5 jednoduchých tipů pro úspěšný den

Každé ráno je stejné. Ranní hygiena, oblečení, snídaně a vypravit potomky do školky či školy. Vše „šlape“ jak má. Oblečení dětí zvládáte během krátké chvilky. Horký hrnek s kávou dáváte automaticky dále od okraje stolu, vše probíhá jak má. Máte vlastní režim a systém, jak zvládat mateřské povinnosti celého dne. Chystáte se na výlet, dovolenou nebo pouze na nákup a v hlavě se vám rojí jednoduše ty správné myšlenky, jak vše zvládnout, co s sebou vzít, aby vás nezaskočila nečekaná situace.

Je zřejmé, že na rodičovské dovolené nezůstanete napořád. Čas utíká a návrat do zaměstnání se blíží. Někdo to bere jako běžnou událost a někdo se vysloveně těší na nové „povinnosti“.

Konečně je to tady

K mateřským povinnostem se přidají i ty pracovní. Je to tady, těšíte se, ale zároveň máte trochu obavu, jak budete vše zvládat.

Nové závazky, úkoly, termíny a spousty nových informací.

Ze všech stran slýcháte spousty věcí, plyne vám z nich spousty konkrétních úkolů a poznámek. Jak ale s těmi věcmi správně naložit, nenechat se zbytečně zavalit agendou pracovního dne? Znám to moc dobře. Pocity úzkosti z nedokončené práce, nestíhání a „hořící“ termíny. Musíte mít správný kompas nebo ještě lépe podrobnou mapu.

Chci se s vámi podělit o pár tipů a triků, které mně pomohly nezbláznit se z toho všeho a svou práci zvládat v klidu, bez stresu a s čistou hlavou.

 

1. Kam s úkoly a poznámkami

Připravte se na to, že nových úkolů a poznámek bude více než dost. Budete se seznamovat se svou novou pozicí nebo zjišťovat, co nového se událo na vaší staré židli za dobu, co jste byli mimo pracovní proces. Vše si zapisujte na jedno místo. Vytvořte si jakousi vstupní schránku, kde s jistotou najdete vše, co si zapíšete. Zapisujte si pracovní i soukromé věci.

Pokud spoléháte na tužku a papír, pak si vyhraďte blok nebo sešit, kam si věci budete zapisovat. Nebo využijte nespočet elektronických aplikací, které jsou zdarma a dají se nainstalovat do telefonu nebo počítače. Důležité je, mít „schránku“ neustále při sobě.

Úkoly si rozdělte do složek nebo projektů (např. porady, reporty, klienti, zahrada, nákupy, tenis apod). Jednoduše poté najde to, co chcete najít a naopak na nic nezapomenete, protože vše budete mít na jednom místě.

Využijte nějaký úkolovník, aplikaci pro seznamy úkolů nebo poznámek. Osobně využívám aplikaci Evernote. Je zdarma a okamžitě synchronizována ve všech zařízeních, které používá. Můžete si zapisovat poznámky, úkoly, vkládat podklady nebo jakékoliv nápady a myšlenky. Vše máte roztříděné dle oblastí, kterých se poznámky týkají nebo projektů, ke kterým spadají. Můžete si zapisovat poznámky i s multimediálním obsahem. Do poznámek si můžete kreslit, připojovat fotky nebo obrázky, internetové odkazy nebo celé webové stránky a videa.

 

2. Stanovte si důležité úkoly dne

Na každý den si určete 1-2 nejdůležitější úkoly, které musíte splnit. Stephen R. Covey je trefně nazval „velké kameny“. Jsou to věci, které jsou pro vás důležité.

Položte si otázku: „Jaká je ta nejdůležitější věc, kterou mohu zítra udělat a budu spokojen/a?“ Odpovědí by měla být aktivita, po jejímž splnění budete mít pocit dobře vykonané práce. Pocit, že jste dnes „něco“ udělaly.

Den předem si najděte cca 5 – 10 minut a naplánujte si den. Plánovat je dobré den předem, večer anebo když se vrátíte z práce.

5 jednoduchých tipů pro úspěšný den

 

3. Nečtěte ráno e-maily

Pokud nemusíte, nečtěte. Co dělá spousty lidí každé ráno, když dorazí do kanceláře? Spustí emailový prohlížeč a začne reagovat na e-maily. A víte, co děláte, když reagujete na e-maily ostatních lidí? Řešíte jejich agendu! Neplníte své důležité úkoly, váš seznam úkolů se nezmenšuje, ale vyřizujete požadavky někoho jiného.

