Vnitřní žena a vnitřní muž aneb Cesta k harmonii

vnitřní žena a vnitřní muž aneb cesta k harmonii

Líbilo by se Vám být šťastnou, naplněnou a spokojenou ženou? Ženou, která žije v láskyplných vztazích, vychovává zdravě své děti, je jim vzorem a podporou? Ženou, která vytváří teplo domova, a přitom realizuje své sny a přání, věří sama sobě, je zdravá, zářivá i odvážná?

Možná jí ještě úplně nejste…

Možná i Vy hodně pracujete, potřebujete být výkonná, celé dny se nezastavíte, protože je přeci potřeba udělat to a tam to a ještě ono. Připadáte si často víc jako muž než žena, nestíháte důležité věci, potřebujete mít vše pod kontrolou… Možná se necítíte dostatečně podporovaná a ve vztahu Vám to skřípe.

Prožívání života je ovlivňováno tím, v jakém jedinečném poměru v sobě máme namíchanou ženskou a mužskou kvalitu. V každém z nás je vnitřní žena i vnitřní muž – ženská a mužská energie. Pokud se jedna naše část nemůže svobodně a rovnocenně projevovat, nevyužíváme její potenciál a dary.

V jakém vztahu jsou Váš vnitřní muž a vnitřní žena?

Mají se rádi? Znají se? Spolupracují? Nebo má každý z nich svou oblast a prostě si nepřekážejí? Možná se vlastně ani neznají. Nebo se, nedej Bože, neuznávají, shazují a bojují spolu? Nebo od každého kousek?

Jaké aspekty vlastně představuje ženská energie = co je v životě ženy to „ženské“? A proč je důležité mít v rovnováze naši vnitřní ženu a vnitřního muže? Na co všechno to má v našich životech vliv? Tak přesně na tyto důležité otázky jsme se zeptaly 3 úspěšných žen, lektorek, a vy se dnes dozvíte odpověď:

Vnitřní žena a vnitřní muž aneb Cesta k harmonii

Barbora Zemanová

Lektorka ženských seminářů a průvodkyně osobními rituály

Čím déle pracuji s ženskými skupinami, tím více si uvědomuji, jak zavádějící je rozdělování na “ženské” a “mužské”. Jako bychom rozdělovali na lepší a horší, bílé nebo černé, mužské nebo ženské? Setkávám se dotazy typu: “Mám velmi silného vnitřního muže, takže jako žena nejsem dost dobrá? Co mohu udělat, abych ho ztlumila? Nebo naopak, jsem tak moc ženská, že se často ztrácím sama sobě v tom, co chci. Musím aktivovat vnitřního muže a trochu uspat svou vnitřní ženu?”

Tohle rozdělování rozděluje především nás uvnitř a s tím nesouhlasím. K životu potřebujeme obě vyzrálé kvality ženství i mužství. Bez ohledu na to, jestli jsme ženy nebo muži. V momentě, kdy máme dosycenou jak ženskou tak mužskou kvalitu, se stáváme “ne-závislí” a svobodní.

Jistě se můžeme nasměrovat k určitým kvalitám, které vnímáme jako více ženské, nebo více mužské, ale nejdůležitější je celistvost.

Líbí se mi rozdělení na jangovou a jinovou kvalitu.

Jangová kvalita v ženách i mužích je více aktivní, stimulující, energetizující a dopředná energie a jinová je více pasivní, přijímající, objímající, měkoučká a pomalá. A obě jsou přece skvělý!!! Úžasný tanec těchto dvou principů vytváří celistvost a k tomuto tanci potřebujeme obě kvality.

Jsou ženy, které jsou více jangové a přesto velice ženské a stejně tak muži s citlivým srdcem ve vedoucích pozicích. Baví mě pozorovat jinové a jangové ženy, jinové i jangové muže a všechny kvality vnímat jako barvy obrovského spektra našeho života.

