Umím být šťastná bez materiálních věcí?

Tento článek možná někoho pobouří, někdo s ním bude souhlasit, někdo se nad ním zamyslí. Všechny tři možnosti jsou žádoucí, protože ač už budeme jednat tak či onak, vede nás to k zamyšlení.

Mnozí lidé si říkají:

  • „Budu šťastný, až si koupím ten nový Iphone.“
  • „Budu šťastná, až si koupím kabelku od Burberry.“
  • „Budeme šťastní, až…“

Proč tomu tak je? Existuje hned několik příčin…

Reklamy v médiích – reklamní spoty nám vnucují do podvědomí myšlenku, že jsme NIKDO, pokud nemáme to auto, ty peníze, to značkové oblečení, ty peníze, ten nový tablet… A až poté, co si to propagované zboží koupíme, pak teprve budeme NĚKDO. Aspoň na chvíli, dokud zase nepřijdou s něčím novým.

Lidé si vůbec neuvědomují, jak jim reklamy mohou snižovat sebevědomí. V konečném důsledku pak kupují věci, které vůbec nepotřebují, v domnění, že jim zlepší život, oni budou šťastnější a alespoň na chvíli budou splňovat podmínky pro vstup do světa, kde budou podle reklam NĚKDO.

Snaha zalíbit se ostatním – Někteří si myslí, že když budou mít ty materiální věci, které by chtěl každý, okolí je bude brát vážně a stoupnou v jejich očích.

Závist – „Soused to má, my to musíme mít taky a nebo mu to natřem a pořídíme si něco lepšího!“ – v lidech vzrůstá závist a usilují o to, aby měli něco víc, než všichni ostatní. Protože si pak myslí, že budou něco víc. Kupují věci ne kvůli sobě, ale kvůli někomu jinému, v domnění, že ho naštvou. Ale jemu to může být třeba úplně jedno.

V důsledku toho všeho si lidé pořizují materiální věci, které vůbec nepotřebují, kvůli někomu, koho nemají rádi a za peníze, které ani často nemají.

Umím být šťastná bez materiálních věcí?

Něco jiného je, když se jim ty věci opravdu líbí a mají na ně peníze. Ovšem realita je poněkud jiná. Jelikož lidé nemají peníze, berou si půjčky na televizi, dovolenou, na novou postel, kožený gauč, naprosto bez rozmyslu si vezmou půjčku na cokoliv. Pak trnou, jestli budou mít na zaplacení složenek a každý den spěchají do práce, kterou nesnáší, jen aby vydělali pár šupů na to, co již mají doma za cizí peníze. Šijí na sebe bič a kolikrát si to ani neuvědomují. Jak by taky mohli, vždyť ve školách se finanční gramotnosti neučí!

Jak z toho ven?

Teď napíšu něco, co některé možná zaskočí. Žádná materiální věc nám nepřinese štěstí. Možná jen na chvíli, ale z dlouhodobého hlediska to náš problém nevyřeší. Štěstí je pouze iluze, za kterou se všichni honí a diví se, že stále nepřichází. Štěstí vychází zevnitř – zevnitř nás.

Šťastní můžeme být hned teď.

Je to věcí životního rozhodnutí říct si: „Kašlu na všechny nepříjemnosti. Budu šťastná tady a teď, za všech okolností!“

  • Odpoutej se od materiálních věcí, uvědom si, co skutečně Tvé srdce chce. Co opravdu potřebuješ? Je důležité se zamyslet, přiložit ruku na srdce a zeptat se: „Chci to opravdu kvůli sobě a nebo se chci zalíbit ostatním?“
  • Buď sama sebou a přestaň se konečně starat o to, co si o Tobě myslí druzí. Pokud to jsou ti správní lidé, budou Tě mít rádi i bez luxusní kabelky či drahých značkových věcí.
  • Co nejvíce omez sledování televize. Pokud se bez televize neobejdeš, alespoň přepínej ty reklamy na jiný kanál. Jsi NĚKDO, i když ještě nemáš ten nový Ipad mini!
  • Buď vděčná za to, co všechno už máš. Patříme do skupiny nejbohatších lidí na této planetě. Máme všechno, co potřebujeme k přežití, dokonce víc než to. A stále si budeme stěžovat, jak se máme špatně?

