Od vlastního podnikání ke knížce

Zbožňuji brouzdat se po obchodních portálech a hledat ty nejkrásnější kousky, které pak budu prodávat ve svém obchodě. Miluju svoji profesi a neskutečně ráda trávím čas tím, že si s lidmi povídám o přepravě, nebo hledám perfektní logistické řešení. Znám dokonale veškerou problematiku týkající se přepravy zboží i celních formalit.

Své znalosti a zkušenosti umím spojit dohromady a vysvětlit tak, aby s dovozem mohl začít úplně kdokoliv – bez ohledu na to, jestli má peníze, umí anglicky nebo má nějaké zkušenosti s obchodem.

 

Jak to vím?

Před rokem se moje dobrá kamarádka Káťa ocitla v dost nepříjemné situaci, dobře známé mnoha ženám. Rodičovská dovolená se chýlila ke konci, peníze vycházely tak tak, místo ve školce nejisté, práce rehabilitační sestry díky tříletému výpadku a propadlé licenci ještě nejistější. Pátrala po způsobu, jak vydělat alespoň pár korun navíc a zároveň zvládat celodenní péči o dceru.

Chtěla jsem jí pomoct a rozhodla se prozradit jí, jak to dělám já.

Posledních sedm let se zabývám dovozem a prodejem krásných věcí pro lidi, které zajímá osobní rozvoj s kapkou esoteriky. Ač jsem „seriózní“ profesí specialistka na přepravu a logistiku, můj osobní život se už dlouhá léta točí v oblasti duchovního růstu – a jako spousta dalších žen k tomu kromě knížek a seminářů „nezbytně nutně“ potřebuji patřičné doplňky a dekorace.

Od vlastního podnikání ke knížce

 

Okamžik, kdy mi došlo, jaká přede mnou leží příležitost, si dodnes pamatuji.

Kolegyně mi se smíchem podala fakturu našeho klienta k zásilce, kterou jsme přepravovali z Číny. Ji pobavil obsah zásilky – erotické vibrační kroužky. Mě ale zaujalo něco jiného. Vzala jsem si k ruce kalkulačku a k částce na faktuře přičetla cenu přepravy, cla a DPH – a vše vydělila počtem kusů. Celkový náklad na jeden kroužek vyšel na 30 haléřů. Prodejní cena, kterou jsem znala z drogerie, byla asi 120 korun.

 

Tohle zjištění mě nenechalo v klidu…

Zvlášť když faktury dalších klientů prozrazovaly podobná čísla. Začalo mě tedy zajímat, jestli bych se i já mohla stát dovozcem a najít si oblast zboží, kterou by mě bavilo dovážet a prodávat. Samozřejmě s dobrým ziskem.

Přestože jsem v otázkách přepravy byla celkem zběhlá, neměla jsem ani tušení, jak najít výrobce zboží nebo co musím splnit, abych se mohla stát dovozcem a prodejcem. A navíc – rozhodně jsem neměla vstupní kapitál a určitě jsem si nechtěla peníze půjčovat. Následující měsíce se nesly ve znamení detektivního pátrání na podnikatelských webech, stránkách státních institucí i mezinárodních obchodních portálech. Nakonec jsem se odhodlala ke zřízení živnostenského listu, vytvoření jednoduchého e-shopu a objednání několika malých zásilek, na které mi bohatě stačilo pár stokorun ušetřených z výplaty.

 

Co se dělo potom, jsem rozhodně nečekala

Na můj e-shop začaly takřka obratem chodit objednávky, přestože jsem neměla vůbec žádnou reklamu. Jak to? Kouzlo bylo v tom, že některé kousky nikdo jiný nenabízel, u jiných jsem zase měla bezkonkurenční ceny – přesto marže na zboží byla více než příjemná.

Zisk jsem obratem investovala zpět do zboží, a během necelého roku se mi podařilo vybudovat obchod se zajímavým sortimentem esoterického zboží, nakoupeného bez nadsázky na všech obydlených kontinentech.

