Terapeutické panenky – ideální pro práci s vnitřním dítětem

Její život nebyl procházka růžovou zahradou…

I ona hledala odpovědi a jednoho dne musela udělat změnu a vykročit na cestu, která jí dala možnost nejen cítit se ve svém životě příjemně, přirozeně a milovaně, ale teď jako terapeutka může pomáhat najít vlastní cestu z temnoty sebe sama i jiným.

Ke své práci má skvělé pomocnice (i pomocníky), které sama vymyslela a společně s maminkou je vlastnoručně přivádí na svět…

LÍDA ŠPAČKOVÁ – terapeutka, lektorka a autorka terapeutických panenek

Když se řekne strach, co si vybavíte jako první?

Život začíná tam, kde končí strach. Strach jsou vlastně podvědomé myšlenkové programy doplněné nepříjemnými fyzickými pocity, mnohdy hodně silnými. V průběhu života si sami vytváříme celý systém přesvědčení, která nás omezují a brání nám žít spokojený život. Je dobré naučit se strach transformovat v energii, která nám pomůže překonávat překážky a omezení.

Čím lidé – či konkrétně ženy samy sebe nejvíce limitují?

Určitě již zmíněným strachem a negativními programy v podvědomí, které je omezují a odvádí od jejich podstaty a potenciálu a tím i od radosti ze života. Dobrá zpráva je, že se s tím dá pracovat. Dají se zpracovat omezující programy a tím se zbavit svých problémů, přestat se trápit, rozvíjet svůj potenciál (to, proč tu na světě jsme), získat sebevědomí a uvědomovat si svoji sebehodnotu.

Konkrétně u žen cítím, že málo využívají ženskou sílu. Buďto ji dobrovolně odevzdávají ostatním (partnerům, dětem, v práci…) namísto toho, aby ji rozvíjely a zářily. V dnešní době je také hodně moderní emancipace, kdy si ženy sice uvědomují svoji hodnotu a svobodu, nicméně velmi často na sebe přebírají mužskou energii a potlačují svoji ženskost. Snaží se vše „urvat“ samy a tím vlastně i muže obírají o jejich energii. Návrat k ženskosti je velká věc. Je to zároveň i návrat k celkové harmonii.

Ženskost nám asi do dnešního světa stále nezapadá. Jak ji rozvíjíte vy sama?

U mě určitě prvním krokem bylo projít a pročistit všechny ty bolístky, duševní zranění a negativní nánosy, které jsem na sebe v průběhu života postupně naskládala.

Poté bylo důležité zpracovat si veškeré křivdy vůči mužům. Odpustit jim i sama sobě. Pracovala jsem i se svým tělem, protože jsem zjistila, že některá traumata jsou uložená hluboko v buněčných strukturách a to tzv. přes hlavu nezpracuji.

Po této „očistné“ fázi, která u mě trvala téměř 4 roky, přišla obrovská úleva. Sama od sebe jsem si postupně všímala, že začínám být přirozeně více ženská. Začala jsem s oblibou tvořit krásné věci, zpívat, tancovat, radovat se a přijímat život tak, jak je.

Vědomě také rozvíjím sebelásku. Mám se ráda. Respektuji sebe a své pocity. Pečuji o sebe a dovolila jsem sama sobě, aby i ostatní o mě pečovali. Především muži. Užívám si ten pocit, když mi muži otevírají dveře, pomáhají nosit těžké tašky, uvaří mi dobré jídlo, darují květiny atd. A překvapivě i muži jsou spokojení, když tímto způsobem dostanou prostor.

Váš osobní příběh je velmi pohnutý, a přesto přišla chvíle, kdy jste to zlomila a dnes sama lidem pomáháte překonávat programy, které je blokují. Jakým způsobem pracujete?

V mém životě bylo mnoho náročných a bolestivých událostí a překážek. Nicméně i díky tomu jsem nyní tím, kdo jsem a mohu dělat práci, který mi dává smysl a pomáhá ostatním.

Při terapeutické práci používám metody na zpracování negativních podvědomých programů, které mně samotné velmi pomohly při zpracování následků zneužívání v dětství. Při terapeutické práci využívám těchto postupů, které dle potřeb daného člověka různě kombinuji.

Velkým pomocníkem je mi moje intuice, kdy vnímám souvislosti a tím mohu efektivněji a rychleji dovést daného člověka k příčině jeho problémů.

Jste autorkou terapeutických panenek a využíváte je nejen při své práci. Co si pod pojmem terapeutická panenka představit?

Terapeutické panenky jsou ručně šité panenky, které vyrábíme společně s mojí mamkou. Panenky přizpůsobujeme vzhledu daného člověka. Ideální jsou na práci s vnitřním dítětem.

Vnitřní dítě přestavuje pocity, které jsme nemohli jako děti vyjádřit. Jsou to naše strachy, hněv, stud a zoufalství, ale zároveň i radost, nadšení, štěstí a láska. Pro mnoho lidí uzdravení vnitřního dítěte znamená uzdravení jejich psychických problémů a starostí.

