Všechno má svůj čas

Kolikrát v životě si přejeme něco teď hned. Chceme, aby teď hned jsme měli to, nebo ono. Pokud nám to finanční možnosti dovolí, můžete si hned koupit nový kabát, telefon nebo třeba auto.

Ale jsou v životě věci, které neuspěcháme a nejdou zařídit teď hned. A je to dobře, protože kdyby to šlo, bylo by to jen k naší škodě. Většina dětí si přeje už být dospělá. Nejedno dítě vysloví přání, že se těší na dospělost, protože se bude moct dlouho do noci koukat na televizi a dělat věci, které jim dospělí jinak zakazují.

Štěstí je v přítomnosti

Je dobře, že některé věci nejde urychlit, protože výsledek by nebyl takový, jaký bychom si přáli. Jako to malé dítě, kdyby večer usínalo jako pětileté a probudilo by se jako dvacetileté. Zkušenosti a moudrost z těch zameškaných let by mu chyběly a v dospělém světě by těžko uspělo.

Je to jako v přírodě, z žádného semínka nenaroste do druhého dne velký strom.

Trpělivost je vlastnost, která je hodně důležitá, bez ní bychom těžko něčeho dosáhli.

vše má svůj čas

Pečení skvěle demonstruje to, proč je důležité věci neuspěchat

Představte si, že chcete péci třeba bábovku. Musíte vzít nejprve vajíčka, cukr, máslo… Kdybyste vše do mísy házely, jak se vám to zrovna hodí, a v rámci úspory času třeba nevyšlehaly sníh, výsledek by patrně nebyl valný, v horším případě by se to, co jste upekly, nedalo jíst.

Na začátku však nikde nebylo napsáno, že se vám ta bábovka nepovede. Vlastní netrpělivostí tak můžeme odhodit šanci upéci skvělou bábovku. Stejně tak jako zbrklostí můžeme odhodit třeba právě skvělou šanci splnit si svůj sen.

Někdy to, co si přejeme, není pro nás to pravé

Mnozí si přejeme povýšení v práci nebo třeba to, abychom zbohatli prodejem našeho výrobku. Často jsme omezeni svojí vlastní hlavou a ani netušíme o možnostech, které nám může život dát a ke kterým se dostaneme jedině tak, že si projdeme nějakým zdánlivým neúspěchem.

Dětská přání jsou skvělým příkladem, proč je dobré, když se někdy sny nevyplní

Rodičovství mě mnohé naučilo a pomohlo mi uvědomit si mnoho věcí. Jedním z těch věcí je to, když děti chodí po hračkářství a říkají, co by si přály od Ježíška, my s manželem jsme v tu chvíli ona vyšší moc, která rozhodne, jestli jejich přání vyplníme.

Někdy se stane, že se jim líbí hloupost, u které dopředu víme, jak to dopadne, kdyby ji dostaly. Víme, že by je brzy omrzela a dáme jim místo toho něco jiného, nějakou jinou hračku, o jejíž existenci ještě nemají tušení, chceme je prostě překvapit něčím, o čem bezpečně víme, že jim udělá větší radost a bude to mít větší užitek.

Někdy, když si děti přejí něco tak usilovně, že o tom mluví každý den a nepřipouští si představu, že by jim to Ježíšek nepřinesl, tak jim věc koupíme. Jen a jen z toho důvodu, že to bylo jejich velké přání. My víme, že tak nadšené z věci za pár dní nebudou, ale chceme jim splnit přání. Protože Ježíšek přece plní přání, a tak se mnohdy stane, že i přes radost při rozbalení si už druhý den s hračkou nehrají a dají přednost té, kterou neměly napsanou na seznamu.

Někdy třeba ještě ani není čas, aby se nám sen vyplnil

Musíme se ještě něco naučit, něco dozvědět nebo s někým seznámit a teprve potom se nám přání vyplní. Jako to dítě, které si v pěti letech přeje hračku pro desetileté. My rodiče víme, že teď prostě není ten nejvhodnější čas tohle přání splnit, protože si s ní nebude umět hrát. Za pár let však už bude připravené.

Je to i poučení pro nás, abychom věci nechali plynout a nebrali vše jako nepřízeň osudu. Možná je to tím, že pro nás má život přichystaného něco lepšího, nebo ještě nepřišel ten správný čas.

Jana Burešová
Latest posts by Jana Burešová (see all)
Život se u ženy dělí na ten před mateřstvím a po něm. Dnes jsem maminkou malých dětí, a i když je to někdy mazec, nebyl to pro mě důvod přestat se věnovat sama sobě a svým zálibám. (Pravda, že po nocích a na úkor spánku.) Zpětně rodičovskou dovolenou hodnotím jako příležitost objevit sama sebe a prostor pro objevení své skryté síly. Věnovala jsem se v životě hodně činnostem, ale když jsem ještě během rodičovské dovolené začala psát svoji první knihu, pocítila jsem zvláštní pocit, že tohle je to pravé, čemu se mám dál v životě věnovat. www.janaburesova.cz
Komentáře
  1. Myrtie Tirpak napsal:

    Harga Beton Cor Murah Per Kubik – Jual Beton Ready Mix. Supplier dengan Harga Beton Ready Mix Batching Plant Berikut Harga Beton Cor Readymix dari … untuk detail silahkan kunjungi https://kanstin-megacon.my-free.website/

