Rozchod jako úžasná příležitost

hádka

Angry couple standing back to back.Ve svém životě považuji lásku za tu úplně nejvyšší hodnotu. Mám to tak asi už od jedenácti let, kdy jsem začala už ani nevím proč, psát básničky do šuplíku. První z nich – a do dneška si ji celou pamatuji, přestože už to je skoro 15 let – se jmenovala Láska. Začínala takto: ,,Láska je mocná kouzelnice, někdy při ní puká srdce…“ Většina z těch dalších, co následovaly, byly také o lásce, většinou o té nešťastné, smutné a nenaplněné. To, co z toho psaní jasně zaznívalo, byla obrovská, ba přímo zoufalá touha po lásce. Zkrátka jsem cítila, že potřebuji, aby mě někdo jiný miloval. Nejlépe nějaký hezký kluk. Byla jsem přeci jen normální puberťačka. :)

V té době jsem nevěděla nic o sebelásce. Pravděpodobně právě proto, že mě nikdo nikdy neučil, jak mít ráda sama sebe, jsem se odsuzovala proto, jaká jsem. To, že mě nikdo nechce, jsem brala jako ukazatel své nedostatečnosti, ať už vzhledové nebo jiné. Tiše jsem trpěla nedostatkem lásky a svými myšlenkami a postoji jsem si ubližovala z nevědomosti ještě několik dalších let.

Kdyby mě tenkrát někdo nasměroval k sebelásce, ušetřila bych si mnoho velmi smutných dní a nocí, ale tak to asi nemělo být, protože bych se dneska nechtěla podělit o jedno poselství. Všichni máme rodiče a ti nás vychovali jak nejlépe uměli a stejně tak se i my staneme rodiči a budeme vychovávat své děti. A já bych byla moc ráda, kdyby takové uvědomělé maminky, které už o sebelásce něco vědí a pracují na ní, předávaly své poznatky svým dětem. Budou pak o nějaký ten krůček dál než my a to je velká výhoda. Vraťme se ale k mému příběhu.

Pak se TO stalo a přišla láska. Teď byste možná čekali šťastný konec, jenomže tak to vůbec nebylo. Nejen, že mě nikdo nenaučil mít ráda sama sebe, ale nikdo mě ani nenaučil jak mít ráda druhého, jak pěstovat partnerský vztah, co dělat a nedělat. A tak jsem to vzala metodou pokus – omyl, což bývalo často bolestivé a přinášelo mi to hodně zklamání. A navíc, jak můžete opravdu milovat druhou bytost, když nemilujete sami sebe?!!

Teď už to chápu, ale v té době jsem nechápala, co dělám špatně, a proč mi vztah nefunguje. Moje první láska mě možná na chvilku zachránila od touhy po lásce, ale za cenu toho, že jsem úplně ztratila sama sebe. Vytvořila jsem si s partnerem oboustranně velmi závislý vztah, který nakonec po mnoha tragických a dramatických zápletkách, rozchodech a usmířeních, a hektolitrech slz o několik let později skončil. Rozchod inicioval on a já jsem mu dodnes vděčná, že nás ušetřil dalšího trápení, když jsem já na to neměla dost odvahy a síly.

Ten zázrak přišel teprve teď. Rozchod byl vlastně úžasná příležitost. Jakoby se mi tím šokem začaly otevírat oči a já se najednou učila být po letech sama, dávat si lásku a myslet doopravdy na své potřeby. Nebylo to hned ze dne na den, taky to bylo složité období, ale už se blýskalo na lepší časy a ty přišly. Myslím, že je od té doby pořád prožívám a jen tak neskončí. Můj život se stal opravdu nádherným!

Nakonec došlo i na vytvoření nového partnerského vztahu, při kterém se zase opět mám co učit. Občas ze zkoušky nebo z testu nedostanu zrovna výbornou, ale nevadí. Zkouším to dál, ale teď už na to jdu jinak. Mám ráda sama sebe a to mému vztahu velmi prospívá. Láska se stala darem, kterého si velmi vážím a mým univerzálním lékem na všechno.

Co jsem se naučila? Hlavně to, že když jde o lásku, pořád je čemu se učit. Lekce probíhají každý den, s různými lidmi, v různých situacích, v různou dobu a v různé intenzitě a jsou velmi obohacující. To ale mohu poznamenat až teď po letech, kdy jsem si na všechno musela přijít sama a pak si to ověřit a ujasnit díky článkům, knihám a seminářům osobního rozvoje. Tomu vděčím opravdu za hodně!

K opravdové lásce je potřeba dozrát, k sebelásce, i k té partnerské. V obou případech se pořád ještě učím. Možná dokonce teprve docházím na základní školu sebelásky a partnerské lásky. To mi ale vůbec nevadí, protože učení na této škole mi přináší radost a spoustu lásky. Nakonec přeci jen platí: Láska je mocná kouzelnice!

Olga Konůpková

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Honza napsal:

    Rozpad mého partnerského vztahu byl bolestný. Absolvoval jsem ale kurz Začít znovu a ten mi pomohl. Doporučuju všem, kdo v sobě nosí hořkost, křivdu nebo sebelítost.

  2. aldiko for pc napsal:

    Awesome! Ιts genuinely amazing paragraph, I have got much clear idea about frοm this blog.

  3. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.