Od vlastního podnikání ke knížce

 

Od vlastního podnikání ke knížce

Vloni o vánocích se mi do ruky dostala fantastická knížka Stáni Mrázkové – Podnikání z pláže. Nedokázala jsem ji odložit z ruky a přestat přemýšlet o tom, v čem spočívají moje znalosti, které jiní lidé bezradně shání, kde se dá. Pak se mi rozsvítilo a došlo mi to, co bylo nad slunce jasnější.

 

Vím, jak si snadno a bez větších investic
vytvořit úspěšný byznys v dovozu zboží!

Dokážu lidem pomoct zlepšit finanční situaci a změnit život k lepšímu tím,
že je naučím všechno, co umím!

Sama jsem kdysi hledáním potřebných informací strávila hodiny a hodiny času. Ty jsem chtěla vám, kteří chcete začít s dovozem, ušetřit. A taky spoustu peněz, pokud byste poslechli některou z „chytrých rad“ o dovozu, kterými se internet jen hemží. Oddělit zrno od plev je pro laika v podstatě nemožné! Já sama jsem v začátcích párkrát zažila nepříjemné překvapení, když se objevil nějaký skrytý poplatek (občas převyšující cenu samotného zboží) nebo se zjevila kontrola některého státního orgánu.

Psaním své knížky Jak začít podnikat v importu jsem nakonec strávila půl roku.

Chtěla jsem si být jistá, že v ní bude opravdu všechno, co by začínající dovozce mohl potřebovat. Jak nalézt dodavatele, na čem se s ním domluvit, jak zařídit přepravu a celní záležitosti, co udělat před uvedením na trh. Nezapomněla jsem ani na praktické věci, jako jsou zřízení živnosti, pojištění a daně.

 

Vím, že to zvládne každý!

Ano! Chci povzbudit kohokoliv, kdo hledá přivýdělek, téma k vlastnímu podnikání nebo způsob, jak si vydělat základní kapitál pro úplně jiný byznys.

Od vlastního podnikání ke knížceKatka na začátku také neměla vůbec žádnou představu, do jakého oboru se pustit nebo jak se dováží zboží. Rozhodla se pro dovoz bižuterie a zajímavých šperků. Její první investice byla opravdu malá – z rodičovského příspěvku obvykle nezbývalo vůbec nic. První zboží prodávala přes facebookovou stránku a dnes?

Po necelém roce provozuje tři e-shopy s měsíčním ziskem kolem 10.000 Kč v jednom. A protože nám život přináší vše, co si správně přejeme, nastupuje její holčička v září do školky a Katka se vrací do práce jen na dva dny v týdnu, aby měla čas i na rozvíjení vlastního podnikání.

 

Já sama si teď užívám mateřské dovolené a svoji nezávislost oceňuji každý den.

Na rozdíl od mnoha žen pečujících doma o děti neobracím v ruce každou korunu. Přestože své práci věnuji jen hodinu denně, kdy si vybírám a nakupuji nové kousky pro obchod, připravuji zásilky a přidávám do obchodu nové kousky.

 

A moc chci, abyste tuhle možnost měly taky!

 

lucie-haberlovaLucie Haberlová

specialistka na zámořskou přepravu a dovoz zboží, majitelka obchodu Lightworkers.cz
autorka e-booku Jak začít podnikat v importu

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Benefit napsal:

    Po necelém roce provozuje tři e-shopy s měsíčním ziskem kolem 10.000 Kč v jednom…..

    BLA BLA BLA…
    Kvuli takovému zisku nepotřebuji číst vaši knihu!

  2. Ivanka082 napsal:

    Na Internetu nás čekají ještě obrovské změny. To teda říkal můj manžel. A protože on se v těchto věcech, jako je třeba IoT od https://www.jablotron.cloud vyzná, tak mu budu věřit. Vždyť vztah je celkově vybudován na důvěře. Jak moc jinak vy nasloucháte parnterovi? A kolik času denně třeba trávíte na sociálních sítích? To číslo by mě fakt zajímalo.

