Vnitřní žena a vnitřní muž

V každém z nás je vnitřní žena i vnitřní muž – ženská a mužská energie. To, v jakém jsou poměru či dominanci, se pak odráží na našem chování, preferencích a koho si přitahujeme do života.

Nejznámější příklady toho, že se v někom dominantně projevuje opačný princip jsou žena „mužatka“ a zženštilý muž. Tam nám všem jaksi dochází, že mít ženské tělo ještě automaticky neznamená projevovat ženské kvality a naopak.

 

Jak tělo zrcadlí energie?

Levá a pravá strana našeho těla zrcadlí ženské a mužské energie. Když se nám například dějí na levé straně úrazy či nemoci, souvisí to pravděpodobně více s naší ženskou částí a jejími úkoly či tématy. A naopak. Na pravé straně našeho těla se více zrcadlí naše mužská energie a její příběh. V tomto případě nezáleží na tom, jestli jsme leváci či praváci.

 

 

Jaká je vaše vnitřní situace?

Vnitřní žena a vnitřní mužNaše psychika není úplně jednoduchá. Má víc vrstev a částí. Vnitřní žena a muž v ní však hrají nemalou roli. Práce s nimi je základ dobrých vztahů. To, v jakém vztahu vůči sobě jsou náš vnitřní muž a žena, se totiž v našich vztazích zrcadlí.

Mají se rádi? Znají se? Spolupracují? Nebo má každý z nich svou oblast a prostě si moc nepřekážejí? Možná se vlastně ani neznají. Nebo se nedej bože neuznávají, shazují a bojují spolu? Nebo od každého kousek?

Naše specifická vnitřní dynamika (taková jaká skutečně je, ne jaká si myslíme, že je) se pak nějakým způsobem projevuje v našich blízkých i pracovních vztazích. V tomto smyslu jsou druzí naše zrcadla. Každé drama ve vnějším světě, je jen odrazem dramatu ve vnitřním světě.

 

Začněte nejdřív u sebe

Ve vztazích, jak známo, je lepší začít u sebe. Jak už asi víte, druhého nezměníš, sebe možná… Zharmonizovat své „vnitřní partnerství“ je tedy klíč k harmoničtějším vztahům. Není možné potkat „Pana Božského“, když uvnitř náš žije (a třeba i trochu skrytě působí) pan drsňák alias „mám vše pod kontrolou“. Není možné mít rovnocenný (nebo vůbec nějaký) vztah, když uvnitř nás dominuje a výhradně rozhoduje jen jedna polovina…

Jste-li tedy single, je skvělý čas nastolit v sobě nový řád a přitáhnout tak kvalitativně jiné partnerství než dřív. Jste-li ve vztahu, prací na sobě můžete dosáhnout přirozených změn. Bez tlaku na partnera. Prostě tím, že se zharmonizujete vy sami. Druhý pak dostane více prostoru žít doplňkově to, co možná i dříve chtěl, ale vedle vašeho nastavení „nemohl“ nebo alespoň ne tak snadno.

Jsem přesvědčená, že skutečný milostný vztah začíná uvnitř.

 

Pokud se jedna naše část nemůže svobodně a rovnocenně projevovat, nevyužíváme její potenciál a dary. Osvobodit jí ale může znamenat jisté změny zaběhaného vnitřního řádu a tedy i nejistotu (původně dominující část ztratí kontrolu). Změny mohou být samozřejmě i poklidnější a nastolením rovnováhy se velmi často uleví oběma stranám a obě to uvítají.

Není na to jízdní řád, je to pestré a moje praxe překypuje desítkami různorodých příkladů. Jedno vím jistě: Takováto vnitřní práce stojí rozhodně za to. Mě osobně se mimo jiné před mnoha lety velmi zharmonizovala moje pracovní oblast, když můj vnitřní muž dostal prostor nezávisle realizovat své touhy a přání. Nejsem zdaleka jediná, kdo zažil podobný obrat k lepšímu v pracovní či partnerské oblasti.

Vnitřní žena a vnitřní muž

 

Rovnováha nebo bezpohlavní hermafrodit?

Na seminářích říkávám, že ideálem je mít v sobě vyváženou ženskou a mužskou stránku. Dávat každé z nich ve svém životě prostor. Pak se ale hned lidí zeptám, co si o tom myslí. Neznamená to, že se z nás stanou „bezpohlavníci“? „Vyváženci“, kteří nikoho nepotřebují? Že ženy nebudou skutečné ženy a naopak? Je důležité si takové otázky klást.

Cílem práce s vnitřní ženou a mužem je BÝT PRUŽNÝ.

Umět podle potřeby přecházet z ženských energií do mužských a naopak. Umět se domluvit, plánovat, zaměřit a být aktivní (když je to potřeba). A umět se uvolnit, plynout, cítit, oddat a otevřít přijímání (když je to potřeba). I letadlo má své levé a pravé křídlo, díky nim může letět. Stejné je to s námi, s naším životem, prací, vztahy.

Potřebujeme umět svobodně využívat dary obou částí, mužské i ženské.

Ve vztazích je třeba umět vstoupit do polarit, aby se uchovala vzájemná přitažlivost (= muž by měl být mužem a žena ženou). Jsou ale i okamžiky, kdy spolu chcete jen tak spočívat a něžně být (= oba v ženské energii). Nebo jsou chvíle, kdy je třeba společně naplánovat, co bude k večeři, kam se dá tahle polička a jak se vyřeší tenhle problém, tedy prakticky spolu komunikovat (= oba v mužské energii).

 

Když oba partneři mají svobodu a harmonii svých dvou polarit uvnitř, vztah plyne mnohem lépe a radostněji. A to z dlouhodobého hlediska stojí za to. Krátkodobě může totiž fungovat i ledajaká nevyváženost :-).

Věřím, že skutečná tantra, kvalitní byznys i naše duchovní cesta mají základ v harmonii naší mužské a ženské části.

Květa Kolouchová
Květa Kolouchová

Autorka článku vede víkendové semináře Vnitřní žena – vnitřní muž (nejbližší 27.-28.2.2016 Praha) a poskytuje na toto téma též individuální konzultace.

www.pracenasobe.cz

 

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.