Změna návyků: Jak dodržet pitný režim

Jak jsem slíbila, budu se s vámi dělit o zkušenosti s novoročními předsevzetími. Také jsem slíbila, tentokráte už sama sobě, že to letos udělám jinak. Že nebudu hnát dvanáct předsevzetí od prvního ledna, ale že půjdu pěkně pomaloučku, polehoučku, každý měsíc jedno a podělím se s vámi o to, jak to dopadlo.

Inu leden – to jsem si vzala na mušku můj pitný režim

Jsem z rodiny chronických „nepijáků“ a ledvinových potížistů. Například jedna z mých babiček byla už několikrát na operaci ledvinových kamenů, ale vodu do ní prostě nedostanete. Někdy, když k ní přijdu, vidím její rozpitý hrnek s čajem, který tam má od rána a jehož půlku ještě večer vylívá. A to bychom mohli polemizovat o tom, zda je čaj vůbec pití, které se počítá. Takže zároveň jsme evidentně i rodina tvrdohlavců.

Jedna věc je, že nás velmi ovlivňují návyky, které jsme si osvojili v dětství. Další ale je, že jsme svobodné bytosti a nemusíme slepě přijímat to, co nás učili doma a ač víme, že to dělali nejlépe, jak v danou chvíli mohli, my to můžeme mít jinak. Takže můžu pít mnohem více vody, aniž bych tím zradila rodovou linii :-)

 

Jak dodržet pitný režimA jak se mi dařilo?

Prvních pár dní jsem si to musela připomínat, dávat skleničky s vodou všude možně, abych si připomněla své snažení, ale pak jsem zjistila, že mi voda vlastně chutná a že je pro mne příjemným chuťovým zážitkem. Jsem býk a jako správný býk mám ráda, když si můžu vytvořit příjemný chuťový prožitek. To u mne kupodivu způsobila i voda, což se mému tělu nejen líbí, ale je to pro něj i užitečné.

Neříkám, že to bylo vždycky tak jednoduché, byly dny, kdy jsem měla pocit, že zase „kloužu“ zpátky. Ale to mne nezastavilo v tom zase vylézt zpátky a pustit se do toho s další vervou. Jsou to přeci moje ledviny, moje tělo a mám je ráda :-)

Na druhou stranu nemám ráda rady typu – dva až pět litrů denně. Jsem zastánce spíše pohledu čínské medicíny, která mluví o tom, že moc vody organismus též zatěžuje, takže hledám tu správnou míru. Jestli jsem ji už našla, nebo ne, poznám asi časem, ale musím se pochválit, předsevzetí jedna – předsevzetí ledna, se mi úspěšně dostalo pod kůži i do života a dávám si za něj jedničku.

 

A co Vy? Jedeme v tom společně?

Co se v lednu dostalo pod kůži Vám? Podělte se s námi!

A jedeme dál… Únore, únore, copak nám přineseš?

Těším se na „cvičení“ dalšího předsevzetí a na začátku března Vám povím, jak se mi to povedlo.

Zvu Vás k únorové výzvě s Vaším dalším předsevzetím a držím Vám palce!

 

S láskou

lucie_lebduskova

Lucie Lebdušková

autorka projektu Čekala jsem miminko
klinická psycholožka, psychoterapeutka a hypnoterapeutka
lektorka systemických rodinných konstelací

www.lucielebduskova.cz

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Katka Svobodová napsal:

    Měla jsem s dostatečným pitným režimem také boj, ale pomohlo mi zapisovat si každý den každý hrnek… Ale ne do mobilu nebo počítače, ale na papír… a nakonec dám s přehledem 2 i více litrů denně! Doporučuju!

  2. Denisa napsal:

    Já jsem nikdy neměla problém s pitným režimem, ale to bylo díky tomu, že jsem pila sladké pití. Vloni jsem si dala předsevzetí, že zhubnu, takže jsem začala pít neochucenou vodu, která mi moc nechutná, tak jsem toho za den vypila málo a další dny mě samozřejmě bolela hlava. Kamarádka mi poradila, ať si koupím filtrační konvici, že z ní je voda úplně jiná na chuť. Nikdy předtím jsem o filtrační konvici neslyšela, tak jsem si hledala na internetu nějaké informace a narazila jsem na https://www.testino.cz/filtracni-konvice , kde je princip filtračních konvic pěkně vysvětlený a jsou tam i některé typy. Koupila jsem filtrační konvici Brita a už mi nedělá problém pít čistou vodu :-) .

  3. Hanah napsal:

    Děkuji moc ženušky za suprový článek o tom, jak a kdy dodržovat správný pitný režim. Já jsem se nedávno dala na pití čajíčků, takže si myslím, že se mi to bude hodně hodit a rozhodně v poslední době na tekutinách strádat nebudu :-) Docela dost se mi zamlouvá stránka na čaje jménem https://www.milota.com , znáte?

  4. Deni654 napsal:

    Mně prostě nejde pít čistou vodu, ale jakmile mám čaj nebo si do ní dám alespoň nějaké bylinky, hned je to něco jiného. Dost jsem si v poslední době oblíbila matchu, kterou si objednávám z > https://eshop.guaranaplus.cz/matcha :-) Chuťově není až tak závratně dobrá, ale vždycky mě spolehlivě nakopne a zároveň neodvodní, jako to dělá třeba kafe.

  5. Magda Horká napsal:

    Já se úplně odnaučila pít vodu. Před pár lety jsem najela na čajovou fazónu a od té doby nemůžu přestat. Vím, že není dobré vodu úplně vynechat, taky mi to spousta lidí říká, ale když já si nemůžu pomoci. Například tento čajík https://www.atlaso.cz/caj-z-ibisku-rostliny-mnoha-nazvu-ktera-prospeje-telu-i-dusi/ , na tom já si pošmáknu vždycky. A ty blahodárné účinky.. Tohle vám samotná voda nenabídne.

  6. Mirka napsal:

    Pitný režim je opravdu důležitý, a to zejména v průběhu času, kdy člověk stárne. Dříve jsem to hodně zanedbávala, ale po pár letech jsem začala sledovat, že se to projevuje i na mojí pokožce. Proto jsem se rozhodla pitný režim dodržovat. K tomu jsem si koupila i konvičky na čaj a pustila se do pravidelného pití čaje.

  7. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  8. CElrvr napsal:

    evolution korea
    512CElrvr“@/

  9. Gábina napsal:

    Jo tak to já jsem přešla po nějaké době kdy jsem se psychicky léčila z rozchodu nakonec na přírodní rostlinky – bylinky, přesněji a konkrétněji pak na guaranu a opravdu mně to začalo pomáhat mnohem více než bych dříve předpokládala. Už třeba vůbec nepiju kafe.

  10. Olga napsal:

    Objednávali jsme do práce nějaké nové firemní krabičky na čaj. Protože to z čeho teď pijeme a co máme uskladněné na firmě, to je čistá hrůza. Asi bychom obecně potřebovali sehnat kvalitnější vybavení do kanceláří, ale na to tento rok jaksi nejsou nějak finanční prostředky. A příští rok to bude stejné asi.

  11. Věra napsal:

    U nás doma se teď hodně rozmohla mate yerba. Kupujeme si ji docela často,až mně někdy přijde že jsme zapomněli na to že v Čechách se hodně konzumuje alkoho. Ale zase čeho je moc, toho je příliš. Proto jsem radši že si dáváme nealko, aspoň teď v létě.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.