Změna návyků: Listopadová inventura

Krásný den, milé dámy.
Jak si tak spolu povídáme o předsevzetích a malých krůčcích, napadla mne jedna otázka:

Jak moc si člověk v lednu, kdy si dává novoroční předsevzetí,
uvědomuje, že by měla trvat „napořád“?

Jak moc si v lednu představíte, že v ideálním případě budete žít zdravě, chodit do posilovny, nejíst sladké, chovat se klidně a vstřícně… – už po zbytek života?

Přijde mi, že leden je takový „hurá měsíc“ – nové začíná, i my chceme být nové, lepší, krásnější, vitálnější, hubenější… a když bychom svůj pohled upřely někam do budoucnosti, dojde nám, že už je to „napořád“. Opravdu už chceme být napořád hladové, dokonalé, vysportované, klidné, všechno stíhat, atd.? Nezapomněly jsme taky na to, že chceme být šťastné a spokojené? Ať už v jakémkoli těle a s jakýmikoli návyky?

Jantra Lucie Lebdušková

 

Proto navrhuji inventuru pojmu předsevzetí

Když o tom tak přemýšlím, v listopadu máme ještě čas, abychom se připravily na leden a mohly si uvědomit, jaký rok života bychom si chtěly nachystat na příště. Máte už nějaké plány, které letos nevyšly, ale v příštím roce byste je už „opravdu“ chtěla začlenit do života?

Za sebe si uvědomuji, že bych se ráda konečně naučila pravidelně odpočívat. Najít si každý den tu chvilku, kdy načerpám síly, abych svému tělu i duši dopřála prostor pro regeneraci sil. Vzhledem k blížícímu se porodu to bude opravdu výzva, ale také potřeba číslo jedna. Jak jinak nepadnout při bezesných nocích, než se naučit, že energie se dá „nabrat“ i jinak, než osmihodinovým spánkem? :-)

Co se týče přehlednosti, jsem člověk, který potřebuje řád, organizovanost a ideálně seznam. Ale ne jen tak ledajaký. Ve svém životě jsem se naučila pro tyto účely používat takzvanou jantru, neboli visionboard (jde o totéž). Je to v podstatě nástěnka, či plakát, kam si můžete nalepit, namalovat, vystříhat svou představu o vás a vašem životě na celý další rok.

Nejen, že pak máte svoje předsevzetí a rozhodnutí o svém novém já pořád před sebou a k tomu ještě barevně a lákavě ztvárněné, ale zároveň váš mozek podprahově pracuje na tom, aby splnil, co byste ráda.

 

Když se zastavím nad svou letošní jantrou

(kterou mám nalepenou v ložnici, takže ji vídám každé ráno, když vstávám, když se oblékám, když jdu večer spát), jsem pyšná, že mnoho z mých předsevzetí, která se v lednu zdála spíš jako zbožné přání, mám už pro letošek zdárně za sebou.

Užila jsem si sportovní výzvy, ale také klid přírody, společnost rodiny i bláznivé akce s přáteli, viděla jsem moře, tancovala… Na druhou stranu se mi povedlo i mnoho pracovních úspěchů, začala jsem nové projekty a dokončila další terapeutický výcvik. Dokonce mi život přidal i několik dalších bonbónků, o kterých jsem v lednu neměla ani tušení (ten největší z nich se narodí v prosinci).

Jantra Lucie Lebdušková

 

Co je na takovém lednovém tvoření a plánování super?

Že na začátku roku jde v podstatě o přání, touhy a sny, ale pokud si je opravdu někde zaznamenáte, třeba na nějakou tu jantru, v prosinci se budete divit, co všechno se vám opravdu povedlo. Ten pocit, že se věci povedly, stojí za to.

Možná to vypadá jako nějaká kouzla, ve skutečnosti si „jen“ ujasníte, co chcete a pokaždé, když se na plakát podíváte, vnímáte jasně, na vědomé i nevědomé úrovni, kam jdete a všímáte si kroků, které tam vedou.
Možná je právě teď ten správný čas přemýšlet nad tím, co se vám povedlo v tomto roce a kudy chcete jít v tom dalším. Přemýšlejte, hledejte, pochvalte se za úspěchy a splněná přání.

Oslavte to, co se Vám povedlo!

 

Na další dny roku tedy navrhuji odpočinek, zvolnění a přemýšlení nad tím, jak chcete prožít příští rok. Stejně už bychom na plnění předsevzetí v tomto pošmourném podzimním počasí neměly mnoho sil. Co říkáte?

Když se včas připravíte na další leden, uvidíte, že se příští rok proměny budou dít s láskou a lehkostí!

Držím Vám palce!

 

S láskou

Lucie Lebdušková

Lucie Lebdušková
Pomáhám ženám rozkvést

autorka projektu Čekala jsem miminko
klinická psycholožka, psychoterapeutka a hypnoterapeutka
lektorka systemických rodinných konstelací

www.lucielebduskova.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.