7 praktických tipů, JAK SI ZAŘÍDIT ÚŽASNÝ CYKLICKÝ ŽIVOT

Po skončení přednášky na konferenci Excellentní žena v Plzni, jsem dostala tuto otázku:

„To je moc pěkné, co jste nám tu povídala, já tomu moc fandím – ale nevěřím, že by bylo možné si život cyklicky zařídit. Je tu příliš mnoho externích vlivů – a tak já si myslím, že musíme trpět. Prostě takovej už je svět a my s tím nic neuděláme. Chlapi kolem nás a naši zaměstnavatelé a naše děti a vůbec naše povinnosti, nám to prostě nedovolí, respektovat nějakou cykličnost. Nebo si snad myslíte něco jiného, paní lektorko?“

7 praktických tipů, JAK SI ZAŘÍDIT ÚŽASNÝ CYKLICKÝ ŽIVOTPřiznám se, že kdybych bývala byla zrovna seděla, tak mě tahle otázka zvedla ze židle. Samozřejmě si to myslím a vím, že to jde i jina – jinak bych vůbec nedělala tu  práci, kterou dělám. Na druhou stranu jsem paní dávala za pravdu. I já si stále ještě živě vybavuju léta, kdy pro mě cykličnost byla skvělou teorií, ale realizovat cokoli z toho v praxi se mi zdálo holou utopií.

Proto pro vás pro všechny, které stále ještě stojíte na břehu cyklické řeky a bojíte se vstoupit plně do proudu svých proměn, mám zde 7 praktických tipů a rad, jak můžete cykličnost pomalinku, nenápadně, ale o to trvaleji pevně a prakticky zakotvit ve svém životě.

 

1. Sledujte svůj cyklus

Věnujte nějakou dobu tomu, že budete svůj cyklus pozorovat. Zatím nemusíte nic jiného dělat. Stačí jen věnovat každý den chvíli času zapsání svých proměn. K tomu vám může pomoci naše Cyklická mapa.

Co se stane, když budete svůj cyklus pozorovat? Zejména zjistíte, že jste opravdu cyklické. Že se vám opravdu opakují stavy, schopnosti, situace či nálady pravidelně každý měsíc, plus minus den či dva. To vám umožní začít svému cyklu důvěřovat.

Krom toho pravděpodobně zjistíte, co vám kdy jde skvěle – a že se na to můžete spolehnout. A taky si ověříte, že když vám něco nepůjde, že je možné to prostě nechat na tu dobu, kdy vám to půjde nejlíp. Zjistíte, že jsou doby, kdy jste unavené, ale stejně tak budete mít ve své cyklické mapě černé na bílém, že jsou doby, kdy se nezastavíte, všechno se vám daří a odsýpá, nechybí vám energie a všechno hravě doženete.

Mám pro vás ještě jedno doporučení. Zkuste se takto pozorovat tři nebo čtyři měsíce, abyste skutečně získaly jistotu, že se vám tohle všechno v rámci cyklu opakuje. Delší doba pozorování navíc zaručí, že se stanete ještě pozornější i k sebemenším proměnám – až se nakonec stane, že mapu nebudete potřebovat, a přesto budete schopny přesně vědět, jak si podle svého cyklu plánovat svůj život doma i v zaměstnání.

 

2. Přiznejte si, že jste cyklické, a přijměte to

Tohle je věc, která je velmi drobná a přitom zásadní. A nevyžaduje mnoho. Jen si promluvit sama se sebou.

7 praktických tipů, JAK SI ZAŘÍDIT ÚŽASNÝ CYKLICKÝ ŽIVOT„Dobrá, společnost a zejména já sama jsem si doposud tvrdila, že mám mít pořád plno energie a že nemám mít výkyvy.  To jsem si říkala. Ale už si to neříkám.

Pravda je, že všichni musíme odpočívat. I ti nejlepší sportovci po závodě odpočívají. I můj mozek musí někdy vypnout, abych mohla zase vymýšlet nové a skvělé věci. Je to ok, že na tom nejsem pořád stejně. Že mám dobu, kdy jsem dynamická, a dobu, kdy chci odpočívat.

Tyhle proměny jsou vlastně moc krásné, protože díky nim se neustále mění i můj život, a to je skvělé. Přiznávám si, že jsem cyklická – a že chci být cyklická. Jsem ochotna akceptovat své jasné fáze – i své fáze takzvaně temné. To všechno jsem já a jako taková se přijímám. Jsem žena – jsem cyklická.“

 

3. Zbavte se studu a komunikujte

Tenhle bod už tak jednoduchý není, ale je neméně zásadní. Stále se potkávám ve své lektorské praxi s tím, že když vyslovím slovo menstruace, mnoho mužů i žen okamžitě odvrátí pohled a tváří se, že se jich to netýká. Ale týká, týká, týká.

