Ženská nevěra

Čím více pracuji se ženami, tím častěji zjišťuji, že nevěra skutečně není jen záležitostí mužů. Ženy mají pouze tyto zážitky daleko víc ukryté, zasuté v zamčené komůrce. Víc se za ně stydí, víc se za ně viní a také je více popírají. Netřeba se za cokoliv soudit, ale pokud chci na něčem zapracovat, je nutné nalít si čistého vína. Sama sobě přiznat svoji skutečnost. Že když jsem srdcem uvázaná někde jinde, tak je blbost předpokládat, že to ve vztahu nebude cítit.

Když jsem před lety sama takto ulítla, připadala jsem si, že jsem jako manželka naprosto selhala. Po dvaceti letech soužití s manželem jsem najednou měla chuť a příležitost a dovolila jsem si prožít něco intimního s jiným mužem. A ještě k tomu se mi to tak líbilo, že jsem si to nemohla vyčítat. Bylo to prostě nádherné oživení, probuzení mě jako ženy, dar z nebes.

Lekla jsem se. Vždyť já přeci dělám vše proto, abych byla co nejlepší ženou, milenkou, matkou, manželkou (nejlépe vše najednou), tak jak si najednou počít s tímhle, že se dokážu chovat jak lehkomyslná žena? A ještě se mi to líbí? O to víc jsem se poté snažila chovat vzorně, a samozřejmě, čím větší snaha, o to víc jsem měla větší chuť po podobných zážitcích. Bohužel jsem to neuměla sdělit svému muži. Vždyť mě takovou vůbec neznal. Ani jsem si nedokázala připustit, že mi v manželském vztahu něco chybí, a nebyl to nedostatek sexu. Byla to touha po blízkosti, po hlubší intimitě, po sdílení. Prostě sex není milování. A jakmile zažijete hlubší prožitek, kdy vás někdo vnímá dlaněmi a duší, tak se vám zpátky k sexu moc nechce. Muž, který umí být při milování přítomen, má již napůl vyhráno. Žena je šťastná, pokud cítí, že muž je s ní. Jak na to? Stačí vědomý dotek, nehladit – jako když drbete psa… vnímat, co cítíte pod vaší rukou. Kde se dotýkají vaše těla, vnímat a napojit se na společný dech. Žena, která je v souladu se sebou, s vámi nepůjde do milování, když si jí před tím několik dní nevšimnete, když mezi vámi nic neproudí.

Je to o pozornosti, úctě a také zodpovědnosti. Protože vztah je jako květina a je třeba ho opečovávat.

Pro ženy. Pokud si začnete stěžovat na svého muže, položte si i vy otázku – a jak já pečuji o něj?

Komunikace ve vztahu je naprosto podstatná. Pokud někomu něco nesedí, je třeba to umět říct. D.Deida např. píše ženám: „Aby vám muž rozuměl – vyslovte pocit, myšlenku a co chcete udělat.“

Pro muže – nepodceňujte ženina slova, i když jich je někdy nadbytek, hledejte stěžejní informaci, co tím sděluje. Žena čeká na vaše otevření, na sdělení vašeho pocitu. Na to, abyste konečně řekli něco z toho, co nosíte uvnitř. Ne co jste vyčetli, ale něco z vás samotných.

Je třeba naučit se sdílet i v této intimní oblasti. Minimálně pro svůj pocit, že jste udělaly maximum. A pokud selže vše, tak si prostě toho milence dovolte. Bez výčitek. Pokud přijde vlna sexuální síly, nepromrhejte ji. Bývá to často silné v období, kdy odrostou děti, kdy již máte víc času i energie… nebojte se sebe, je to jako vlna, která se zase zklidní. Můžete tuto sílu i vložit do nějakého svého tvoření, projektu. Jen pokud se uvážete srdcem jinde, nečekejte velký pokrok ve stávajícím vztahu. Milenec je stejně pouze dočasné řešení. Vaši situaci většinou neřeší. Pokud jste dlouhodobě nespokojená, pak je na řadě otázka: „Proč si nedovolím být šťastná?“ Mnoho žen zažilo pocit, že postupně vysychají, umírají… a najednou jim vstoupil do života někdo, kdo je probudil, rozvoněl. Třeba ani jiný úkol neměl. Díky tomu se teprve probraly a uvědomily si, jak před tím žily, jak spaly.

Každé setkání je informace. Dovolte si vše, co vám pomůže žít plnohodnotný život. Dovolte si být šťastná. Osobně fandím vztahu, práci na něm, ale z vlastní zkušenosti vím, že realita mě někdy vedla jinudy. Že něco jiného jsou předsevzetí a něco jiného je prožitá zkušenost. Po všech svých prožitcích si vážím vztahů daleko víc než dřív. Je pro mě důležité, abych mohla být ve vztahu s partnerem naprosto autentická. Nestojím o nic míň. Důležité bylo pro mě pochopení, že když jsem se otevřela jiným mužům, bylo to proto, že jsem nevěřila, že bych takovou krásu mohla zažít se svým mužem. Možná to, znamená slovo: Ne – věra. Nevěřila jsem jemu, a hlavně jsem nevěřila sobě.

Pracujte na své víře v možnosti, že i dlouholetý vztah se může posunout. Má to jeden háček… pokud Vám něco chybí, musíte to říct. S láskou, moudře ale jasně.

Na dovysvětlení: http://cs.wikipedia.org/wiki/Nev%C4%9Bra Obzvlášť historie je zajímavá. :)

Magda Křepelková

www.zenyvpohode.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Monika napsal:

    ahoj Magdo, děkuji za článek a úvahu o nevěře, tentokrát té ženské, já nyní řeším opačný problém, nevěru partnera, z tvého článku se dalo na toto téma také některé názory využít. ahoj Monika

  2. Lucie napsal:

    Ahoj Magdo, moc děkuji za hezký článek. Právě prožívám svou vlastní nevěru. Jen by mě zajímal tvůj konec…zůstala jsi v manželství nebo jsi z tohoto vztahu odešla…?

  3. Marcela Martynková napsal:

    Děkuji Magdě za článek, je to přesné a vystihující, budu si to číst vícekrát, abych si to vryla do paměti.. je to pravdivé a mluví mi to z duše, jen jsem to neuměla tak vyjádřit..
    nádherné, moc děkuji
    Marcela

  4. Jana napsal:

    Ahoj,rada bych si objednala učebnici sebelasky.Vim,že mnohým ženám chybí sebevědomí a diky tomu se cítí ve společnosti uzavřené a bojácné,ja jsem jedna z nich.Proto věřím,že Vaše kniha mi pomůže zpatky získat sebevědomí,které jsem ztratila.Dekuji za zaslání.Jana

  5. Jiri napsal:

    Takze vlastne byt neverna dle clanku je normalni :-) no to je gol. Nejsem spokojen/a odchazim. Nemusim lamat srdce neverou tomu druhemu. Blbost.

  6. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  7. EDwuov napsal:

    evolution korea
    512EDwuov!}&

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.