Zažila jsem orgasmický porod

Orgasmus při porodu. Spojení, které v mnohých vyvolává pozdvižení. Je vůbec něco takového možné a především – vhodné? Vyzpovídala jsem ženu, která ke svému vlastnímu překvapení orgasmický porod zažila…

 

Soni, stejně jako se budu ptát všech ostatních žen v cyklu Zpověď domarodky, se musím i tebe zeptat – co tě přimělo k rozhodnutí porodit své dítě doma?

Můj hlavní cíl byl mít při porodu klid a nevěděla jsem, kde by mi takový „luxus“ povolili. Mým snem nebylo rodit doma, ale rodit ve vlastním tempu. Velkým přáním byl i nepřerušený bonding a to, abych měla pod kontrolou, co se s mým dítětem děje.

 

Jaký tvůj domácí porod byl? Pomáhal ti při porodu někdo?

Nevěřila bych, že porod může být takto snadný a příjemný. Vždy na něj vzpomínám s úsměvem na rtech a velikou vděčností. Můj porod byl plánovaně neasistovaný, čili jsem byla sama. V bytě spala dcera a manžel, kterého jsem zavolala ve chvíli, kdy jsem měla syna v náruči. S prvním porodem v nemocnici to bylo něco nesrovnatelného. Porod doma vnímám jako vrchol svého života, nic úžasnějšího jsem nikdy nezažila.

 

Soňa Kolmanová ZnovuzrozenáVe své připravované knize Znovuzrozená prozrazuješ, že jsi zažila při porodu orgasmus. Proč si myslíš, že jsi měla to „štěstí“ právě ty?

Upřímná odpověď je, že nevím. Proto jsem asi sepsala celou knihu (smích), abych na to přišla. Rozhodně jsem si nemyslela, že by se mi něco takového mohlo přihodit. Je pravda, že jsem měla ideální podmínky – pocit bezpečí, tmu, volnost při volbě polohy, nikdo mě nesledoval.

Také jsem ale udělala dost věcí ještě před porodem a samotným otěhotněním, i to asi mělo svůj vliv. Ten proces, kterým jsem si prošla, je tématem mé knihy.

 

Byla jsi na něco takového připravena nebo tě to zaskočilo?

Ačkoliv jsem se tématu porodu věnovala čtyři roky, tak jsem se knihám i filmům o orgasmickém porodu vyhýbala. Nevěřila jsem, že je to technicky možné. Před prvním porodem jsem si dopodrobna zjišťovala, jaké jsou přirozené možnosti zvládání bolesti. Před druhým porodem jsem to neřešila. Věděla jsem, že přirozené kontrakce jsou zvladatelné. Bolesti už jsem se nebála. A potom se mi to přihodilo.

V průběhu porodu jsem si to jen užívala, ale ještě v den porodu jsem si v duchu slíbila, že to, jak se to přesně událo, nikdy nikomu neřeknu. Byla jsem z toho sama zaskočená. Porod jako nejsilnější erotický zážitek? To na mě bylo moc veliké sousto. Poté téma otevřel můj manžel. Netvářil se znechuceně nebo pohoršeně, ani když jsem mu vysvětlila, jak to celé proběhlo. Byl rád, že jsem si to užila a netrpěla. Měl radost. Byl to první krok k vyrovnání se s mým neobvyklým porodním zážitkem.

 

Myslíš si, že pociťovat u porodu vzrušení je nevhodné nebo může být naopak prospěšné?

Nevhodné to je ze společenského hlediska, ale to neznamená, že se to neděje. Nedávno jsem svůj příběh řekla ženě těsně před šedesátkou. Šla jsem za ní, abych se zbavila strachu z vydání knihy. Tato žena rodila v porodnici a za minulého režimu, čili v naprosto neintimních podmínkách. Když jsem domluvila, říkala, „jsem ráda, že mi to říkáte. Já jsem nikdy nebyla vzrušenější než po svém prvním porodu. Doktor se ve mně hrabal, aby mě zašil, ale byla jsem naprosto jistě vzrušená.“

Soňa KolmanováNezapomeňme, že ještě před sto lety byly v Anglii ženy prožívající orgasmus při milování posílány na odebrání dělohy. Bylo to něco nenormálního. Doba naštěstí pokročila, možná dojde své rehabilitaci i porod.

Ale zpět k tvé otázce, vzrušení prospěšné nejspíš je, když se objevuje samo od sebe, čili přirozeně. Asi to má příroda vymyšlené, aby rodičku motivovala k dalším porodům.

Dnes, když mi někdo řekne, že můj porod je nechutný, tak říkám, že mně přijde nechutné nadopovat matku i dítě chemií, která není bez vedlejších účinků. Mě vzrušení ohromě uklidnilo a uvolnilo, nemusela jsem tlačit, vše se mi zdálo přirozené. Nic jsem si neplánovala, nepřemýšlela, tělo vědělo, co kdy udělat. Byla jsem klidná, bezmyšlenkovitě jsem si dýchala a užívala si ten moment.

 

Proč si myslíš, že je u nás domácí porod automaticky vnímaný jako nebezpečný?

Myslím si, že strach z porodu v naší kultuře dosáhl svého maxima. Větší strašení rodiček už snad není vůbec možné. A náš strach je mnohdy to, co porod zbytečně komplikuje.

Pro mne byl porod doma jedinou zárukou, že budu rodit přirozeně a v klidu. Je smutné, že u nás pro nízkorizikové rodičky neexistuje větší škála možností – například porodní domy.

 

Takže kdyby existovaly porodní domy, kde by byla zajištěna komorní atmosféra a respekt k porodnímu plánu, rodila bys tam?

Kdybych mohla někam přijít, podepsat papír, že vše je na moji zodpovědnost, ale nepřeji si být rušena a mohla bych vyjít buď až s dítětem nebo když budu mít pocit, že něco nebo někoho potřebuji, tak do takového zařízení bych určitě šla.

 

Je něco, co bys ráda sdělila na závěr?

Přirozený porod má svůj hluboký smysl a umí i odměnit. Není nezbytné trpět. Zdravé ženské tělo umí porodit nejlépe, ale nesmí mu do toho zasahovat naučený strach nebo jiní lidé.

Do porodu se ale může promítat i vztah s partnerem, to, jak se žena narodila nebo nezpracované trauma z předchozího porodu. Pokud žena trauma z porodu má, nebagatelizujme ho.

Cílem porodu by nemělo být pouhé fyzické přežití matky a dítěte, to je žalostně málo. Důležité je mluvit i o psychických souvislostech porodu a jejich hlubokém vlivu na matku i dítě.

 

Rozhovor vedla Karla Miková – více na blogu karlamikova.blog.idnes.cz

 

Soňa KolmanováSoňa Kolmanová se aktivně zajímá o téma mateřství, porodu a sebepoznávání.

Právě teď můžete podpořit vydání knihy ZNOVUZROZENÁ >>>

Cílem její osobní zpovědi je zvýšit povědomí o důležitosti přirozených podmínek u porodu, vlivu psychiky a rodinných vztahů na těhotenství a porod. Předmluvu ke knize napsal sám věhlasný francouzský porodník, pan Michel Odent.

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. johana johanidesova napsal:

    Srdečna vďaka za jasnosť,srdce a skusenost ktore vnašate do zakladnych životnych oblastí.prajem vsetkym plne a vedome prežitý dar života v láske a úcte.JJ-matka5detí/4narodené doma?

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.