Jsou také období v životě ženy, kdy potřebujeme více jangové nebo jinové energie do života. Když rozjíždím projekt, hodí se mi moje jangová energie, naopak v mateřství je potřeba aktivovat onu jinovou. Důležité je nepotlačovat ani jednu z nich.

“Žena s rozvinutým mužským principem”

Když jsem více jangová žena (někdo by mohl říct “žena s rozvinutým mužským principem”) a můj vnitřní muž je aktivní, je potřeba nechat to být tak, jak to je a nezlobit se na něj. Často se stane, že ženy začnou svou mužskou kvalitu potlačovat jako nehodící se, nakoupí spoustu sukní a šperků a po pár letech zjistí, že jsou bez práce, bez partnera a bez životní síly.

V tomto případě považuji za důležité přijmout svou jangovou kvalitu a hýčkat svou jinovou. Pozvat onu ženskou energii, aby dosytila chybějící místo a dozrála do ženství. Pak opět může tančit jin a jang. A stejné je to naopak. Když mám velice silnou vnitřní ženu, musím se také naučit brát zodpovědnost za to, že mi třeba někdy někdo nerozumí a svou emocionálně rozpouštějící se princeznu nechat dozrát v královnu.

Naučit se přijmout i ty nepříjemné a “ne-hezké” vlastnosti ženské energie, čarodějnici i Kálí, matku bojovnici a tím opět podpořit svůj jangový princip.

Vnitřní žena a vnitřní muž aneb Cesta k harmonii

Tereza Kramerová

Průvodkyně po krajině mysli a autorka meditací a online programů pro ženy i děti

Co je v životě to ženské?

Dle mého názoru je to to, co je měkké, jako naše ňadra. To, co plyne, jako náš měsíční cyklus. To, co je divoké, jako naše emoce. To, co je něžné, jako naše pohlazení. To, co je přijímající, jako naše náruč. To, co je pečující, jako naše starostlivost. To, co je nevyzpytatelné, jako naše tužby a také to, co je tajemné, hluboké a milující, jako naše srdce.

Proč je důležité mít v rovnováze svého vnitřního muže a ženu?

Protože rovnováha je příjemnější, než vyšinutí. Lépe se nám s ní žije, jsme vycentrovanější, stabilnější a máme větší spektrum možných reakcí na nepředvídatelné návštěvy osudu.

V symbolické rovině si to můžeme představit třeba jako nohy. Když je máme obě stejně dlouhé, stojíme pevně na zemi a máme stabilní výchozí pozici. Když máme jednu kratší, celá naše bytost je nahnutá na jednu stranu. Pajdáme, belháme se, nebo musíme svůj hendikep maskovat.

Podobně to je s vnitřním mužem a ženou. Možná, že si připadáme vyrovnaně a stabilně, i když máme jednu nohu znatelně kratší. Avšak z vlastní zkušenosti vím, že až když si obě nohy srovnáme, pak teprve zažijeme, co to je harmonie a vyrovnanost.

A na co vše to má vliv?

Úplně, ale úplně na celý život, protože vyrovnanost polarit našeho vnitřního světa se prolíná každým okamžikem, každou reakcí a dokonce i každou myšlenkou. Spoluurčuje, jak vnímáme sebe sama a co vyzařujeme navenek. To následně ovlivní lidi, které si přitáhneme do života, a tím se nám přeformulovává celá realita.

Vnitřní žena a vnitřní muž aneb Cesta k harmonii

Barbora Kravčíková

Lektorka ženských skupin a průvodkyně rituálním prostorem

Jaké aspekty představuje ženská energie? Co je v životě ženy to „ženské“?

Úplně nechci psát o kvalitách, které si asi umíme představit. Ale pár hesel tak, jak „to ženské“ vnímám já jsou: soucit, vyživující a podporující láska, něžnost, jemnost, ladnost, moudrost, plnost, hojnost, propojení, zranitelnost, křehkost, hlubiny, bouře, uragány, zánik, znovuzrození a magie.