Menstruační cyklus je cyklus hormonálních proměn v ženském těle a jako takový je s námi přítomen každý den, každou hodinu, každou minutu. A to ať už jsme ženy, nebo muži – protože všichni muži mají kolem sebe nějaké ženy.

Seberete-li odvahu a začnete na rovinu komunikovat o svých hormonálních proměnách se svým okolím, ať už je to partner, děti nebo kolegyně a kolegové v zaměstnání, garantuju vám, že se vám velmi uleví. A co víc – uleví se i všem kolem vás. Protože oni to řeší taky, jen se neodvažují o tom mluvit – nebo možná nevědí, že mnoho jejich problémů pramení z výkyvů hormonů a že je možné si od nich jednoduše odpomoci.

Zkuste to nenápadně. Nemusíte používat slovo „menstruace“. Mluvte o cyklu, o proměnách energií a nálad, o zvýšených schopnostech. Ukažte jim knihu Cyklická žena – je v ní totiž mimochodem i kapitola pro muže!

 

4. Hlídejte si potřeby jednotlivých fází

Pokud budete pozorovat svůj cyklus, zjistíte, že v každé jednotlivé fázi máte určité potřeby, které když naplníte, cítíte se prostě skvěle a dobíjí vám to energetické i emoční baterky.

V dynamické fázi si dopřejte hodně fyzického pohybu i nejrůznějších výzev. Pusťte se do nových věcí, na které jste si zatím netroufaly.  Jednejte, běhejte, buďte v akci – a netrapte se neumytým nádobím nebo nevypraným prádlem, to napravíte za týden.

7 praktických tipů, JAK SI ZAŘÍDIT ÚŽASNÝ CYKLICKÝ ŽIVOTovulační fázi si dopřejte péči o sebe samou. Vyhraďte si čas na to jít do společnosti – ale taky na to být se svými dětmi a se svým partnerem. A naučte svého muže, aby vám v této fázi říkal, že vás má rád. Potřebujete a chcete to slyšet. A netrapte se tím, že se vám nechce sedět u počítače. To si vynahradíte za týden.

premenstruační fázi si dopřejte prodlužující se okamžiky samoty. Nachystejte si úkoly, které potřebujete dokončit, a pusťte se do nich. Odměnou vám bude skvělý pocit, že věci dotahujete do konce a že se posunují. Ale už si taky hlídejte, kolik energie vydáváte ven. Choďte víc na procházky a věnujte se tvořivým feng-shui úpravám bytu.

menstruační fázi je „only one must“, jenom jedna zásadní věc, kterou musíte – a to odpočívat. Když vám to okolnosti, okolí, zaměstnavatel či povinnosti nedovolí dělat tak, jak byste si ideálně představovaly, zkuste drobné kroky: Jít o hodinu dřív spát. Nejít nakoupit, v ledničce se určitě ještě něco najde. Nechat nějaké povinnosti na manželovi a na dětech – budou mít aspoň pocit, že jsou doma něco platní, protože jindy jim to my, dokonalé matky, nedovolíme. Přehodnoťte, jestli opravdu musíte na všechny schůzky, nebo jestli by šlo něco zrušit. Neplánujte si na tento čas aktivity, které vyžadují vaši přílišnou angažovanost ve vnějším světě.

 

5. Užívejte si to

Tenhle bod souvisí s cykličností zdánlivě okrajově, a přitom zcela jednoznačně. Dovolte si se položit do řeky cykličnosti, odevzdat se proudu vašich proměn a  objevovat každý den jejich krásu – a krásu sebe sama jako ženy. Věřte mi, pozoruju svůj cyklus už pěknou řádku let, a přesto mě nepřestává překvapovat, fascinovat a naplňovat úžasem i vděkem.

S každým novým cyklem, s každým novým měsícem u sebe objevuju nové schopnosti, nové dary té či oné fáze. Jak se já vyvíjím, vyvíjí se i můj cyklus. Dřív jsem nesnášela a nenáviděla svou premenstruační a menstruační fázi, teď je miluju. Dřív jsem bývala v premenstruační fázi unavená a frustrovaná, teď jsem po většinu doby (pokud si hlídám bod 4 :-) velmi efektivní, radostná, spokojená a neuvěřitelně kreativní.

 

6. Buďte kreativní, vezměte to jako hru

7 praktických tipů, JAK SI ZAŘÍDIT ÚŽASNÝ CYKLICKÝ ŽIVOTTa paní, co mi v Plzni kladla ten záludný dotaz, měla pravdu. Není jednoduché žít cyklicky v tomto světě. To přiznávám i já. Tenhle svět na to ještě není připraven. Ale o to je to pro nás zajímavější výzva.

Vezměte život v cykličnosti jako hru. Jak si můžu každý měsíc v menstruační fázi o něco víc odpočinout? Jak si můžu každý měsíc víc užít svou ovulační fázi se svým partnerem? Jak můžu být efektivní ve všech fázích? Jak můžu díky respektování cykličnosti zvládat mnohem víc než dřív?

