Zrcadlo duše

Toto vyprávění by mohlo začít obligátním „Bylo nebylo… je to příběh o tom, jak duše uviděla svou duši.“ A vlastně se tak i stalo…

Procházela jsem fotografie a najednou se mi rozsvítilo před očima, rána z čistého nebe. Jeden z těch opravdu silných aha-momentů, jakých přijde za život jen pár. Zapomněla jsem i dýchat, když jsem před sebou uviděla tu sílu, ten potenciál.

A tak se zrodila metoda Zrcadlo duše.

Je to nedávno, co jsem si stoupla za objektiv mého fotoaparátu, abych pro kamarádku pořídila pár fotografií s jistým záměrem. Z veselých i neveselých témat, symbolů a ztvárnění vzniklo krásné focení. Dala jsem do toho vše.

S bouřkovými mraky i spalujícím sluncem nad hlavou jsem se brodila a plazila po pás v mokrém zeleném obilí, se snahou být zcela napojená a zároveň téměř neviditelná, abych nenarušovala proces. Okolí jsem nevnímala, bylo jen zadané téma, žena a scéna přede mnou, na které jsem se plně soustředila.

 

To byl teprve začátek…

Když jsem doma fotografie upravovala, abych v nich podpořila, podtrhla a zdůraznila esenci toho, co měly vyjadřovat, začalo mi to docházet. To, co jsem na fotografiích viděla, nebyl pouze nějaký obyčejný vnější obraz zachycený v čase. Uviděla jsem duši. Jako by se odrážela v zrcadle. Viděla jsem hloubky i výšiny, radost i bolest, marnost i naději, mysl i srdce.

Zrcadlo dušeZrcadlo duše

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viděla jsem vše, co lze v duši člověka spatřit

A uvědomila jsem si, jaká to může být síla, když se člověk může podívat své duši tváří v tvář. Je to něco jiného, než ty stovky fotek, na kterých se člověk za svůj život už tolikrát viděl a ještě uvidí. Je to záměrem, s jakým si člověk před objektiv stoupne.

Je to záměrem, s jakým si fotograf, kouč a průvodce duše v jednom stoupne na druhou stranu, za objektiv. Je to tím, že si fotografovaný dovolí vypnout hlavu i očekávání a otevře se, že si dovolí svá témata plně prožít a ponořit se do nich, natolik, že skoro ani nevnímá, že ho někdo fotí.

Je to tím, že se fotograf nesnaží pořídit krásné, ale skutečné fotografie se skutečnou esencí člověka. Stává se skoro průhledným neviditelným zrcadlem, které odraz duše – něco skoro nezachytitelného – v pravou chvíli přesto zmáčknutím fotospouště zachytí.

Je to jemným cíleným vedením směrem k hluboké práci s vnitřním tématem a prožitku na úrovni těla, mysli i duše/srdce zároveň.

Zrcadlo dušeZrcadlo duše

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S myslí kouče se mi začaly propojovat i další souvislosti

K tématu zachyceném specifickým způsobem na fotografii se dotyčný může kdykoliv vrátit a v obraze začít znovu prožívat všechny pocity a emoce, které si v sobě s daným tématem nese. Obraz nelže, nic před ním neschováte, a jak se říká, vydá za tisíc slov.

Pohled do očí vlastní duše je něco, co s člověkem pohne. Přijde uvědomění.

A pokud dotyčný zjistí, že se svým tématem chce něco dělat, něco změnit, ale třeba zatím neví jak na to, může taková fotografie – zrcadlo duše – sloužit jako důležitá výchozí základna pro další práci s tématem, například prostřednictvím koučování. Může tak ve spojení s koučem vzniknout bezpečný prostor pro otázky, odpovědi a nalezení cesty a východiska pro dané téma nebo situaci, které si žádají změnu.

Tyto všechny myšlenky mi začaly poletovat hlavou a já měla najednou pocit, že jsem našla ten správný klíč do správného zámku. A pak už ke mně přišla hluboká vděčnost, když mi má kamarádka s úžasem v hlase opakovaně volala a sdělovala, jak hluboké procesy uvědomění a přeměny se v ní začaly odehrávat, když uviděla fotografie před sebou.

Fotografie, které byly zrcadlem její duše.

Fotografie, díky kterým najednou uviděla to, co nikdy předtím nebyla schopna vidět – i přesto, že už fotografií sebe sama viděla stovky, i přesto, že před klasickým zrcadlem strávila ve svém životě mnoho času, jako každá žena.

 

V Zrcadle duše totiž skutečně uviděla samu sebe…

 

pavla-pokorna-svetlikovaMgr. Pavla Pokorná Světlíková

Osobní kouč, průvodce duše, konzultant osobního růstu a rozvoje, manager, fotograf, spisovatel, tvůrce, světlonoš, inspirátor, pozorovatel, vypravěč, snivec, létavec, designer, šéfkuchař, nadšený a stálý objevovatel života, žena mnoha darů a talentů, žena tisíce tváří…

Více informací o unikátním transformačním projektu a metodě Zrcadlo duše zde >>>

www.pokornasvetlikova.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. nclbEf napsal:

    evolution korea
    306nclbEf}_‘

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.