí, po kterých toužím, ale doposud jsem se bála za nimi jít.

Žijme naplno – smrt je na blízku

 

To však ještě není konec

Tento týden jsme se vraceli domů. Jedeme po dálnici a já řídím. Řídím už tři hodiny. Jedu v prostředním pruhu. Na chvíli znepozorním. Najednou se pár desítek metrů přede mnou objeví stojící auto. Podotýkám, jela jsem asi 140 km/h.

Naštěstí pud sebezáchovy zafungoval a všichni svatí stáli při mně. Brzdím, ale ubrzdit bych to nestihla. V pravém pruhu naštěstí bylo volno a tak jsem tam rychle zabočila a srážce se vyhnula. Byla to nehoda, která se musela stát chvíli před tím, než jsme tudy projížděli.

Srdce mám až v krku a děkuju, děkuju, děkuju.

Myslím, že víc znamení už nepotřebuju.
Teď už vím, že život chci žít naplno, ale bez vědomí a respektu to asi nepůjde.

Nicméně to ještě neskončilo. Včera jsem se dozvěděla, že mé spolužačce se zabil muž při nehodě. Čekali třetí dítě a vypadali tak spokojeně.

 

Najednou mám jasno… NENÍ NA CO ČEKAT.

Smrt tu může být rychleji, než si myslíme. A nemá smysl se jí bát. Patří k životu a snaží se nám jen ukázat, jak málo si vážíme života a jak ho skoro nežijeme.

Jak málo si v životě dovolujeme radost. Jak málo děláme věci, které nás baví. Jak málo dáváme svým blízkým najevo, že je milujeme. Jak moc svůj život marníme a nežijeme naplno.

A protože vnímám velkou naléhavost tohoto stupňovaného poselství, rozhodla jsem se o tom napsat a povzbudit i vás. ŽIJTE!

 

ŽIJTE NAPLNO, jakoby zítřek neměl být

A skutečnost je taková, že opravdu zítřek být nemusí.

A tak pojďme udělat něco, co už jsme dlouho chtěli a neudělali to. Řekněme našim blízkým, že je milujeme. Udělejme něco pro sebe, něco pro radost. A žijme, jakoby byl dnešek posledním dnem našeho života.

Já už jsem to dnes udělala a už opravdu nehodlám na nic čekat.

 

S láskou, pokorou a hlubokou vděčností

 

Monika Nisznanská
ta, která uzdravuje Vnitřní dítě

monikanisznanska.cz
Sáhněte si zdarma e-book Co je vnitřní dítě a jak nám jeho zranění komplikují život

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. Terka napsal:

    Upřímně řečeno, taky jsem se párkrát málem připletla do dopravní nehody, takže ten pocit, kdy už je člověk smířený s tím, že své blízké nikdy neuvidí moc dobře znám. Naposledy jsem to zažila asi před dvěma měsíci. Naštěstí se ale nic nestalo a ubrzdila jsem to. Dokonce tu situaci mám natočenou na palubní kameře, kterou manžel před časem koupil z https://www.2din.cz/ To je pro takovéto situace fakt užitečná věc.

    • Valča napsal:

      No tak to já to zas dotáhla tak daleko, že jsem se opravdu vybourala. Mohla jsem ale za to jen částečně. Bylo opravdu špatné počasí a silnice hodně klouzala, tak jsem toho stejně nemohla moc dělat. Jela jsem tehdy sama a naštěstí se mi nic nestalo. O auto se ale bohužel musel postarat tento výkup autovraků, protože bylo úplně na odpis.

  3. Lenka napsal:

    Taky jsem nedávno bohužel měla blízko k nehodě. V mém případě za to ale mohlo spíš naše auto. Už je hodně staré a občas jsou s ním prostě problémy v tu nejméně vhodnou dobu. Musím říct, že už se opravdu moc těším na to, až se o něj postará tento výkup aut Praha a konečně si pořídíme nějaké nové a bezpečnější.

  4. Gábina napsal:

    Zní to možná trochu zvláštně, ale já se snažím žít naplno hlavně v garáži. Mám totiž starší Octavii a moc ráda se o ni starám. Třeba že si kupuji díly škoda a ty si pak dávám do různých částí vozu. Chtěla jsem vždy pracovat v autoservise a konečně se mi sen plní.

  5. Štěpánka napsal:

    To je fakt šílený. Autem jezdím hodně a musím zaťukat, že jsem nikdy neměla žádnou nehodu. nevím, co bych dělala, kdybych nějakou nehodu způsobila. Auto mám pojištěné a mám i asistenci, takže by mě odkudkoliv dotáhli domů. Manžel navíc auto často kontroluje, teď mám i nové pneumatiky z https://www.intercars.cz/ , ale to samozřejmě není záruka. Když narazím na nějakého blázna, který mi nedá přednost… Nad tím nechci ani přemýšlet.

  6. Věra napsal:

    A právě proto přesně jsem ráda že je u nás vlastně ve státě povinné to povinné ručení. Protože mně když se něco stane v autě tak čert to vem, ale kdo by měl jako na ty opravy když někoho ťuknu na parkovišti? A že se mi to ohužel už nestalo jen jednou v životě. Vždy bez zranění.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.