Co se může stát, když se přestanu podceňovat

Každý z nás o sobě někdy pochybuje. Někdo více, někdo méně. Aniž bychom o tom hlouběji přemýšleli, spoutáni strachem z neúspěchu, často nedokážeme uskutečnit to, co bychom rádi. Každý z nás o něčem sníme. Toužíme zářit spokojeností. Ne vždy, se nám ale naše sny plní. Jenže důvodem jsme většinou my sami. Brání nám nedostatek sebevědomí a ty věčné obavy z neúspěchu.

I já byla dřív ta, která v mnoha situacích nevěřila sama v sebe. Až do té doby, kdy jsem pochopila, že když v životě budu chtít, dokážu opravdu cokoli. Ano, opravdu cokoli. Protože uvnitř sebe nosím všechno, co k tomu potřebuji.

Stalo se to v loňském roce v říjnu, odcházela jsem z třídenního kurzu: Sebevědomí – Kreslení pravou mozkovou hemisférou, který vedly lektorky: Květuše Hochmalová a Klára Paroubková. Doslova jsem se vznášela, v podpaží jsem totiž nesla velké desky, v kterých se ukrýval důkaz mých schopností. V deskách byl, kromě jiných obrázků, můj vlastní portrét k nerozeznání od skutečnosti. Proč jsem se na tento kurz přihlásila? Přišla jsem si vyzkoušet, co všechno může člověk dokázat. Přišla jsem nahlédnout do svého nitra a objevit schopnosti, o kterých jsem neměla ani tušení. Ještě před třemi dny jsem dokázala na papír nakreslit obrázek, který byl srovnatelný s dítětem v první třídě.

Jmenuji se Pavla, je mi 40let, pracuji jako zdravotní sestra a naposledy jsem kreslila na základní škole. Trochu jsem pochybovala o tom, že mohu v takové disciplíně jako je kresba poskočit o krok vpřed během jednoho víkendu. Stalo se neuvěřitelné. Já to dokázala.

Obě lektorky jsou mimo jiné kinezioložky /metoda ONE BRAIN/, takže jsme brzo poznali, že kurz není jen o kreslení. Abychom dokázali nakreslit třetí den vlastní portrét, museli jsme se nejprve naučit vidět věci a svět kolem sebe takový, jaký opravdu je. Jaký je skutečně, ne jaký si ho představujeme či jaký ho chceme, či toužíme mít. Logika musela jít do pozadí a my rozvíjeli tvořivost, intuici a stále více se ponořovali sami do sebe, do svého nitra. To proto, že jsme mnohokrát museli překonávat sami sebe, protože člověk při celodenním kreslení zažívá mnoho pocitů a vyplouvá na povrch mnoho bloků. Jsou to bloky, které v sobě máme převážně z dětství, a které nám většinou i nevědomky způsobil někdo z dospělých. Jsou to letité bloky, která nám našeptávají, že jsme neschopní, nemožní, nedokážeme, neumíme, nejsme dost dobří. Bloky, které i v každodenním životě stále vyplouvají na povrch a my díky nim někde uvnitř často slyšíme o sobě, že to nedokážeme, že nás nemají ostatní rádi, že si nezasloužíme pochvalu, protože nejsme dost dobří. Prostě nás to pořád někam sráží ke dnu. A my nevíme, co s tím máme dělat, jak se toho zbavit.

Nakreslit tak dokonalý autoportrét je ohromný kus úsilí a právě díky tomu se během kurz u každého vynoří i ty nejvíce ukryté a zastírané pocity a vlastnosti. Je pak na nás, jak s nimi naložíme, zda je překonáme, zbavíme se jich, nebo je zase zamáčkneme do svého nitra (konec konců tam nikdo nevidí) a poneseme si je jako ohromný balvan, který nás neskutečně tíží , dál. Je to jen na nás. Ohromnou výhodou je, že lektorky o těchto pocitech a emocích, které se u každého z nás během práce (i když v jiné míře) vynoří, během kreslení hovoří a rozebírají je. Učí nás vyznat se sami v sobě, ale hlavně to díky uvědomění umět v sobě změnit. Je to na dlouhé povídání, tolik jsem si uvědomila a tolik pochopila. A tolik toho ještě musím změnit. Dokonce jsem měla chvilku, kdy jsem utřela pár slziček vzteku, vzteku nad sebou. Když jsme chtěli, tak jsme o tom během kreslení povídali a rozebírali to. Moc mi to pomohlo. Bylo to na nás, každý potřeboval něco jiného, někdo si přišel třena jen pro kreslení, jiný pro uvědomění a jiný se zase vyznat sám v sobě.

A pak přišel konec, všichni to dokázali, všichni si odnášeli svůj vlastní portrét.

Jak jsem již psala, já se nakonec vznášela a měla pusu úsměvem od ucha k uchu.. Ale u někoho jsem viděla i slzy dojetí a já si uvědomila, že jsme vlastně celou dobu, celé ty tři dny, překonávali sami sebe, čistili sami sebe a stávali se lepšími. Cítím příjemný pocit a úlevu a děkuji za to.

Kurzistka Pavla Šteflová
Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. SwzdOS napsal:

    evolution casino
    635SwzdOS_`“

  3. Katka napsal:

    Podle mě super článek. Výborná motivačka. :) S podceňováním sebe sama jsem také dřív měla celkem problém. Od té doby, co to nedělám začaly úspěchy přicházet. Bohužel jsem se ale samozřejmě setkala i s neúspěchy. Asi největším byly likvidace firem které jsem vybudovala. Bohužel to ale tehdy jinak nešlo.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.