Přijmout, poděkovat, pochopit a pustit

Přijmout, poděkovat, pochopit a pustit

„Minulost nade mnou ztratila moc. Jsem plná obnovených sil a znovuzrozená do nového světa.“ Louis Hay

Krásná afirmace, jejíž poselství je tak silné a léčivé, a přesto je to mnohdy tak obtížné. Víme, že minulost je minulostí, že na ní nic nezměníme a neměly bychom ji ve svých životech neustále oživovat. A přesto se jí jedna část naší osobnosti pořád drží a analyzuje.

Určitý mechanismus v nás se drží záležitostí, jež už se staly, nemůžeme je změnit, a přesto nám v mysli nahrává naučené fráze typu:

  • Co by bylo, kdyby … ?
  • Měla jsem udělat toto a tamto…
  • Neměla jsem tohle říct …
  • Kdybych byla dostatečně silná, tak bych udělala to a to…
  • Kdybych moje matka/otec (ne)udělaly …., mohla bych ….
  • Můžu za to já …
  • Může za to ten a ta …
  • Kdybych měla jinou práci/partnera/tělo/…, určitě by to bylo lepší s …
  • Proč jsem ho/ji musela potkat … ?
  • Proč jsem dovolila, abych dělala něco, co jsem vlastně nechtěla … ?

 

Říkají vám tyto fráze něco?

Asi každá z nás si někdy něco takového řekla a tím vlastně podvědomě trýznila samu sebe. A přitom víme, že je to zbytečné. Jakákoliv kritika, sebe-osočování, analyzování, probírání toho, co bychom měly a neměly, je opravdu nesmysl. Úplně postačí přijmout jakoukoliv reakci nás a ostatních, poděkovat za ni a zase ji pustit.

 Přijmout, poděkovat, pochopit a pustit

Ponechat si jen to, co se z toho mohu naučit a zbytečný balast nechat vypařit. Opět to zní velice jednoduše a přitom to může být tak komplikované. Ano je, ale jen zpočátku. Objevujete-li samy sebe, přijímáte-li samy sebe a jste samy se sebou spokojené, přijde to samo. Najednou je tu poznání, že vše je jak má být a vše jsme si vlastně samy vybraly, abychom se něčemu naučily, něco pochopily a posunuly se dál.

Milujete-li samy sebe včetně vašeho těla, úsměvu, očí, chůze, myšlenek i emocí, stane se úžasná věc. Něco v nás takzvaně zemře, aby se mohlo zrodit nové. Vylíhne se motýl, zrodí se fénix. Ten fénixův popel, housenka, z níž vzlétne motýl, je to staré, to nefunkční, co musíme nechat zemřít, aby mohlo přijít to lepší, to co jsme opravdu my. Housenka a symbolický popel je to, co jsme dříve byly, ale už to tak není, je potřeba dát si svobodu a zprůchodnit energii od blokád a omezení.

Enjoy sunAvšak nepřijde to tak, že opravdu moc chceme a úpěnlivě se o to snažíme. Přijde to jemně a nenásilně s tím, jak moc milujeme samy sebe a naše životy se vším, co k nim patří.

Síla je v jednoduchosti. Jen se mějte rády, každý den se za něco pochvalte, třeba i pohlaďte samu sebe, čtěte více z očí lidí než z jejich slov a radujte se z maličkostí, stejně jako děti. Potom z ničeho nic pocítíme blažený klid, odevzdanost a lásku. Začne se pomalu, lehce a někdy i velice silně otevírat oblast srdeční čakry, kde jsme my, naše krásná celistvost a láska k nám samotným.

S příchodem tohoto léčivého procesu najednou nebude problém skoncovat s minulostí a nahlížet na ní, jako na úžasného učitele, který nás provedl několika ročníky, abychom nyní mohly promovat a to s červeným diplomem. Ale ten učitel s námi není celý život, už jsme odešly a on má teď jiné studenty, ty, které to potřebují. My už vyhlížíme jiného a s radostí čekáme na každý den, kdy se minimálně jeden takový „učitel“ objeví. Jsme-li chápavé a otevřené, bude moci zase brzy odejít …

Buddhisté tvrdí, že jejich učení není náboženství ani filozofie. Je to podrobná psychologie naší mysli a mírumilovného života. Učí řešit problémy tím, že analyzujeme svou mysl. Avšak ne tak, že bychom probíraly minulost a trýznily se věcmi, které jsme měly udělat jinak, a nebo je vůbec udělat neměly. Jejich cestou je uvědomování si toho, co činíme a cítíme-li, že to pro nás není správné, tak se ocenit za to poznání a pochopení. Přijmout to, pochopit, poděkovat a pustit. Vzít si ponaučení a být se sebou trpělivé. Uvědomovat si své myšlenky, slova a činy, to je zdravá mysl.

„Udělejte ze své mysli oceán.“ Láma Thubten Ješe

Jinými slovy – nechte proplouvat své myšlenky, emoce i činy. Važte si všeho, co uděláte a je-li tam něco, s čím nejste ztotožněny. Ve vztahu k sobě a jiným bytostem (lidem, zvířatům, dětem), zastavte se a analyzujte to způsobem, kdy si odpovíte na hlavní příčinu vašeho počínání a vezmete si poučení. Dokážete-li toto byť jen občas, jste opravdu silné a úžasné. A jestliže to zatím nedokážete, jste i tak úžasné, už jen proto, že jste a to je moc osvobozující pocit, nemyslíte? :)

„Cokoliv činím, je v pořádku, protože vím, že dělám jen to, co doopravdy chci. Cokoliv je v mém životě, je v pořádku, protože jsem si to vybrala. Je-li to jinak, mohu to změnit, kdykoliv chci.“

A to je zase moje afirmace … :)

S láskou a přáním krásného bytí TADY a TEĎ

Jana HruškováJana Hrušková
lektorka, celostní terapeutka, tvůrkyně, mentorka

www.vivaenergia.cz

facebook/uzivejme.si

 

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.