První věcí, které se ráno věnujte, jsou vaše nejdůležitější úkoly dne a dalším úkolům, které jste si předsevzali splnit.

Pokud z povahy pracovní náplně musíte kontrolovat poštu, nečtěte ráno e-maily. Určitě víte, stejně jako já, co se stane, když začnete odpovídat na zprávy. Přibude jeden, druhý, třetí úkol… Ocitnete se v bludném kruhu. Váš seznam úkolů se spíše zvětšuje a večer se ohlédnete a budete mít pocit, že jste nic neudělaly. Je to způsobeno tím, že neděláte během dne nic jiného, než že kontrolujete schránku a reagujete na zprávy. Zkuste zprávy kontrolovat např. 3x denně.

 

4. Důležité úkoly dne dokončit do 11. hodiny

První věc, na které budete pracovat, musí být vaše nejdůležitější úkoly, velké kameny. Ničím jiným se nenechte vyrušovat ani odvádět pozornost. Dokud nedokončíte velké kameny, nic nového nezačínejte. Neodbíhejte k jiné činnosti. Zjistíte také, kolik času vám úkoly zabírají. Získáte lepší přehled o jejich časové náročnosti a bude se vám lépe plánovat.

Začněte pracovat hned po příchodu do práce. Žádná snídaně s kolegy, žádné čtení internetu či sociálních sítí. Několika studiemi bylo ověřeno, že ráno je člověk vůbec nejproduktivnější. Lidé jsou odpočatí, myšlenky se přes noc urovnaly a máte ideální příležitost udělat množství práce, se kterou se mnohdy trápíte celý den. Nenechte si utéct důležitou část dne.

 

5. Technika POMODORO

Pracujte 25 minut. Pak si dejte 5 minut pauzu. Znovu 25 minut práce bez přerušení, pak opět pauzu. Po čtyřech cyklech je odpočinek 20-30 minut. Pomodoro používám nejčastěji odpoledne, kdy už nemám tolik energie a potřebuji častější pauzy. Skvělé na tom všem je, že si dáte takový malý časový závazek, mít za 25 min úkol splněn (pokud je to reálné) a funguje to.

  • Ze seznamu úkolů si připravte (napište) úkoly, na kterých chcete pracovat
  • Nastavte si jakýkoliv časovač na 25 minut
  • Pracujte na jednom konkrétním úkolu celých 25 minut
  • Po zazvonění časovače si dejte 5 minut pauzu – projděte se, protáhněte se, dejte rychlou kávu a ideálně opusťte místnost, kde pracujete
  • Vyberte si další úkol (nebo pokračujte v tom rozpracovaném z prvního cyklu, pokud jste ho nedokončily) a opět pracujte celých 25 minut, a pak 5 minut odpočívejte a relaxujte
  • Po 4 cyklech by měla následovat jedna delší pauza (20 – 30 minut)

 

Jako časovač používám zdarma aplikaci FocusBooster nebo vyzkoušejte online aplikaci Tomatoi. Buďte více produktivní díky Pomodoru.

Držím palce, ať se vám daří.

 

Markéta Málková
marketamalkova.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Dana napsal:

    Paráda, moc díky za takový článek, ze kterého se budu snažit vzít si k srdci co nejvíce poznatků :-) Například takzvaný to-do list si dělám už zhruba tři roky nebo oblečení (zpravidla z obchodu https://armik.cz/ ) si vždy připravuji den dopředu, ale je pravda, že bych měla ráno přestat číst emaily.

  2. natys78 napsal:

    Tak s tímto článkem jednoznačně souhlasím. Myslím si, že dost dobré rady. Podle mého je ale důležité si během dne najít čas na nějaký ten odpočinek. Já to třeba přes léto měla dobře vyřešené. Začátkem léta jsme si na zahradě nechali udělat plastový bazén, takže vždy k večeru, když už jsem měla všechnu práci hotovou jsem si hezky užila relax u něj. :)

    • Lenka19 napsal:

      To vám upřímně docela závidím. To já bych si bazén na zahradu taky hrozně ráda pořídila. Prvně to chce ale zahradu trochu upravit. My tu naši koupili koncem minulého roku, takže jsme tam ještě nestihli skoro nic udělat. Priorita číslo jedna jsou určitě nové brány a ploty. Hlavně to oplocení je otřesné. Až bude zahrada pořádně oplocená, tak se teprve budeme moct soustředit na další věci.