Pro mne ženská energie představuje hlavně prostor pro vše možné i zdánlivě nemožné a neustálou proměnu a přeměnu. Paradoxně bez úsilí. Znamená to jen tak být a nechat vše kolem se dít. A v takovém vnitřním prostoru jsme všechny přirozenými, vše oživujícími léčitelkami napojené na hlubokou moudrost a vedení skrze intuici.

Víme přesně, co dělat či nedělat, čemu dávat výživu, kde nechat zaniknout, kdy pohledem či pohlazením tišit a kdy nastavit jasnou hranici zavrčením tygřice – na tohle území ne, to je moje!

Ženská energie je moudrost a z té pramenící síla.

 Z mých osobních zkušeností mohu říci, že to vše ženské, jak jsem popisovala výše, je také bezbřehé a můžeme se v tom lehce ztratit nebo utopit.

Vnitřní muž mi dává rámec.

Může to znít jako klišé, ale pro mne je to stále to nejvýstižnější označení. Všechny ty změny a přerody by byly k ničemu, kdyby nebyly ohraničené, neměly by mez. Ten rámec totiž dodává stabilitu, je to jasná opora, podpora a taky akce.

Když jsou tyhle složky v rovnováze, lépe se žije. Mohu si důvěřovat. Koráb po oceánu života kormidluje někdo, na koho se můžu spolehnout a má sílu točit kormidlem a napnout plachty směrem, kterým cítím, že se mám vydat, protože se tam ukrývá další poklad života. Sice neuchopitelný, zato léčivý a přínosný. Minimálně pro mne.


Jako každá žena, určitě i Vy máte spoustu otázek kolem svého ženství a taky spoustu pochybností o sobě samé. Možná se bojíte svěřit nebo nevíte, koho se zeptat. Bohužel je pořád  mnoho žen, které se nedokáží spojit se svým ženstvím, a přicházejí tak o obrovský zdroj síly a stability ve svém životě.

Jsou vyčerpané, nešťastné, uhoněné, posedlé kontrolou a výsledky, jejich vztahy moc nefungují a celkově se necítí ve své kůži. Přesto ale tuší, že to jde i jinak, že tohle není konečná, že takhle jejich život vypadat nemusí. Pokud Vám to něco říká a cítíte to podobně, tak i pro Vás jsme vytvořily lázně pro ženskou duši.

I Vy můžete být nyní součástí ♕ Klubu Ženy ženám ♕ , jehož posláním je přinášet každý měsíc novou porci inspirace a vzdělání, která dokonale vyživí každou ženu, aby mohla ZÁŘIT, být SPOKOJENÁ a sama SEBOU a zároveň kolem sebe měla harmonické a podporující prostředí a PODPORU dalších žen.

Klub zeny zenam

Získáte hlubokou moudrost od žen, které ji pro sebe objevily, žijí ji, zažily její efekty na sobě, vidí výsledky na svých klientkách a chtějí ji šířit dále, aby ji mohly začít využívat i ostatní ženy. Budete mít možnost poznat do hloubky osobní přístup výjimečných žen, které se zabývají ženskou tématikou z mnoha úhlů pohledu. To, co je všechny spojuje, je touha podpořit a rozzářit ostatní ženy.

Prvním rokem KLUBU Vás provedou mimo jiné Barbora Zemanová, Tereza Kramerová a Barbora Kravčíková, které jsme dnes vyzpovídaly.

Klub Ženy ženám Vám přináší jedinečnou možnost, jak získat mnoho odpovědí a ženské podpory na jednom místě. O čem KLUB je a co vše v něm na Vás čeká, se dozvíte zde.

A pozor, máme pro vánoční dárek: Zvýhodněné členství, které platí jen do půlnoci 7. 12. 2016!

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. word wipe napsal:

    Dozvíte se od dam, které to samy odhalily, vyzkoušely, byly svědky pozitivních změn u svých klientek a cítily potřebu to šířit dál. více, aby z jeho používání mohly těžit i další dámy.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.