Cvičení podle ženského cyklu

První myšlenku o tom, že žena může využít svůj menstruační cyklus pro plánování svých záležitostí, jsem uviděla na blogu Alice Kirš a jejích kolegyň. Po shlédnutí filmu Měsíc v nás Diany Fabiánové jsem se pídila dál, až jsem se začetla do knihy Cyklická žena od Mirandy Gray.

Idea, že nemusím být pořád perfektní (ne, že bych kdy byla :-) ) a že je přirozené, když se během cyklu mění nálada, a že můžeme využít optimální doby, kdy jsme plné energie nebo naopak svých kreativních schopností, mi nejdřív přinesla úlevu a pak (krom téměř bezbolestného průběhu menstruace) inspiraci, jak by se podobný koncept dal použít v tréninku a při sportování.

 

Cyklus se samozřejmě délkou i prožíváním nedá úplně zobecňovat.

Každá žena bude mít své specifické pocity. Zjednodušeně řečeno ale můžeme rozdělit celý cyklus na čtyři části. Líbí se mi pojmenování podle ročních období. V zimě (období menstruačního krvácení) prožíváme spíš fyzický útlum, potřebujeme více odpočívat a stáhnout se do sebe. Poté nastává jaro (do období pár dní před ovulací). Jsme plné energie, stíháme více úkolů najednou a chceme se posouvat ve svých možnostech dál. Léto (období kolem ovulace) je optimální dobou na setkávání s přáteli, jsme společenské a plné pozitivních emocí. Na podzim (období před menstruací) můžeme pociťovat úbytek energie, někdy jsme náladové, ale na druhou stranu je to optimální doba pro kreativní vyjádření.

Cvičení podle menstruačního cyklu

 

V našem sportovním programu by mělo být místo pro následující fyzické aktivity:

  • aerobní činnost (zlepšení kardiovaskulárního systému, rozvoj vytrvalosti, udržení štíhlé linie)
  • posilování (rozvoj síly a prevence osteoporózy)
  • sportování pro radost (jakákoliv činnost, která nás přináší radost a úsměv na tváři)
  • „zdravotní cvičení“ (správné držení těla, rozsah pohybu, správné dýchání, tzn. Jóga, Pilates nebo např. pohybový program Vnímej své tělo Zuzky Bičíkové).

 

Napadlo mě obojí hezky harmonicky propojit

ZIMA: Můžeme si dát buď úplné volno a zaměřit se na relaxaci, spánek, meditaci a nebo cvičit jen lehce. Některé jógové směry nedoporučují v období menstruace cvičit vůbec, především zkruty a pozice, kdy je srdce výš než břicho. Také posilování břišních svalů není úplně ideální. Jděte se projít do přírody nebo se příjemně protáhněte.

JARO: Cítíme příliv energie, optimální doba vyběhnout (vytrvalost je na maximu) případně si zajít do posilovny nebo si dát hodinu Power Jógy. Vyzkoušejme něco nového, rychleji se učíme a třeba najdeme aktivitu, která nás bude hodně bavit.

LÉTO: Využijme této části cyklu ke společným aktivitám. Zajděme si na skupinovou lekci. Energie máme stále dost, ale především nám jde o prožitek. Teď je čas na fyzické aktivity, které nás hodně baví – tančeme a usmívejme se. Nejlépe s partnerem nebo dobrou kamarádkou.

PODZIM: V této fázi energie pomalu klesá, na vzestupu je především naše kreativita. Je čas na pomalejší zdravotně orientované cvičení. Přemýšlejme o tom, co děláme, co nám sport dává a jak se cítíme. Více odpočívejme.

 

Výše zmiňovaný harmonogram samozřejmě neznamená, že bychom měly běhat jen po menstruaci a pilates cvičit pouze před ní. Jde jen o to více naslouchat svému tělu a nesnažit se trhat rekordy, když se na to necítíme. Jiná věc je vrcholový sport, ale i tam fungují tréninkové cykly, kdy zvyšujeme zátěž a naopak, kdy více odpočíváme. Možná by stálo za to, aby trenéři žen plánovali víc v souladu s fyzickými a psychickými požadavky svých svěřenkyň.

 

Lucie Dorazilová (Komrsková)
trenérka a výživová poradkyně
http://www.lucky-web.cz/

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Magda H napsal:

    Já dříve v zimě vůbec necvičila. Jsem strašně náchylná na zimu a permanentně mi prochladly některé partie. Naštěstí jsem našla bomba věc, a to tyhle zateplené legíny https://extraleginy.cz/282-zateplene-leginy. Bez nich v zimě už ani ránu. Od doby co je mám se mi problémy s prochladnutím výrazně zlepšily. Pokud některá máte stejný problém, určitě je alespoň zkuste.

  2. Janicka napsal:

    Super článek. Já jsem se rozhodla, že už se sebou taky konečně musím začít něco dělat. Odkládám to dlouho, ale teď už je to prostě nevyhnutelné. Donutila mě k tomu jedna zásadní věc. Nedávno jsem se snažila si obléct mé oblíbené dámské legíny a najednou jsem zjistila, že se do nich prostě nevejdu. To rozhodně nehodlám tolerovat.

  3. Ivanka082 napsal:

    Pohyb je život, sport je vášeň, jizdní kolo je láska. I proto nezapomínám na servis kol po sezóně a beru moji lásku někam do specializovaného servisu, aby se mi na ni podívali. Za jeden roku ujedu klidně 3500 km na kole. Mám ráda i výlety v přírodě, ale celkově mě to více táhne po silnicích.

  4. Valounek napsal:

    Já samozřejmě nic proti harmonizaci lidského těla moc nemám, ale přijde mi, že to celé chytáte za špatný konec. Jinde na blogu máte článek o tom, že hubnutí nezačíná u váhy, ale u odhodlání a motivaci. Tady to ale trochu popíráte. Podle mě prostě hubnutí a sportování začne tam, že zvednu zadek a jdu. Jestli mi k tomu pomůže aplikace pro fitness náramky nebo nové boty, to už je vedlejší. Všechno je to v hlavě.

  5. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  6. Ivanka082 napsal:

    No musím už se také začít konečně hýbat. Takhle to prostě nejde. Dost a konec. Hned jak dopíšu tento tweet nebo jak tomu paskvilu chcete říkat, tak jdu na internet do mého oblíbeného obchodu, kde prodávají mimo jiné i cyklodíly Nexelo a objednám si něco na kolo abych mohla zase brouzdat po silnicích namísto po sociálních sítích.

    • hana napsal:

      Tak to já třeba kolo mám, ale roky jsem na něm nejezdila. Chtěla jsem začít letos, ale mnohem víc mě nakonec chytlo běhání. Nicméně příští rok už si konečně koupím nové pláště na kolo, dám si kolo dohromady a začnu na něm jezdit. Jen teda v mém případě spíš někde po lesních cestách, než po silnicích.

  7. Olga napsal:

    Musíte se prostě snažit si ten život udělat takový hezčí, pro někoho by to bylo i třeba jednodušší potom dlouhodobě. Já se třeba snažila zhubnout několikrát a to i opakovaně. Vždy to ale skončilo blbě. Až teď na závěr jsem se rozhodla, že si pořídím funkční termoprádlo, a začnu opravdu pořádně běhat. Světe div se, mě to v té zimě baví ještě více než v létě…

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.