POHRÁTKY aneb jak jsem napsala knížku na přání

Chcete znát mé tajemství, jak si splnit sen o napsání knihy?
A jak najít odvahu jít vlastní cestou a zůstat tak opravdu sama sebou?

Už jako malá jsem měla bujnou fantazii a neustále vymýšlela nějaké příběhy. Bodejť by ne! Vždyť jsem z rodiny, kde všem v krvi koluje vypravěčský gen. Milovala jsem chodit se svou babičkou po návštěvách, kde se vyprávěla spousta historek ze života. Babička mi vždycky říkala: „Co, Pavlunko, půjdem na hrátky?“
A tak jsem nevědomky čerpala inspiraci už od dětství.

 

Jak to všechno začalo…

Během studia na VŠ jsem objevila úžasnou výukovou metodu sugestopedie, která se mi stala osudovou láskou. Podařilo se mi propojit to, co jsem studovala – tělesnou výchovu a jazyky. Začala jsem touto metodou jazyky vyučovat dospělé. Postupem času jsem zjišťovala, že mě o trošku víc baví práce s dětmi, než s dospěláky.

Proč? My dospělí jsme tolik plní různých obav, často neopodstatněných strachů, předsudků a psychických bloků. A pak, i s narozením mých dvou dětí, mi přišel odněkud shůry nápad. Napsat knížku pro děti a s dětmi a zapojit do toho celou komunitu mých úžasných a talentovaných přátel. Knížku, která pomůže z velké hloubky se těmto psychickým a sociálním blokům v dospělosti vyhnout.

Děti jsou duše otevřené, pomocí příběhů pojmou hluboko do srdce všechny zásadní hodnoty. Ony jsou čisté, dobře cítí, co je správné, netrpí předsudky, jsou tady a teď a umějí si ze sebe udělat legraci. My dospělí se máme od nich co učit. Ale i my jim máme co předat – naše zkušenosti. Potřebujeme společně sdílet čas a prostor.

POHRÁTKY aneb jak se napsala knížku na přání

 

Vymýšlela jsem pohádky na přání

Můj syn Šimon zatoužil po pohádkách přímo pro něho na míru. Číst známé pohádky mu nestačilo. A tak jsem každý večer dostávala nová, někdy pěkně zapeklitá, zadání: „Mami, povídej mi o duhovém kocourovi, jak cestuje vlakem po Evropě.“

Příběhy měly úspěch, a proto jsem se rozhodla je sepisovat.

Ukázalo se, že se líbí dalším dětem i dospělým. Tak proč nevydat rovnou knížku…

A povedlo se, na světě je mé „třetí děťátko“, knížka POHRÁTKY aneb cesta pavoučka Vincka. Třináct různorodých pohádek doplněných o inspirativní listy s nápady na aktivity po pohádce. Knížka o naší překrásné a pestré planetě Zemi.

Průvodcem je kouzelný pavouček Vincek. Příběhy spojují hrátky se slovy a poznávání zvuků z různých jazyků. Kniha citlivým způsobem připomíná hodnoty, které v naší soudobé společnosti čím dál více chybí. Je o naslouchání a porozumění, odvaze, pokoře, toleranci a bytí sama sebou.

POHRÁTKY aneb jak jsem napsala knížku na přání

 

V čem je knížka jedinečná? Pohádky vedou malé i velké k vnímání smyslu a hloubky slov. Tvořivým přístupem rozvíjí cit pro jazyk mateřský a podporují objevování jazyků cizích.

Proč POHRÁTKY? Každý příběh je na závěr doplněn o inspirativní list s nápady na nejrůznější činnosti. Aktivity vždy úzce souvisejí s pohádkou. Obsahují otázky k diskuzi, úkoly na zapojení smyslů a rozvoj učebních dovedností, nabádají k pohybové aktivitě a předkládají praktické úkoly do terénu.

I dospělí se baví, rozhodně netrpí :)

Kniha Pohrátky aneb cesta pavoučka Vincka

 

Cesta k vydání knížky byla a je pro mě plná zajímavých zkušeností

Po téměř ročním jednání s různými nakladatelstvími jsem zjistila, že nejlepší cestou je sebrat všechnu odvahu a prošlapat si cestičku sám. Jinak je to vždy cesta kompromisů a ústupků zejména od kvality. Nakladatelé potřebují zisk, prodat co nejvíce kusů za co nejnižší náklady. Tudíž se šetří, kde se dá -­ na papíře, na ilustracích, na grafice.

Dozvěděla jsem se, že u nás frčí hlavně překlady „bestsellerů“ ze zahraničí (a to i v dětské literatuře), to je jistota. Rychle přeložit a šup s tím na trh. Málokdo dbá na to, aby byla kniha alespoň kvalitně přeložena. A ještě méně na to, aby byla lidem předkládána estetická věc, abychom podporovaly cit pro krásno.

Co můžeme po našich českých dětech chtít do budoucna, když se s takovouto NEkvalitou setkávají na každém kroku? Proč nepodporujeme kvalitní české věci, zajímavé české osobnosti a originální české nápady? Proč pořád koukáme ven? I to je pro mě symbolické a jedno z poselství knížky POHRÁTKY tuto myšlenku nese. Alespoň takto, vlastním příkladem, chci měnit „svět“…

 

Každý z nás dostal do vínku spoustu darů

Abychom tyto dary objevili a docenili, potřebujeme v sobě najít odvahu.
A pak se můžeme vydat za svými sny.
Pavouček Vincek vám moc rád poradí, jak na to…

 

Pavla Soletka KrátkáMgr. Pavla Soletka Krátká

Autorka knihy je pedagožka s originálním přístupem k výuce a milovnice jazyků, domluví se 7 světovými jazyky. V krvi jí koluje vypravěčský gen.

Miluje poznávat nové lidi a naslouchat jejich příběhům. Velmi ji inspirují děti, jejich opravdovost a představivost. Přátelé ji vidí jako lingvistického úchyla a multifunkčního šílence.

www.pohratky.cz

https://www.facebook.com/pohratky

 

Jestli vás moje myšlenka nadchla, podpořte vydání knížky POHRÁTKY aneb cesta pavoučka Vincka na platformě ​www.hithit.cz​ a pomozte náš svět měnit k hravějšímu, tolerantnějšímu a krásnějšímu.

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. MZaeTi napsal:

    에볼루션롤렛
    110MZaeTi]““

  3. NMDNZg napsal:

    evolution korea
    832NMDNZg“=<

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.