Emoce a nenávist ke svému tělu

Emoce jsou jako vlny plynoucí energie. Vzedmou se, vrcholí a pominou. Přijímáme-li je, prochází naším tělem a pomíjí. Skrýváme-li je či odmítáme, hromadí se v našem těle a jejich vyjádření se pokřivuje a zkresluje. Zkresluje do podob obsesí, závislostí a bolestí. Do poruch příjmu potravy, ZKRESLENÉ PODOBY EMOČNÍHO HLADU.

Místo abychom vyjadřovaly to, co si skutečně myslíme a cítíme, hladovíme, přejídáme se a zvracíme. Jídlo se stává jediným prostředkem, kterým reagujeme na jakékoliv emoční situace.Hladověním přestáváme cítit, co prožíváme, přejídáním zajídáme své pocity a zvracením se zbavujeme napětí, které je nesnesitelné.

Narušenými stravovacími návyky popíráme a odsouváme své skutečné problémy, svou BOLEST z osamění a nepochopení, z fyzického či psychického zneužívání, ze ztráty blízkých, z nenaplněných vztahů a promarněných příležitostí. Bolest z toho, že žijeme v patriarchálním, mužském světě, který potlačuje vše, co je ženské. Ve světě, kde nejsme přijímané takové, jaké ve skutečnosti jsme. Nenávidíme své ženské tělo, protože právě v něm sídlí emoce.

Pokud se chcete skutečně uzdravit, musíte pochopit, k čemu vám poruchy příjmu potravy slouží. Vydat se do svého nitra prozkoumat odvržené a ztracené části, všechny ty vytěsněné zážitky a popírané pocity. Uvědomit si, že skutečné léčení plyne z objevování vašich pocitů, nikoliv z toho, že se je snažíte ovládat.

Být ve spojení se svým tělem, se svými pocity, může být zpočátku komplikované a bolestivé. Právě TANEC zmírňuje a hojí staré rány. Dovoluje našemu tělu křičet, třást se a chvět. Smát se i plakat. Pustit to všechno ven. Všechna ta omezení, všechny ty zakořeněné představy o sobě samých, které jsme přejaly od druhých. Všechny ty křivdy, vytěsněné zážitky a popírané emoce.

Tanec nechává staré já zaniknout, zemřít. Vnímání sebe sama jako ne-schopné, ne-přitažlivé a špatné, vnímání sebe sama jako oběti, nechává zemřít.

Tanec nám dává pochopit, kým skutečně jsme. Pomáhá nám přijmout samy sebe a ponaučit se z poruch příjmu potravy, aniž bychom dál cokoliv předstíraly a popíraly, aniž bychom dál cokoliv vyčítaly sobě či druhým.

Tanec je chvění i chvíle snění
Tanec je inspirace
Erupce hlavy, těla i srdce

Martina Benešová

www.martinabenesova.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. eCFwQR napsal:

    evolution korea
    397eCFwQR=+[

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.