Hledám svůj cíl, vracím se

Představte si dvouleté dítě. Na stole vidí pytlík bonbónů. Svítí mu oči a pomaličku se sune a vyvíjí neuvěřitelnou námahu, jen aby se k bonbónům dostalo. To všechno dělá „jen“ proto, že je chce. Nepřemýšlí nad tím, proč je chce, co mu bonbóny přinesou, jestli ho potom nebude bolet bříško. Chce je a ví to! Po dlouhé době snažení se k bonbónům dostane, natáhne pro ně ručku a …. v tu chvíli přes ni dostane. Nemůže přeci sníst všechny bonbóny, musí se nejdříve dovolit, musí se zeptat, jestli si je může vzít. V tu chvíli se začne cítit mizerně. Ve svém věku nechápe, proč nemůže mít to, pro co vyvinulo takovou námahu a tak se začne zlobit. Vzteká se, křičí a bouchá pěstičkami. Dává najevo, že se mu tohle pravidlo nelíbí, že ho nechápe a nesouhlasí s ním. Začneme ho okřikovat, aby se uklidnilo, že to takhle prostě chodí, že si nemůže vzít něco bez dovolení, jen protože to chce.

Zapamatuje si, že i když vyvine největší úsilí na světě, stejně bude vždy někdo, nebo něco, co ho bouchne přes prsty, že uslyší: „Tohle není správné!“, nebo „ Tohle se nedělá!“. Jak se vyvíjí, tyhle zážitky v něm zůstávají. Roste a zjišťuje, že to nejsou jenom bonbóny, o co musí žádat a že na světě je spousta věcí, které ho limitují v cestě za cílem. Stejně se ještě chvíli snaží si za svým cílem jít, ale není divu, že po několika radách: „ Tohle ti nemůže vyjít, nemá to smysl, plýtváš svými silami“, to prostě vzdá a zapluje zpátky do svojí komfortní zóny, kde nikoho neprovokuje, dodržuje dál zásady, kterým nerozumí a jedná pak stejně s ostatními. Má totiž zkušenost, a co jiného než vlastní zkušenost můžete někomu předat? A tak nic netušíce radí dalším, jak postupovat. V touze jim pomoci. Dává rady, které „pomohly“ jemu. A tak zůstáváme všichni v komfortní zóně, respektujeme pravidla, která pro nás nemají logiku a máme strach udělat cokoliv jinak. Pokud se někdo, stále ještě naivní, začne snažit o něco víc, říkáme o něm, že je rebel. Ale rebel je přeci bojovník! Bojuje za svoje přesvědčení proti zajetým rituálům a standardům. Bojuje za to, co cítí, že je pro něj správné!

Chci být rebel. Chci se rozhodovat sama. Chci poznat svoje cíle, chci si za nimi jít a nechci už dostávat přes prsty!

Vím, že pokud chci najít svoje cíle, jít si za nimi a rozhodovat se podle sebe, musím se vrátit. Malé dítě ví, co chce a nemusí nad tím přemýšlet, prostě to tak je. Jenže my už jsme byli tak dlouho vedeni k tomu, co bychom měli chtít, že se ztrácíme. Jediné, co nám zbývá je forma pokusu – omylu, nebo jak raději říkám pokusu – úspěchu. Nezbývá nám, než pozorovat, jak se cítíme v té či dané situaci, zda ji chceme opakovat, nebo se jí vyhnout. Ne, protože nám přinesla komplikace, ale protože jsme se cítili špatně, nebo nepohodlně. Pak můžeme dělat rozhodnutí, která budou správná – správná pro nás a to dítě v nás. Pokud totiž zjistíme, co chceme, staneme se najednou z pasažérů šoféry svého života. Budeme schopni dělat svoje rozhodnutí, která nás budou posouvat. Dopředu, nebo zpátky – na tom nezáleží. Pokaždé nám něco přinesou – zkušenost. A zkušenost, vnitřní svoboda a odvaha dělat rozhodnutí jsou tím, co nás vždycky požene dopředu za naším cílem a budou nás posilovat.

Takže až se doplazíte až ke svému pytlíku bonbónů, neposlouchejte, rozhodněte se sami!

A pak mi dejte vědět, jestli vás potom bolelo břicho ;)

Silvie Krejčíková

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. PlxBtk napsal:

    evolution korea
    613PlxBtk+“_

  3. jWZyJM napsal:

    evolution korea
    715jWZyJM’~%

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.