Jak dát mužům šanci k růstu

O tom, že násilí nebo arogance nemusí mít jen jasnou, výraznou podobu,
jsem se zmínila v příběhu Nenápadné podoby násilí.

***

Trvalo velmi mnoho let, než jsem si já sama dokázala, jako stejně postižená žena, diagnostikovat takové vadné zacházení, a než mi vůbec došlo, že tohle opravdu NENÍ v pořádku.

Změny nastaly, až jsem začala sama na sobě pracovat, a krok za krokem si budovat svoji sebedůvěru a vědomí své hodnoty. Arogantní muži v mém životě začali pomalu mizet. Protože jsem přestala být atraktivní pro tyto slabé muže. Ztratili nade mnou svou moc.

A velký příjemný skok kupředu nastal po mém příchodu do Anglie, kdy si vyloženě užívám slušného, a hlavně respektujícího, zacházení zdejších mužů. Ten rozdíl v zacházení se ženami je veliký. Protože k anglické národní tradici patří slušnost a rovné zacházení se všemi bytostmi. Stejně tak jako k současné české tradici to známé hulvátství a arogance. Což po vycestování z Čech vidíte mnohem ostřeji a jasněji, než když v tom denně žijete v Čechách.

A lze to změnit jenom tak,
že si ženy začnou samy sebe více vážit a pracovat na sobě

 Zacházet se sebou s úctou. Nedovolit mužům takové jednání.

Jak dát mužům šanci k růstu

 

Cest k tomu vede dneska hodně

Já sama vidím jako jednu z nejsilnějších tzv. ženské kruhy. A nemám na mysli jenom nějaké klábosící spolky a schůzky, ale cílené společné zaměření žen ke stejnému cíli. Ke společnému uzdravování se. Protože pokud je žena izolovaná, sama ve svém úsilí, tak je pro ni velmi těžké ten boj za sebe samu ustát.

Dnešní svět potřebuje hodně lásky a péče,
a to nelze dohledat v průměrných a podprůměrných vztazích.

Ve vztazích, kdy ženy, nositelky a tvůrkyně lásky, jsou namísto podpory dehonestovány a válcovány. A přesto se často zoufale drží mizerných vztahů, protože mají strach zůstat samy, a učit se být samy sebou. Nebo třeba jenom proto, že to nějaké společenské normy vyžadují. Jako například církev učí, že manželství (ať je jakékoliv) je na doživotí. Jako vězení. A že rozvedená žena nemá stejnou hodnotu jako vdaná. To jsem zažívala v církvi běžně. Což se slabým mužům velmi hodí jako manipulační prostředek.

 

Jenže co když je to všechno jinak?

Když dáte partnerovi zpětnou vazbu, že nějaké chování je neakceptovatelné, tak mohou nastat možná tři možnosti:

  • roznese vás na kopytech, cože jste zač, když si dovolíte mít nějaké hranice, protože žádná „kráva“ mu nebude vykládat, co ON dělá špatně :-)
  • nebo vás namísto přímé agresivity bude demonstrativně ignorovat, aby vám dal najevo, že žádná „kráva“ mu nebude vykládat, co ON dělá špatně :-)
  • anebo pochopí, že tohle je i pro něj příležitost k růstu v lásce a v komunikaci, a začne se sebou něco dělat. A vy můžete jít společně dále.

Úmyslně jsem zde použila tyhle vulgární výrazy, protože to je nejčastější reakce mužů na ženy, které odmítají akceptovat jejich aroganci. Na ženy, které nabouraly svým sebeuvědoměním jejich přerostlé ego.

A pokud se ženy začnou probouzet k úctě k sobě samé,
tak dají mužům šanci k růstu.

Jak dát mužům šanci k růstu

 

To je cesta Lásky

Dají mu možnost všimnout si, že S NÍM není něco v pořádku.
Ne se ženou, která trvá na tom, že s ní bude slušně zacházeno. A že TOHLE JE NORMÁLNÍ. Nikoliv agresivita a arogance. Jakkoli dobře maskovaná. Protože tohle patologické chování skvěle zvládají i muži, kteří na první pohled působí nádherně charismaticky, vzdělaně, inteligentně, mile… než jim šlápnete na jejich kuří oko – velké ego slabého a nejistého muže.

My ženy máme ve vztazích velkou moc, hlavně v těch sexuálních, kterou často nevyužíváme. Nemám na mysli sexuální manipulaci s muži. To je na stejné úrovni jako agresivita slabého muže. Ale využívání toho, že muž, který má s námi sexuální vztah, je více ochoten přemýšlet nad našimi slovy, než nad slovy jiných žen. Jiných lidí.

A pokud ne, tak takového vztahu, kdy sloužíte jenom jako servis pro naplňování cizích potřeb na úkor vlastní sebeúcty, asi není škoda. Nemyslíte? Život s člověkem, pro kterého máme jenom omezenou nebo žádnou hodnotu, nás jenom ničí. Nechrání a nepodporuje – jak logicky očekáváme od mužů. Od mužů, kteří zase logicky od nás očekávají naši péči, úctu a respekt. Ale musí pochopit, že respekt a úcta není zadarmo. Nedá se vynutit hulvátstvím nebo opačným pólem – ignorací. To už je pak šikana.

Na druhou stranu, pokud žijeme ve vztahu, který nás takto ničí, tak je to hlavně obraz o nás samých. O tom, co je S NÁMI špatně. Že tohle dovolíme. Co musíme v sobě přebudovat a opravit.

Najít lepší cestu.
Cestu úcty a lásky k sobě samé.

 

Zorka Czechwells ZámečníkováZora CzechWells
Poradce, mentor, učitel, kouč na cestě k probuzení duše a transformace života po osobní krizi

Autorka průvodce Jak začít život v Anglii a ebooku 40 dnů pro lásku

www.czechwells.com

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Růžena napsal:

    Dobrý den,
    Mám tento problém a potřebuji poradit. Nezvládám to s manželem a stává se ze mne víc agresivní osoba jen proto, že čekám jeho proti a ta není. Pomůžete mi prosím? Je to velmi nutné, děkuji moc.

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  3. REvMwB napsal:

    evolution casino
    855REvMwB)}‘

  4. Marie napsal:

    Manžel se hodně změnil, když začal mít nový smysl života. Nenašel si jinou ženu, alespoň doufám :-D . Ale dohodli se s chlapy v hospodě pro založení spolku a hrají různá divadelní představení. Není to nic profi, ale právě to amatérství je na tom to nejlepší :-) . Hlavně je manžel jako vyměněný. Konečně má zase co dělat a nevysedává jen u piva.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.