Sebevědomí aneb být si vědoma sama sebe

Pohrávám si v myšlenkách s uvědoměním, zda jsem si sama sebe vědomá. Ležím u toho na posteli, prsa se mi odráží v odlesku monitoru a s nimi i moje zvrásněné břicho. Sebevědomí, hm…

Sebevědomí aneb být si vědoma sama sebe

Pojďme dát na chvíli stranou přesvědčení asi většiny z nás, že sebevědomí je to, čím oplývají pouze překrásné ženy, když si vykračují v odhalujících šatech s bradou zdvihnutou. Ženy, co chodí jen s muži, kteří se pouštějí do odvážných a úspěšných projektů. Ženy, co chodí s muži, které chceme my všechny a co mají zkrátka vše, po čem všechny toužíme.

Hraju si s tou představou být si vědoma sama sebe.

Znát svá silná místa, své slabiny, a také svá přání a svůj potenciál. Být vědomě ve svém těle a každý pohyb prožít, každý nádech s chutí, každé napětí si uvědomit a s úlevou uvolnit… A stát ukotveně v každém okamžiku, byť se stále proměňuje – sledovat s očima rozevřenýma jako dítě, jak život plyne a barvy a obrysy se mění a tvoří jedinečné umělecké dílo.

Sebevědomí aneb být si vědoma sama sebe

Mysl mít bdělou, přítomnou, neulpívat na minulosti a nesnažit se ani nakukovat do budoucnosti. Být si vědoma sebe teď. I teď. A i v dalších teď, které budou následovat.

Líbí se mi ta představa. Ba přímo po ní prahnu!

Každičký okamžik, kdy se mi daří byť na prchavý moment žít vědomě, mě naplňuje energií, moje tělo se vypíná silou, moje mysl je stabilnější ve své otevřenosti a pružnosti, moje srdce je otevřené a šťastné. Asi o tom je pro mě sebevědomí.

Být si vědoma sebe teď. Tak tedy… jsem šťastná, že píšu, bolí mě sice za krkem, jak se k tomu zdvihám, ale nevadí. Pěkná prsa, hm, no a břicho  – je moje… mrknu na sebe spiklenecky.  Žiju, to je přeci velký důvod k radosti!

Hodně řešíme své nedostatky – velká místa, malé tvary, hodně pigmentu, málo i hodně chlupů, nebo co já vím co ještě. Většinou se zaměřujeme na svoje slabiny – v čem selháváme, v čem se musíme zlepšit, co nás štve a co na nás prudí ty druhé.

Ale jsme si vědomi i našich silných stránek?

Co takhle to začít dělat trochu jinak. Otočit ten nejvlídnější a nejlaskavější pohled tentokrát na sebe.

Co na sobě máte rád/a? Co je vaše největší životní devíza? Kdybyste se měli druhému pochlubit s něčím ve stylu „the very best of me“ – co by to bylo?

Tak mě v tom nenechte samotnou a udělejte si i vy doma seznam vašich silných stránek. A neberme to jako vychloubání. Je to zkrátka část uvědomování a uctění sebe sama na cestě k sebevědomí… :)

dscn4549

Aneta Lauterbachová
psychoterapeutka www.kouzloterapie.cz
a bloggerka www.denikterapeutky.cz 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. bALeiu napsal:

    evolution korea
    203bALeiu+“

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.