Buďte kreativní. Buďte tvořivé a vynalézavé. Hrejte si a dělejte si legraci. Spojujte nespojitelné. Překonávejte samy sebe v tom, že odvážíte dělat věci, které jste nikdy nezkoušely. Pracujte se svými nově objevenými schopnostmi. Hledejte další věci, které vám v dané fázi jdou. A odpouštějte si, když vám něco nejde. Ten čas přijde – viz bod 1. :-)

Já například tenhle blogový článek píšu v lese u Dobčic, na velikonoční neděli – viz ilustrační fota. Celý den se mi nechtělo psát, přestože jsem dobře věděla, že neděle je čas, kdy vám pravidelně svoje články posílám. Dalo by se říci, že jsem to odkládala na poslední chvíli. Nicméně jsem si byla jistá, že dnes spolehlivě zafunguje moje extrémní tvořivost premenstruační fáze (vím to, pozoruju se – bod 1).

A pak mi došlo, že můžu spojit příjemné s užitečným, a tak jsem si tentokrát přidala do batohu notebook a vyrazila vyvenčit psa. A ještě jsem ani nedošla na místo, kde jsem chtěla psát, už mi v hlavě zvonily první věty textu. Teď jsem naprosto spokojená. Jsem tu sama, v lese, v tichu, jen ptáci vesele zpívají a sem tam zabzučí čmelák. Svítí slunce, je nádherně a já se věnuju tomu, co miluju, psaní. Odpočívám, relaxuju – a přitom pracuju. A jak to dopíšu, půjdu si ještě zaběhat.

Naplňuju potřeby své fáze zcela beze zbytku, a díky tomu se cítím skvěle.

 

7. Dělejte malé kroky a chvalte se

7 praktických tipů, JAK SI ZAŘÍDIT ÚŽASNÝ CYKLICKÝ ŽIVOT

Poslední tip je také zcela zřejmý, často se nám však nedaří realizovat. Tato rada zní: Nespěchejte.

Netlačte se nikam, kde byste chtěly být, ale ještě tam nejste. I poznávání své cykličnosti nějakou dobu trvá, natož praktické respektování toho, co si máte ve které fázi hlídat nebo naopak co je ideální dělat či nedělat.

Možná se vám nepodaří najít si čas na odpočinek tak, jak chcete. Nevadí. Jakmile se to uvědomíte, zkuste vymyslet, jak to můžete napravit teď hned, za hodinu, dneska večer, zítra nebo příští měsíc. A když se to nepovede, nic se neděje, za měsíc budete mít další šanci.

Buďte trpělivé – jak samy se sebou, tak se svým okolím. Jděte malými drobnými krůčky. Jako voda, která tisíci malinkých kapek postupně zcela změní svůj tok, přemístí velké balvany nebo vyhloubí kaňon. To je síla malé, ale trvalé akce. Zkoušejte to každý den, pomalu, postupně a vytrvale, jedna drobnost za druhou.

A garantuju vám, že když se za půl roku nebo za rok ohlídnete, budete se divit, jak se váš život změnil. K lepšímu. Budete mnohem spokojenější, víc v pohodě a v klidu, budete toho mnohem stíhat víc s vynaložením mnohem méně úsilí. Mnoho vašich vnitřních stresů se zcela vypaří.

Tohle všechno se stane, když se rozhodnete žít tak, jak je vám skutečně přirozené – po žensku, cyklicky.

 

ŽIJTE (s) CYKLEM A BUĎTE NAPLNĚNOU, ÚSPĚŠNOU A ŠŤASTNOU ŽENOU!

 

Dana Sofi ŠlancarováDana-Sofie Šlancarová

Podnikatelka, překladatelka, lektorka a zakladatelka projektu Cyklická žena®. Přeložila (kromě jiného) legendární knihu Mirandy Gray – Cyklická žena. Sama je autorkou tří knih o ženské cykličnosti: Balijský deník Cyklické ženy, 7 návyků efektivní Cyklické ženy, a spolu se svým mužem Erikem napsala cyklickou knihu pro muže: Návod na ženy.
Pravidelně pořádá semináře a setkání pro ženy a dívky, a píše články na téma ženské cykličnosti.

www.cyklickazena.cz

 

skola-zeny-cyklicka-banner

Komentáře
  1. Kristýna napsal:

    Úžasný článek! Děkuji za něj!

  2. Ivanka082 napsal:

    Stejně jako existují plašiče ptáků třeba někde na letištích, tak by se v tom osobním milostném životě hodilo, kdyby někdo vynalezl plašiče nepříjemných chlapů. Já se denně jako pokladní setkávám s velkým počtem lidí a někteří pánové jsou opravdu neskutečně otravní až to člověku zkazí celý den.

  3. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  4. xDidre napsal:

    evolution casino
    817xDidre^%‘

  5. uhren replica napsal:

    Nästa generation av denna replika klockor är Ref.5140, som lanserades 2016 med stor framgång.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.