  3. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  4. laropaerat napsal:

    it is very useful to us.Keep posting like this informative articles.Thank you.مشاوره وسواس شستشو

  5. azoparuyta napsal:

    I appreciate your experience. You will become a great leader one day.خرید سمعک

  6. fordopan napsal:

    This is very useful information on wedding seating chart. Couple of months ago.افسردگی در زنان

  7. koronadop napsal:

    it is very useful to us.Keep posting like this informative articles.مشاوره وسواس شستشو

  8. moshvaporo napsal:

    You should take part in a contest for one of the best blogs on the web.مشاوره جنسی

  9. biyanovoch napsal:

    Excellent information you have shared, thanks for taking the time to share with us.مشاوره استرس

  10. vortanopa napsal:

    This is really an important blog with many helpful information.قیمت سمعک

  11. cioparan napsal:

    You should take part in a contest for one of the best blogs.thank you very much.مشاوره جنسی

  12. fotbarona napsal:

    Excellent information you have shared.مشاوره استرس

  13. vordafano napsal:

    You should take part in a contest for one of the best blogs.thanks.مشاوره جنسی

  14. moratopando napsal:

    Your writing is perfect and complete. Thank you very much.درمان چروک صورت

  15. foratabaz napsal:

    Excellent information you have shared.thanks a lotمشاوره استرس

  16. pocatona napsal:

    I would like to thank you for the efforts you had made for writing this awesome article.بوتاکس صورت مسپورت

  17. bornatabo napsal:

    I would like to thank you for the efforts you had made for writing.thanks a lotبوتاکس صورت مسپورت

  18. aporatav napsal:

    he sites you have referred was good. Thanks for good website.مشاوره وسواس

  19. lopban napsal:

    I would like to thank you for the efforts you had made for writing.thanks بوتاکس صورت مسپورت

  20. zoptaron napsal:

    I would like to thank you Keep posting like this informative articles. بوتاکس صورت مسپورت

  21. eropatabx napsal:

    he sites you have referred was good. You will become a great leader one day.مشاوره وسواس

  22. ditora napsal:

    Thank you for sharing the data which is beneficial for me and others likewise to see.درمان کبد چرب

  23. kobanot napsal:

    Enjoyed reading your post keep sharing such amazing post will come back to read more.تزریق ژل گونه

  24. lirabona napsal:

    Thank you for making this blog and for sharing useful information.بیمارستان امام خمینی تهران

  25. shirkof napsal:

    I just would like to give huge thumbs up for the great info you have here on this post.بیمارستان تریتا

  26. mozersky napsal:

    Thank you for making this blog and good articleبیمارستان امام خمینی تهران

  27. zotarosky napsal:

    I just would like to give huge thumbs up for the great info thank you.بیمارستان تریتا

  28. tarintino napsal:

    This blog was very nicely formatted; it maintained a flow from the first word to the last. بیمارستان سینا تهران

  29. baxarot napsal:

    Such a very useful article. Very interesting to read this article.thank you very much.بیمارستان کودکان تهران

  30. bitoraz napsal:

    This blog was very nicely formatted.thanks a lot. بیمارستان سینا تهران

  31. rotaxop napsal:

    I Will also share with my Friends & once again Thanks a lot.بیمارستان عرفان تهران

  32. zehtab napsal:

    this article is actually pleasant and I have learned lot of things from it regarding blogging.بیمارستان مسیح دانشوری تهران

  33. bogaro napsal:

    this article is actually pleasant and I have learned lot of things from it regarding blogging.بیمارستان نیکان تهران

  34. coparan napsal:

    i was searching of this kind of information, thank you very much for sharing مرکز قلب تهران

  35. baraka napsal:

    this article is actually pleasant and thanks for good blog.بیمارستان نیکان تهران

  36. sidano napsal:

    i was searching of this kind of information.thank you very much. مرکز قلب تهران

  37. sibanod napsal:

    This is an excellent post I seen thanks to share it.بیمارستان کسری تهران

  38. zotiba napsal:

    I’m really impressed with your writing skills, as smart as the structure of your weblog.بیمارستان ساسان تهران

  39. mofid napsal:

    I’m really impressed with your writing skills, thanks for good your weblog.
    بیمارستان کودکان مفید تهران

  40. laleh napsal:

    Excellent post. I used to be checking continuously this blog and I’m inspired .بیمارستان لاله تهران

  41. resalat napsal:

    I’m really impressed with your writing skills.Thank you for sharing the data .بیمارستان رسالت تهران

  42. pars napsal:

    Excellent post. I used to be checking continuously this blog and thank you very much .بیمارستان پارس تهران

  43. korona napsal:

