Vzpomínky na V-Day… O Milování a Úctě

Krásná žena mluvila o svých raných sexuálních zkušenostech – o tom, jak se její první (doopravdy krásné a orgasmické) milování proměnilo v bolest ve chvíli, kdy se dozvěděla, že její milý o ní po této zkušenosti, pro ni posvátné, mluví jako o děvce. Trefila jádro mých pocitů.

Najednou se mi před očima promítaly všechny ty okamžiky:
Vracím se do kolektivu a zjišťuji, že muž, se kterým jsem předchozí večer sdílela pár hlubokých, pro mne posvátně intimních – i když nesexuálních – chvil, se v mé absenci hrdě chlubil úplně jiným příběhem: sváděla jsem ho údajně v krajkovém prádle (a který muž to ustojí!). Bolelo to. Což mě překvapilo. Mně nevadí být za děvku, nevadí mi svádět, nevadí mi pomluvy. Vadí mi lhaní? Určitě. Ale to nebylo to hlavní. Tehdy jsem to neuměla říct správně – vadilo mi, že posvátnost našich okamžiků a naší sdílené intimity byl ochoten vyměnit za chvilku „mačo“ popularity.

Ležím na podlaze pod stejným mužem uprostřed noci. Díváme se do očí a posvátností vibruje celý prostor. Je to téměř šílené, co se může odehrát mezi lidmi, kteří by se vzájemně za partnery nikdy nezvolili a za normálních okolností se moc nepřitahují. Milujeme se a i přesto, že nedochází k fyzické penetraci, sexuální náboj je jako vlna, která prochází každou buňkou těla a jejíž moci nelze odolat.

 

Vzpomínky na V-Day... O Milování a ÚctěI teď, když píšu tyhle řádky, hlavou se mi stále honí – co na to řekneš? Uctíš vzpomínku na naše setkání mlčelivostí a tichým poděkováním, anebo se budeš vnitřně (či i navenek?) chlubit tím, jaký jsi musel být borec, když na to stále vzpomínám?

Ale není to tím, že jsi byl borec. Byl jsi tehdy pro mne těch pár hodin Bůh! V běžném životě bych ti nesvěřila ani psa, ale tehdy bych ti svěřila život. Však jsem i svěřila – o něco později, když jsi v noci boural se mnou v autě.

Ne, stále na to vzpomínám, protože ten kontrast mezi naprosto bezbřehou důvěrou pocítěnou v těle, mezi propojením, které bylo na chvíli to jediné, co vůbec existovalo – ten kontrast s tím, jak málo jsem ti mohla věřit ráno, je téměř schizofrenní.

Ale i tak jsem chtěla a věřila.

Dívám se mu do očí a prosím: „Slib mi něco… Slib mi, že se o tomhle nikdy s nikým nebudeš bavit. Že to necháš mezi námi. Že budeš ctít posvátnost a intimitu tohoto našeho prožitku.“

Líbám se v posteli s jiným mužem. Mnoho let si pohráváme se sexuálním napětím, které mezi námi bylo odjakživa. Poprvé jsem na prahu naplnění této – tentokrát spíš fyzické – touhy. Není to muž, který by uctíval ženy, a já nemám důvod mít důvěru v jeho způsoby. Dívám se mu do očí a ptám se upřímně: „Jak se zachováš zítra ráno? Budeš se chlubit našim kamarádům, žes mě konečně svedl?“ … „Možná jsem hajzl, ale zas takový hajzl nejsem,“ dívá se na mne naprosto upřímně a v tu chvíli mu věřím, v tu chvíli je to pro mne naše posvátná přísaha, kterou nelze porušit.

 

Jak se ve finále zachovali?

To se nikdy nedozvím, nic hrozného se nestalo, a rozhodně jsem si nemusela projít tím ponížením, jako moje milá známá, že by o mně vyprávěli jako o děvce. Ale i tak… ani s jedním jsem nakonec nespala.

Proč? Ta žena v kruhu mi dala klíč k pochopení – chyběla důvěra. Chyběl poslední střípek důvěry. Pro mne je schopnost muže vzpomínat s úctou na ženu, se kterou sdílí intimní chvíle, známkou jeho cti, měřítkem jeho hloubky a opravdovosti.

Vzpomínky na V-Day... O Milování a Úctě

 

U některých jsem to cítila – od prvního okamžiku. Většinou taky skončili jako moji milenci či manželé. A možná i proto mám se všemi bývalými partnery až výjimečně dobré vztahy. Ta úcta, ta důvěra – přetrvává. Bývalému muži bych svěřila sebe i syna. Vím, že se nikdy nezradíme. A i já už dnes – a nebylo tomu tak vždy – ctím své bývalé partnery a jsem nekonečně vděčná za sdílené chvíle.

Však to taky byli skvělí chlapi.

 

Lilia KhousnoutdinovaMgr. Lilia Khousnoutdinova
Vystudovala politologii a historii na univerzitě v Oxfordu a Gender & Development na London School of Economics. Dnes vede projekt Cesta Extaze a provází ženy na cestě k pochopení a uctění svého těla a jeho cyklů ve všech fázích reprodukčního života, a extatického žití pomocí přednášek, prožitkových seminářů a poznávacích zájezdů.

Jako dula a akreditovaná učitelka Active Birth vede kurzy předporodní přípravy a doprovází ženy u porodu. Je autorkou několika knih a provokativní kolekce šperků. Spoluzakladatelka prvního výcviku kněžek / ceremonialistek v ČR, kde se zaměřuje na rozvíjení ženského potenciálu a návrat přechodových rituálů.

Studovala po světě zejména u Michel Odenta, Janet Balaskas, Davida Deidy, Sarah Buckley, Penny Simkin, Kathy Jones, Eleny Tonetti a Lynnei Shrief, a neustále se dále vzdělává.

Pravidelně provází ženy i muže na cestách po posvátných pohanských místech v Anglii, ve Francii a nově i v Asii. Jejími semináři za posledních 6 let prošlo přes 3000 žen. Dnes žije převážně v indickém Dillí, odkud cestuje střídavě do Bhútánu a Evropy.

www.lilia.cz / www.zenskepribehy.cz / www.cestaextaze.cz

Komentáře
  1. Irča napsal:

    Krásně napsáno… Ano, je zvláštní, jak často se můžeme setkat s existencí nezvykle silné sexuální přitažlivosti mezi námi a mužem, se kterým si nedokážeme představit ani jediný den společného partnerského života. Tento můj konkrétní zážitek byl naprosto úžasný, ale věřím, že s tím pravým to bude ještě mnohonásobně lepší, hlubší, krásnější, atd. Zatím jsem ho nepotkala, tak se těším :)

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  3. EsaMPN napsal:

    evolution korea
    583EsaMPN@\@

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.