  2. Garry Forsberg napsal:

    Kontraktor kolam renang mempunyai banyak tugas dalam melakukan proyek kolam renang dan tentu cukup penting dalam pembuatan kolam renang … lihat https://treatment-air-kolam-renang.netlify.app/perawatan-air-kolam-renang-kupang.html untuk lebih detail

  3. Keenan Goudy napsal:

    produk beton pracetak yang dijadikan selalu sudah via pengawasan dan kontrol kwalitas yang ketat mulai bahan … kunjungi https://fiturbeton.blogspot.com/2016/10/jual-sheet-pile-beton-di-probolinggo_70.html

  4. Minna Artley napsal:

    Beli Beton Precast Online bermutu dengan harga murah terkini 2020 di MegaconBeton.com! Pembayaran gampang, pengiriman kencang se Indonesia. untuk detail silahkan kunjungi https://boxculvert.jabodetabek.my.id/2020/08/harga-box-culvert-pracetak-megacon-di_9.html

  5. Toney Lacefield napsal:

    Jasa towing yaitu layanan pengangkutan barang/kendaraan umumnya memakai kendaraan derek yang biasa disebut derek gendok … selengkapnya https://kirimmobil-carcarrier.blogspot.com/2020/11/biaya-kirim-mobil-surabaya-malang.html

  6. Numbers Kogel napsal:

    Kaca tempered yaitu material yang banyak diaplikasikan pada rumah minimalis modern sebab mempunyai banyak kelebihan. Apa saja sih, selengkapnya https://jasakacashower.blogspot.com/2019/12/jual-kaca-shower-pintu-kamar-mandi-1-di_17.html

  7. Taisha Tarantino napsal:

    KontraktorEpoxy.co.id is an entirely new way to find out and interact with clients, build devotion, and earn important reviews and… click https://epoxy-center.blogspot.com/2019/12/jasa-floor-hardener-bandung-gratis.html for more info.

  8. Eldora Binner napsal:

    DistributorPintu.com, the leading edge maker in high grade superior door products. By means of quite a few years experience of coming up with not to mention developing, click https://jualpintuabs.blogspot.com/2020/08/jual-pintu-abs-1-yogyakarta-berkualitas.html for detail.

  9. Sherley Quashnock napsal:

    Phenolic board merupakan Panel Partisi kamar kecil yang toilet dari adalah lapis Kraft paper dan resin yang dilaminasi beberapa dengan decorative paper pada … klik https://medium.com/@toiletcubiclephenolic/toilet-cubicle-jakarta-utara-partisi-kamar-mandi-phenolic-murah-5ebf0798147c to go further.

  10. Lenka napsal:

    Abych pravdu řekla, tak já v poslední době s časem docela bojuji. Hlavně teda v práci. Poslední dobou to na mě tak nějak všechno padá a já absolutně nic nestíhám. Některé dny mi práce zabere klidně i celý den, pak se podívám na hodinky a zjistím, že za pár hodin bych už měla vstávat. Je to boj.

  11. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  12. Ivanka082 napsal:

    Manžel mě také neustále tlačil do toho, že jsme v časové tísni při stavbě našeho domu, a že už bych měla sehnat nějaké malířství, které v okolí Brna působí. Ale já zrovna neměla vyrovnané období své mentální přípravy na velký nátlak, a tak jsem všechno odložila. Nesmí se na mě spěchat.

  13. Andrew napsal:

    You will get the latest lightroom presets and this is what which you like to have now top 5 lightroom presets free download Thank you so much.

  14. Otha Mallahan napsal:

    Jabodetabek private tutoring services with teachers traveling to the house. More than many hundreds of active tutors will be ready to teach various skills and lessons for children to adults … click https://privatmurah.vercel.app/ for more details

  15. Marisa Kime napsal:

    Ideal and also Cheapest Jabodetabek Individual Training, our own team as well as trainers can come home, arranged your very own review plan and may decide on almost any area associated with study … click https://kursus-akuntansi.netlify.app/kursus-akuntansi-tanjung-priok.html for further

  16. Katrina Morganfield napsal:

    You could possibly will see a cheaper fee versus the table above, ensure again about the qualifications of your teacher / Kindergarten teacher recommended to you personally … for more information https://ipa-exed.blogspot.com/2022/06/les-privat-ipa-di-bangka-terdekat-murah.html

  17. Jones napsal:

    Hmm!! This blog is really cool, I’m so lucky that I have reached here and got this awesome information. egr delete kit

  18. Doodle Jump napsal:

    You will receive the most recent Lightroom presets, which is what you want right now.

  19. Cory Reese napsal:

    Are you ready to set about a transformative language chance to learn? Have a gander at Executive-Education.id’s language of choice course. From cultural immersion to expert guidance, our program offers an all-natural procedure for language acquisition. Explore the beauty of a different language, broaden your horizons, and obtain a edge against your competitors in today’s interconnected world. Click https://kursus-spanyol.github.io/kursus-bahasa-spanyol-duren-sawit.html for more.

  20. Waffle wordle napsal:

    What a meaningful and humane article. Thank you for sharing with us. Now try to play the game with me.

  21. Eliška napsal:

    Někdy mi připadá že se ty rodiny ani z časových důvodů nechtějí nikam vydat na dovolenou třeba na víkend přitom je to za mě teda opravdu velká škoda. Jeden si může třeba z https://www.luznice-pujcovna-lodi.cz/ půjčovny lodí v Táboře půjčit loďku a užívat si toho že jsou místa, která nemá ani jeden z rodiny probádané.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.