Změna návyků: Vypněte! Relaxujte!

Krásný den.
Jak víte, včera byl první květen, první máj…. a ten mi odstartoval rekapitulaci měsíce předchozího – dubna. Na duben jsem si slíbila a doufám, že i s některými z vás, si předsevzala, že věnuji každý den alespoň 10 minut relaxaci, či meditaci, či čemukoli, co pro vás znamená zklidnění a čas jen pro sebe.

Nápad zněl skvěle a už jsem se na to moc těšila.

Nastalo několik zásadních otázek, od kterých jsem se měla „odpíchnout“:

  • Jak to budu dělat?
  • Jakou techniku zvolím?
  • Ve stejnou dobu?
  • Ráno či večer?
  • Vsedě či vleže?…

Otázek před začátkem by se dalo najít spousta, ale teorií se člověk nikam neposune.

Začnu a uvidím, řekla jsem si

První den jsem se rozhodla natočit si budík na deset minut a jen klidně sedět se zavřenýma očima a pozorovat nádech-výdech. Mám za sebou několik let pokusů o klasickou meditaci vipassaná i o Oshovy dynamické meditace, takže jsem už trochu pokročilejší začátečník, ale stejně jsem na sobě pozorovala klasické „symptomy“ – myšlenky odbíhaly všude možně od úplně neužitečných nápadů (jako například co budu dělat na večeři) přes docela dobré (texty na psaní, pracovní inspirace) a kýženého bezmyšlenkovitého klidu se mi podařilo dosáhnout na velmi krátké chvíle. Ale na druhou stranu – díky Bohu za ně. Lepší něco, než nic.

Někdy jsem zkoušela třeba i relaxaci vleže, kdy jsem si představovala svoje tělo někde na teplém písku Karibiku, v dáli šplouchající moře, sluníčko, prostě moje příjemno.

Změna návyků: Vypněte! Relaxujte!
Relaxačních i meditačních technik je kolem nás neuvěřitelně mnoho, stačí se rozhlédnout, jistě najdete tu svou oblíbenou. Nebo to můžete střídat, až najdete to, co vám vyhovuje. Je to jen o vaší fantazii. A také o vytrvalosti a disciplíně.

A můžu vám říct, že po měsíci těchto malých desetiminutovek se cítím příjemně a mám pocit, že pro sebe dělám něco velmi důležitého. Možná to nejde vidět hned, ale moje mysl i moje tělo mi jednou určitě poděkují :-)

 

Jasně, že přijdou chvíle, kdy se člověku nechce, nebo má spoustu „důležitějších věcí na práci“. Ale na druhou stranu – deset minut pro sebe – to je ta nejlepší investice. Mohu vřele doporučit.

Dokonce jsem díky tomuto zklidnění napsala ebook zdarma, který můžete najít na mých webových stránkách, jmenuje se 5 kroků k vnitřní pohodě, aneb jak si v sobě vytvořit klid, i když to kolem burácí a právě ony desetiminutovky jej hodně ovlivnily. Zjistila jsem, že pokud si dovolíme mít alespoň na chvíli každý den v hlavě klid, dostanou se do naší pozornosti nápady, které bychom jinak neslyšely, a to je podle mne super.

Jakmile jsem tedy začala s tou vlnou klidu a inspirace,
budu v ní ráda pokračovat i nadále.

 

Když jsem přemýšlela o předsevzetí na další měsíc, uvědomila jsem si, že předsevzetí beru spíše jako něco, co má v mém životě být dlouhodobě. Ono to tak ale vždycky být nemusí. Může to být něco jako splnění snu, že člověk udělá něco, co už dlouho plánoval, nebo co chce a odkládá a podobně.
Proto se v květnu nechám vést na vlně inspirace z meditačních desetiminutovek a dám si za cíl tohoto měsíce dopsat svůj „velký“ ebook, který nosím v hlavě již dlouhou dobu.

Držte mi palce, věřím, že když se do toho vložím, půjde to.
Stačí se jen držet záměru, předsevzít si jasný směr a toho se držet.
A co vy? Máte něco, co čeká, až se do toho „obujete“? Pojďte se společně nadechnout a udělat to!
Těším se na vaše sdílení a komentáře a těším se na to, jak to společně zvládneme!
Držím nám palce!
S láskou

Lucie LebduškováLucie Lebdušková

autorka projektu Čekala jsem miminko
klinická psycholožka, psychoterapeutka a hypnoterapeutka
lektorka systemických rodinných konstelací

www.lucielebduskova.cz
www.systemickekonstelace.com – nejbližší termín konstelací v Praze je 21.6.

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. Odally napsal:

    에볼루션블랙잭
    457Odally“?‘

  3. koVatu napsal:

    evolution korea
    922koVatu}},

  4. Hanka napsal:

    Tak každý si pod pojmem relax nebo odpočinek představí něco jiného. Pro jednoho to může být lenošení někde na pláži a pro jiného zase třeba výlet do přírody. Musím se přiznat, že já jsem spíš fanynkou té druhé možnosti. Před časem jsem si z https://www.naturehikecz.cz/ nakoupila nějaké trekové vybavení a od té doby chodím na toulky přírodou pravidelně. Naštěstí máme pěkných míst tady v okolí spoustu, takže je pořád co objevovat.

  5. Zuzka napsal:

    My jsme si letošní léto konečně pořádně užili, protože jsme na jaře postavili pergolu, tak jsme měli v létě kde sedět. Dřív jsme pořád vyndávali ven židle a stůl a neměli jsme jedno místo na sezení. Teď sedíme pěkně ve stínu, nemusíme každý den nic uklízet, prostě pohoda :-) . Ještě bychom si chtěli pořídit nějaký velký gril. Koukali jsme na https://www.avenberg.cz/k93-grilovani , ale nevíme, jaký si vybrat. Máte někdo nějaké doporučení?

  6. Simona napsal:

    Já dokážu relaxovat akorát v létě u bazénu :-) . Sluníčko mi dodává tolik energie, že mi to pak na lehátku jde skoro samo :-) . Jsem ráda, že jsme si koupili velký bazén z https://www.albixon.cz/bazenove-sety/ , protože nejen děti, ale i my s manželem se v něm vyblbneme :-D .

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.