  3. Ivanka223 napsal:

    S mojí kamarádkou jsme si říkaly, že už se do toho také dáme. Založení firmy si necháme udělat od někoho, kdo už se v tom vyzná. Našli jsme si podnik https://sidlofirmypraha5.cz/sluzby/zalozeni-firmy, tak snad to udělají přesně tak, jak my chceme. Vím, že my holky bychom to taky dokázaly, ale nechce se nám s těmi úředníky zabývat.

  4. natys66 napsal:

    Suprově napsané. Sama mám také svůj vlastní eshop, jen teda v mém případě se jedná o ručně vyráběné produkty, různé dekorace atd. Ze začátku nic moc, ale v posledních letech se mi konečně začalo dařit a jsem za to ráda. Dokonce mají o produkty z našeho eshopu zájem i jiné firmy, které by chtěly naše produkty zařadit do maloobchodního prodeje, tak jsem tedy každému musela nechat přes generátor EAN kódů vygenerovat vlastní čárový kód, aby něco takového vůbec bylo možné.

  5. Hanka napsal:

    Předně musím říct, že vážně skvělý a hlavně inspirativní článek. Taky podnikám, takže obzvlášť pro mě je to fakt velká inspirace. Měla bych ale jednu takovou otázku ohledně podnikání. Neuzavírala tu některá z vás náhodou pojištění pro firmy? Mám na mysli něco takového: https://www.metlife.cz/skupinove-pojisteni/skupinove-pojisteni-pro-firmy/ S tím jak je ta dnešní doba nejistá nad tím právě hodně začínám uvažovat. Co si o tom myslíte?

  6. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  7. Terka napsal:

    Musím se přidat, opravdu skvělá inspirace. Díky mockrát. Docela mi to připomnělo začátky mého podnikání. Neměla jsem to úplně jednoduché. Hlavně díky tomu, že jsem prostě neměla k dispozici moc peněz. Tento můj problém nakonec vyřešila až půjčka pro podnikatele, kterou jsem si byla nucena vzít. Bez ní by mé podnikání asi moc dlouho nepřežilo.

  8. Magda napsal:

    Taky jsem dostala o podnikání k napsání vlastního ebooku ,ve kterém sdílím svou trnitou cestu k podnikání. A teď už bez propagace webu to nejde. Našla tenhle způsob https://seo-optimalizace-praha-s-garanci.cz/ a dost mi to pomohlo. Příjemný den.

  9. Věra888 napsal:

    Pro nás s manželem byly začátky v podnikání hodně náročné. Začalo se totiž zrovna v době, kdy byly veškeré marže v e-shopech minimální. Poté jsme prodali náš majetek a začali navrhovat kompletní řešení. Dnes podobně jako naši konkurenti nabízíme plachtové haly https://www.halyjabor.cz/ a to jak na pronájem, tak na prodej.

  10. Jaruška napsal:

    Jako on každý příběh podnikání by vydal na knihu. Když si vezmu sama sebe, že od malé dílny jsem se dostala až do velké průmyslové haly, kde máme poměrně velkou dílnu, sklad a slušné datové centrum, tak mám fakt radost. A to v uvozovkách „jenom šijeme“. Nejsme sice nějaký nadnárodní podnik, ale když už podnikám, tak podnikám pořádně. :)

  11. Hana napsal:

    Takovéto články o ženách, kterým se podařilo v životě něco dokázat mě hrozně baví číst. Taky se teď chystám na rozjezd vlastního podnikání. Už delší dobu si chci otevřít takové malé bistro. Prostor naštěstí mám, tak teď jen zbývá od https://www.atfornax.cz/ nakoupit gastro zařízení a celý prostor nějak zařídit. Pokud vše ale půjde podle plánu, tak bych snad během prázdnin mohla otevřít. Držte mi palce. :)

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.