 

Jana Czerneková

NLP koučka a terapeutka

www.jana-czernekova.cz

 

 

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Bořislavka Kukolínová napsal:

    Já sice bez materiálních věcí dokáži být šťastná, ale pouze tak, jak se to vezme. Třeba si nedokáži představit život bez peněz. Ty musím mít neustále u sebe, protože díky ním se cítím jako někdo, kdo má nějaké místo ve společnosti. To je takový můj statement, proč s sebou mám neustále peníze v peněžence. Nedávno jsem si jednu i kupovala z webu https://www.penezenky-ahal.cz/damske-penezenky/ , takže je to pro mne ještě lepší věc :)

    • Eliška napsal:

      Tyjo, mockrát díky za odkaz na ten eshop. To se mi zrovna docela hodí. Před pár dny se mi totiž roztrhla moje peněženka, tak teď místo ní hledám náhradu. Měla jsem ji hodně ráda. Nejen kvůli tomu jak vypadala, ale hlavně kvůli tomu jak byla praktická. Trochu se bojím aby se mi další podobnou povedlo najít.

    • Lenka napsal:

      Taky bych už celkem nutně potřebovala novou peněženku. Ono ale najít takovou, která by mi vyhovovala a byla dostatečně praktická je docela oříšek. Teď nedávno jsem například koukala na kožené peněženky dámské na https://www.walletkovi.cz/damske-kozene-penezenky/ a jedna se mi tam sice zalíbila, ale potřebovala bych ji asi prvně vidět na vlastní oči.

  2. Martinka napsal:

    Já jsem si jednoznačně úplně jistá s tím, že dokáži žít šťastný život bez drahých materiálních věcí, ostatně na značkách oblečení mi třeba vůbec nesejde, což je mezi dnešní ženskou populací už skoro rarita ;-) Zato bych chtěla říct, že si chci dopřát kvalitní oblečení – a to je ovšem častokrát velmi drahé, nicméně si platím za to, že mi daný kousek oblečení, třeba norkový kožich z https://www.antikart.cz/ vydrží spoustu let jako nový :-)

  3. Magda H napsal:

    Tohle bych se taky chtěla naučit. Žít život bez toho, aniž by mě něco hnalo za tím si pořád něco kupovat. Už jsem se tedy dostala z toho, abych si přestala půjčovat na https://www.pujcka-dnes.cz, ale stejně, jakmile uspořím nějakou tu korunku, hned je to pryč a na poličce mi přibude nějaká další zbytečná (ale moc krásná) věc.

  4. ivulenka napsal:

    Já rozhodně bez materiálních věcí šťastná být umím, takže to je takto u mne nastaveno a za to rozhodně díky bohu, fakt že jo. Ale co si třeba teda nedokáži odpustit je maskáčové oblečení z – https://armik.cz , protože je tak proklatě levné a kvalitní. To si fakt nemohu odpustit si to pořizovat :D

  5. Fialka napsal:

    Ahoj, děkuji za zajímavý a hlavně velmi inspirativní článek, já jsem bohužel tohle nikdy neuměla, ale rozhodla jsem se, že chci žít trošku minimalističtěji a tak na sobě pracuji. Dost zbytečností už jsem prodala. Využila jsem k tomu tento web: https://www.biginzerce.cz/ a taky různé blešáky. Něco jsem také darovala. Stále mám ale ještě věcí zbytečně moc…

  6. Valis44 napsal:

    Já jsem teda toho názoru, že člověk bez materiálních věcí určitě šťastný být může. Na druhou stranu si ale myslím, že není vůbec na škodu si jednou za čas udělat radost nějakým materiálním požitkem. Pro každého to může být něco jiného. Já mám například velice ráda šperky a čas od času si prostě udělám radost tím, že si nějaký koupím. A myslím si, že na tom není nic špatného.

  7. Ivanka082 napsal:

    Jakoby bez počítače také vydržím být, ale není to už ono. Synátor mně sehnal někde v Českých Budějovicích repasovaný notebook. Říkal, že já stejně nic nového a rychlého nepotřebuji, tak že mi to bude stačit. A měl pravdu. Na brouzdání po internetu naprosto dostačující.

  8. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  9. dQqaFv napsal:

    에볼루션롤렛
    790dQqaFv’/%

  10. VDMHdl napsal:

    evolution korea
    061VDMHdl/*‘

  11. Emma napsal:

    Já taky nemám moc materiálních věcí. K čemu skladovat věci? Stejně je pak nepotřebuju a jen se někde válí… Mnohem lepší jsou zážitky a vzpomínky. Ty vám nikdy nikdo nevezme. My proto s manželem dáváme všechny peníze z investování na cestování. Chtěli bychom procestovat celou Afriku i Jižní Ameriku :-) .

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.