    I Will also share with my Friends & once again Thanks a lot.تست کرونا

  44. fobiano napsal:

    this article is actually pleasant.Excellent post.بیمارستان قلب شهید رجایی تهران

  45. hasheminezhad napsal:

    I blog quite often and I seriously thank you for your content. بیمارستان شهید هاشمی نژاد تهران

  46. hasheminezh napsal:

    I blog quite often and I seriously thank you . بیمارستان شهید هاشمی نژاد تهران

  47. botax napsal:

    The article has really peaked my interest.بوتاکس زیر بغل

  48. wecar napsal:

    The article has really peaked my interest.thank you very much.بوتاکس زیر بغل

  49. noroba napsal:

    The article has really peaked my interest.thanks.بوتاکس زیر بغل

  50. rezhim napsal:

    I’m going to bookmark your site and keep checking for new information about once per week.رژیم شیر و موز

  51. rotabaz napsal:

    I’m going to bookmark your site and thank you very much.رژیم شیر و موز

  52. ketozhenik napsal:

    I got this web site from my friend who informed me regarding this website.رژیم کتوژنیک

  53. ketova napsal:

    I got this web site from my friend who informed me regarding this website.thank you very muchرژیم کتوژنیک

  54. atsegorbe napsal:

    I’ll bookmark your weblog and test again here regularly. عطسه کردن گربه

  55. atsegor napsal:

    I’ll bookmark your weblog and test again here regularly.thank you very much عطسه کردن گربه

  56. warzone napsal:

    I’ll bookmark your weblog and test again here regularly. عطسه کردن گربه

  57. kipombe napsal:

    Thanks for provide great informatic and looking beautiful blogچکاپ گربه خانگی

  58. tzhelbasan napsal:

    I’ve got you saved as a favorite to look at new stuff you post
    تزریق ژل باسن

  59. kashtabro napsal:

    Nice post. It is really interesting. Thanks for sharing the post!کاشت ابرو

  60. tzrigh norobion napsal:

    This is the best way to share the great article with everyone one, so that everyone can able to utilize this information.تزریق آمپول نوروبیون

  61. norobion napsal:

    This is the best way to share the great article with everyone one.thank youتزریق آمپول نوروبیون

  62. tazrighatko napsal:

    This article have helped greatly continue writing.thank you very muchتزریقات کودکان

  63. fonotar napsal:

    I was quite impressed with this valuable content this was purely interesting.بوتاکس ابرو

  64. fobonach napsal:

    I was able to find good information from your blog articles.بیمارستان لقمان حکیم تهران

  65. denelopez napsal:

    I was able to find good information from your blog articles.thank you very much.بیمارستان لقمان حکیم تهران

  66. finaropa napsal:

    This article have helped greatly continue writing.Nice post.
    تزریق آمپول پیروکسیکام

  67. hornamo napsal:

    This is the best way to share the great article with everyone one.thanks.فیزیوتراپی دست

  68. cidovar napsal:

    This article have helped greatly continue writing.
    تزریق آمپول پیروکسیکام

  69. golestannedaja napsal:

    I blog quite often and I seriously thank you . بیمارستان گلستان نداجا تهران

  70. moshaverehpezeshki napsal:

    everyone can able to utilize this information.Thank you for making this blog.مشاوره پزشکی

  71. ofonatvazhan napsal:

    Such a very useful article.Thanks for provide great informatic.عفونت واژن

  72. kparota napsal:

    Expand my knowledge and abilities.it is very useful to us.راه های انتقال hpv

  73. midaca napsal:

    Expand my knowledge and abilities.it is very useful.راه های انتقال hpv

  74. Věra napsal:

    Za tyto tipy vám mockrát děkuji, neznámý autore. Já se třeba domnívám že start dne by měl začít třeba tak, že si ze svého geotextílie, kde máte třeba cukety anebo jahody vezmete vlastní osobní zeleninu a ovoce. A prostě pak nemusíte jíst ty chemické věci.

  75. věra napsal:

    Úspěšný den začíná třeba tak že si zde objednáte něco co vám ušetří čas do budoucna. U zahradníka to může být třeba systém zavlažování, jiní lidé mají jiné zaměstnání, přesto se vsadím že spíše po zahradě chodí s konvicí a nebo hadicí a zalévají, přitom mohou dělat jiné činnosti.

  76. Věra napsal:

    Určitě by vám na tom listě neměl ještě chybět čerstvý vzduch a třeba pobyt v přírodě. Nám se moc líbí ten koncept mít třeba na zahradě zasklenou pergolu. Protože si dokážeme představit tu oázu klidu kdy budeme moct odpočívat kde se nám jen zachce.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.