Člověk se zdravým vnitřním dítětem je spokojený a charismatický. Naše panenky poskytují ideální způsob, jak s vnitřním dítětem pracovat. Můžeme s ním lépe navázat konkrétní a hmatatelný vztah, namísto toho, aby pro nás byla práce s vnitřním dítětem pouze něčím abstraktním a těžko uchopitelným.

Jak nápad s panenkami vznikl?

Výroba panenek se váže k mému životu, kdy jsem byla v dětství sexuálně zneužívána. V té době jsem měla svoji panenku, která vypadala hodně podobně, jako naše současné panenky a byla mnohdy mojí jedinou oporou v těžkých chvílích.

V dospělosti, kdy jsem musela řešit následky zneužívání, přišla i myšlenka vytvořit si svoji vlastní panenku. Myslím, že to bylo právě to podvědomé spojení s dětstvím, díky kterému jsem se k panence vrátila i v dospělosti.

Jednou jsem s sebou vzala panenku na skupinovou terapii. Řešila se četná sexuální zneužívání a traumata z dětství. Panenka sehrála v terapeutickém procesu významnou roli a společně s mamkou jsme si uvědomily, jak velký potenciál naše panenky mají. Poté jsem zveřejnila pár fotek na sociálních sítích. Pozitivní ohlas byl obrovský a nové objednávky na panenky na sebe nenechaly dlouho čekat.

V loňském roce jsme s Terapeutickými panenkami vyhrály i v T-mobile Rozjezdy roku speciální cenu za projekt, který je zajímavý z hlediska inspirace a možnosti následování veřejností.

Panenky fungují jako krásný komunikační prostředek. Jak mohou pomoci v řešení našich starostí a nefunkčních vzorců chování nejen při terapii?

Panenku jsem dosud používala především v rámci individuálních terapií, kdy člověka vedu do dětství a do vzpomínek s pomocí panenky a pak zpracováváme omezující programy.

Panenku lze spontánně používat ve chvílích, kdy člověk cítí stesk a smutek a nemůže přijít na to, čím to je. Prostě panenku jen hladí a objímá. Ideální je s panenkou komunikovat, použít představivost a ptát se panenky (vnitřního dítěte), jestli má vše nebo jestli mu něco chybí atd. Pokud vnitřní dítě třeba cítí smutek a chce obejmout, tak ho prostřednictvím panenky obejmete, pohladíte.

Je to jednoduché a zároveň velmi efektivní.

Zajímá mne zákulisí výroby. Kdo a jak panenky vyrábí?

Panenky vyrábíme společně s mamkou. Mamka šije tělo a oblečení a já našívám vlásky a ručně maluji panenkám obličeje, podle fotek osob, pro které panenku vyrábíme.

Kuriózní byla nedávná výroba panenky pro pána, který byl hodně potetovaný a chtěl tetování namalovat i na panenku. Zaslal nám fotografie a jedno tetování bylo i těsně nad „pindíkem“. Přiznám se, že jsem se při výrobě docela červenala.

Jak dlouho trvá vyrobit jednu terapeutickou panenku?

Výroba zabere poměrně hodně času, protože vše děláme ručně. Byť jsme již výrobu hodně optimalizovaly a vymyslely různé vychytávky, tak i přesto vytvoření jedné panenky trvá zhruba 13 hodin.

Na závěr se hodí zeptat, jak doma s panenkou pracovat, aby to bylo maximálně přínosné?

Poslední dobou mi více lidí řeklo, že by rádi měli podrobný návod, jak s panenkou pracovat. Já to také tak cítím a tak na tom aktuálně intenzivně pracuji. Vytvářím celý online program práce s vnitřním dítětem (video návody, audio imaginace a relaxace, cvičení a cvičební sešity…).

Je to poměrně dost obsáhlé téma. Člověk si díky tomu projde celé dětství, porod i prenatální fázi, všechna jednotlivá vývojová období a zpracuje si blokující programy a splní úkoly, které měl v daném vývojovém období naplnit. Vše bude ucelené a srozumitelné, aby se lidé zorientovali a věděli, jaké období je jak ovlivnilo.

Společně s panenkami to bude skvělý prostředek na zpracování si omezujících programů a zároveň způsob, jak dosáhnout spokojeného a naplněného života.

Už se těším na výsledek :-)

Také se těšíme a děkuji za krásný rozhovor.

 

Zaujaly vás terapeutické panenky?

Podívejte se přímo na web Lídy Špačkové

 

Jsem vodnářka, dvojnásobná máma, ulítlá dcera, šílená kámoška, písmenková královna a hlavně vděčná uživatelka Života. Psaní mě baví. Baví mě tak moc, že mě živí. Teď. A co bude zítra? Tím se nechám překvapit... :-) Více o mně tady >>>
Komentáře
  1. Ivulí napsal:

    To i já jsem docela dost uvažovala o nějakém tom tetování, ale vůbec jsem nevěděla, kde bych si ho měla udělat… Nakonec jsem do google zadala tetování Praha a jako jedno z nejlépe hodnocených mi vyskočilo toto – http://www.unholy.cz/cs/ … No a co se nestalo, šla jsem tam a spokojenost veliká :-) Jsou to opravdoví profíci v oboru! Mějte se krásně a nebojte se zkoušet nové věci.

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.