Zastavuji čas – nalézám v každé ženě její Bohyni

Čím tedy začít? Snad abych se nejdříve představila. Jmenuji se Šárka Sofieee, jsem fotografka a taky tak trošku čarodějka. Velmi mne zajímá téma ženství a ráda s ním pracuji…

Myslím, že fotografování mi bylo dáno do vínku sudičkami. Již asi jako tříletá holčička jsem s radostí běhala venku s dětským foťákem, a ten vždy po zmáčknutí spouště vystříkl vodu. To se mi tehdy opravdu moc líbilo. A možná právě to byl ten okamžik, který určil můj směr.

Touha fotit se nesla s přibývajícím věkem dál a dál. Ve svém snu fotit, k mé tehdejší mrzutosti, jsem však nebyla podporována. A tak se má vášeň pomalu na nějakou dobu ztišila. Jako starší jsem vždy s velkou pečlivostí zaznamenávala rodinné fotky, na kterých jsem si dávala záležet.

Byla jsem vždy ta, která fotila ostatní.

K osmnáctinám jsem si přála svůj první fotoaparát. Ten však stále sloužil převážně k zachycení mé rodiny. Pak nastala éra digitálů a já do toho všeho spadla přímo po hlavě. Byla jsem uchvácena a začala jsem si plnit svůj dětský sen.

Mé nadšení a vášeň, kterou při focení mám, se nedá popsat. Ze začátku jsem fotografovala úplně vše. Krajinu, rostliny, zvířata, lidi… A fotografovat jsem se učila převážně sama z odborných knih o fotografii. Občas mi pomáhal a vedl mě Joško – učitel na vysoké škole fotografie v Chorvatsku.

Čím více jsem však do tajemství fotografie pronikala, tím více jsem začala zaměřovat svou pozornost na lidi. S nadšením jsem si uvědomila jak intimní je to okamžik, když někoho fotím. Velice přirozeně, z mého zájmu o lidi, vyplynulo zaměření na portrétování žen.

Šárka Sofieee foto

Žena je prostě krásná a pro mě inspirující

Dokáži se na ní naladit a ukázat jí pomocí fotografie, že i ona tu krásu v sobě má. Ve své fotografii se proto vždy snažím o znovuobjevení a zachycení Bohyně v každé z nás.
V takový moment je focení hodně o důvěře a vzájemném propojení mne a té, která je před objektivem. Nejen proto se snažím, aby to pro ženy bylo příjemné a nebyly ve stresu či nervózní, protože jedině tak se jejich Bohyně projeví v plné kráse. A já jsem pak velice ráda, když klientka odchází a s úsměvem na rtech mi sděluje, že to příjemné bylo a že si focení báječně užila.

To mě vždy zahřeje u srdce. Stejně jako mne potěší, když vidím nadšení z fotek. Maximálně mne totiž baví to objevování a probouzení ženskosti v mých klientkách. Vím totiž, že každá je jedinečná a krásná.

U slova „KRÁSA“ bych se ráda chvíli zastavila, neb to nemá nic společného s mládím a dokonalostí, jak je nám dnes masově vštěpováno médii do hlavy. A ani s věkem.
Všimla jsem si, jak se ženy již ve třiceti letech považují za staré, nemluvě o čtyřicátnicích a starších. Ty žijí v mylné představě a paradigmatu, že si fotografie zachycující podstatu jejich ženství nezaslouží.

Jaká škoda!
Je to právě fotografie, která dokáže zastavit čas a ukázat naší druhou tvář.
Tu kterou neznáme. A spousta žen ji potlačuje hluboko v sobě, a pak jsou překvapené, když se vidí – krásné a zářící…

Přestože profese fotografky není zatím má hlavní pracovní náplň, v co nejbližší době se to asi změní, neb mám svou vizi, své přání, svůj cíl…
A jelikož jsem jaká jsem, a miluji fotografování, práci se ženami a přírodu, rozhodla jsem se uspořádat výstavu na toto téma, kde žena vystupuje jako čarodějka, a kde jsou i patrné pohanské svátky a různá symbolika.

Bylo mi líto, že všechny ty krásné okamžiky zachycené ve fotografiích, mi leží jen tak někde v šuplíku. Chtěla jsem se o svou tvorbu podělit s veřejností. A hlavně se ženami, jelikož je to právě o nich – o nás.
O znovunalezení ženství.
O tajemství, které si v sobě neseme, a která plno dnešních moderních žen přehlíží.

Pozvánka na vernisáž

Je třeba se opět spojit se svou ženskou duší, s MATKOU PŘÍRODOU, neb ta nám dodává sílu a moudrost, a jejími cykly, které já sama velmi intenzivně cítím a ctím. Jen je třeba naučit se vnímat měnící se energie a začít s nimi pracovat, a využívat ve svůj prospěch. Dokud to neuděláme, nebudeme úplné a nemůžeme se pak divit, že máme pocit nenaplnění, který se může v našem všedním životě projevovat různě.

 

Přijměte pozvání na vernisáž,
která se bude konat v pátek 5.9.2014 od 17:00 hodin
v kavárně CAFÉ ROUGE v Chomutově.


S láskou Šárka Sofieee

facebook.com/sarka.sofieee.photographer

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. fovyBV napsal:

    evolution korea
    156fovyBV“>$

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.