Jezte s láskou…

Asi každá z nás někdy držela dietu a je smutné kolik z nás své tělo přímo nesnáší. Některá začátkem ledna, jiná o svých narozeninách a další z nás třeba před létem propadne panice a vyhlásí válku svému tělu. Od zítra (od pondělí, od prvního apod.) začnu držet dietu a cvičit…

Až zhubnu pět, sedm, deset nebo patnáct kilo, tak se vše změní.

Jenže se nic nezmění a naše zoufalství se dále prohlubuje. Jsme na sebe naštvanépříště si vybereme ještě drastičtější dietu a minimálně tři hodiny dřiny v tělocvičně, abychom se dostatečně vytrestaly za předchozí nedodržení našich krutých předsevzetí.

 

Každá z nás má úžasné tělo

To se chová jako rozumný hospodář a nejlepší ekonom na světě. Při akutní fázi stresu může naše tělo potřebovat – mimo jiné, až 7 x více vitamínů a minerálů. Prožívané emoce nejsou nehmotné, ale mají svou bílkovinnou strukturu, takže si o své potřeby tělu „řeknou“. A protože tělo je opravdu dobrý hospodář nepustí při stresu a mimořádné zátěži více, než musí – tedy skoro nic…

Je skvělá zpráva, že každá z nás má zcela originální tělo nejen na pohled, ale hlavně uvnitř. Vnitřní prostředí každé z nás je tedy odlišné. Imunitu máme vrozenou (nespecifickou) a získanou (specifickou), a to platí i o našem zažívání.

Každá z nás má své specifické trávicí enzymy.

Dieta, která byla skvělá pro kamarádku, je pro nás utrpením nebo při ní dokonce ještě přibereme na váze. Také je dobré si uvědomit, že pocit hladu vysílá mozek, resp. ho způsobují určité hormony.

Pokud máme příliš tukové tkáně, tak se tato tkáň stává aktivní a začne vylučovat hormony, takže se chová jako hormonální tkáň. A někdy naše, byť silná, vůle na hormony prostě nestačí…

Co tedy dělat, když chceme zhubnout a stále se nám to nedaří?

Jezte s láskou…

 

Začněte jíst s láskou…

V první fázi si odpusťte všechny případné stravovací neúspěchy a neberte změnu ve stravování jako trest, ale jako cestu ke zdraví. Zkuste svému tělu nejprve poděkovat za vše, co pro „vás dělá“. Třeba, že Vám vaše tělo umožnilo mateřství nebo že se vaše tělo zotavilo z nemoci apod.

Zapomeňte na všechny rady z časopisů a opravdu začněte vnímat své tělo. Začněte ho živit.

 

Ze začátku je dobré si svůj jídelníček psát

Abyste si uvědomily, čím své tělo vyživujete. Někdy se ze psaného jídelníčku vyčte i možný stav emocí. Náhlá chuť na sladké se dostaví vždy po náročné poradě, či hádce s partnerem. Není to tím, že se u vás doma jako dárky a odměny používala ona sladká odměna? A vy vždy po náročné, či vypjaté situaci, potřebujete sladkou odměnu jako pocit bezpečí?

Ve druhé fázi se přestaňte vážit a začněte jíst jednoduše. To znamená, že se na chvilku (3-4 týdny) zkusíte vyživovat každou potravinou zvlášť. Po každém jídle se zeptáte samy sebe, jak se po konkrétním jídle cítíte? Je vám těžko? Máte brzy hlad? Pokud je vám těžko třeba po paprice nebo steaku, tak tyto jídla zkuste ze svého jídelníčku vynechat.

Také je dobré opět na 3-4 týdny vynechat lepek a mléčné výrobky a třeba vás přestane bolet hlava nebo se zbavíte zácpy. A naopak můžete zkusit potraviny, které jste nikdy neochutnala. Já přímo nesnášela červenou řepu, kterou jsem měla spojenou z něčím nechutným ze školní jídelny. Dnes červenou řepu zbožňuji a to syrovou nebo pečenou.

Jezte s láskou...

 

Ve třetí, a nejdůležitější fázi, je potřeba začít jíst s láskou…

Jídlo má i sociální vliv a význam. Znáte ten pocit, když jste čerstvě zamilovaná? Po první společně strávené noci chystáme pro svého milovaného přímo královskou snídani. Nebo se chystáme připravit večeři pro své přátele. V těchto situacích si vždy dojdeme do nejlepšího pekařství, řeznictví a zeleninu by jsme nejraději vypěstovaly na vlastní zahrádce.

Pokud nemáme jídlo pro koho připravit, tak se samy odbýváme.

Stěží si připravíme večeři a raději sáhneme po něčem jednoduchém nebo dokonce zaženeme hlad chipsy a dvojkou vína. Naučte se sama sebe vnímat jako nejdůležitějšího člověka na světě a začněte se vyživovat.

 

Naučte si pro sebe připravit kvalitní jídlo,
prostřít si stůl a neodbývat se!

Až k sobě změníte přístup a vaše tělo bude mít dostatek všech živin a také budete jíst jídlo, které vaše tělo umí dobře strávit, tak nebudete potřebovat ochranné bariéry v podobě tukových polštářků a vaše tělo nebude potřebovat zásoby…

 

Barbora Bürgerová
Výživová poradkyně

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. viktor napsal:

    pecka článek, má autorka na sebe někde kontakt.

  2. Ivca386 napsal:

    Musím souhlasi, moc hezky napsané. :) Já teda naštěstí nemám ani tak problém s tím, že bych potřebovala zhubnout. Spíš se snažím si tělo vytvarovat. Před půl rokem jsem začala cvičit a už to začíná být vidět. Taky se cítím čím dál lépe nejen fyzicky, ale i psychicky. Hodně jsem teď ale začala brát i různé doplňky stravy, takže si myslím, že ty na tom také budou mít svůj podíl. Hlavně třeba tento https://www.herbalife.cz/produkty/2273-immune-booster-10-sacku/ je super.

  3. Hanule napsal:

    Pěkně sepsané. Já mám v poslední době bohužel s jídlem docela problémy. Nebo ani ne tak s jídlem, jako spíš se zažíváním. Právě proto jsem docela začala přemýšlet nad tím jestli nezkusit nějaká probiotika, například https://www.celtic-probiotika.cz/ Nemá s tím někdo zkušenost? Já je právě nikdy nebrala, tak vůbec nevím. Díky moc.

  4. XBOWtz napsal:

    evolution casino
    363XBOWtz‘;#

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.