Stydlivost – přirozenost, návyk, či provinění?

O stydlivosti se napsalo mnoho. Na jedné straně slyšíme, že je to přirozený aspekt naší osobnosti, důkaz o tom, že každá holčička má ve své přirozenosti se stydět, poukazuje to dle mnoha definicí i na morální emoci v nás. Děláme něco „špatného“, „hříšného“ či „nevhodného“, měly bychom se stydět a je to tak „správně“, aby přišlo „pokání“.

Je však pokání stejné jako pochopení? Na druhé straně jsou zde však názory, že stydlivost je důkazem nízkého sebevědomí a obavy z toho svobodně si užívat a plně žít každým momentem. Jak to vidíte vy? Když zapomenete na vše, co jste o tom slyšely, jen zavřete oči a řeknete si nahlas slovo „stydlivost“, co cítíte? Jemné rozpaky, intimní stud, zranitelnost při projevení citů, témata, o kterých se běžně nehovoří, předvádět se či něco úplně jiného?

little girl is playing hide-and-seek hiding face

Vždy jsem bývala trochu stydlivá, někdy více, někdy méně. Občas jsem si tento ojedinělý pocit i užívala a připomínalo mi to, že tam uvnitř je malá holčička, která je neustále se mnou. Dovoluje mi být spontánní. Nicméně, jak jsem se vyvíjela a tím myslím svůj osobní růst, tuto „stydlivost“ jako by najednou vystřídal jiný nespecifický pocit.

Mohla bych ho popsat jako úleva, svoboda a svolení být sama sebou. A nejkrásnější na tom bylo, že to svolení jsem si zase mohla dát jen já sama. Mnoho vnitřních záležitostí mi v tom chtělo bránit, ale prostě nějak už neměly šanci. Správný moment nastal a byl tu právě teď.

Síla pravdivosti a upřímnosti k sobě samé byly tou transformací. Záměrně nechci použít slovo „vyléčení“, protože jemná stydlivost je krásná a může být i atraktivní. Je to vzpomínka na to, jaké je to být malá holčička, předvádět se a tak hezky se stydět, pýřit a užívat si pozornost.

Nicméně jak rosteme, jsme učeny se stydět za své myšlenky, touhy, představy, sny a posléze slova i skutky, které nesplňují morální představy. A to je podle mě špatný druh stydlivosti, který přijmeme za svůj a napomáháme tak procesu neupřímnosti a lží k sobě samým.

Je přirozené mít touhy, vášnivé představy, neskutečné a přitom tak skutečné sny, které jsou jen naše. Nemají nic společného s partnerskou láskou, úctou, s naším morálním nastavením. Je to jen krásná informace pro nás samotné. Kdo jsme, co chceme a co musíme objevit. Někdy skrze svého partnera, někdy pouze skrze sebe.

Je vážně v pořádku žít a mluvit tak, jak to cítíme. Vyjadřovat svým životem to, co je naší podstatou. Jednu etapu života to může být divoká a nespoutaná žena, které není nic svaté. Další část svých zkušeností a zážitků prožívá jako mírná, klidná, moudrá a pokorná žena. Vzápětí se z ní stává energická, dynamická a úspěšná bohyně, která se z ničeho nic přemění ve starostlivou matku.

Každá z nás má právo být takovou jakou v daný moment cítí. Bez pocitů viny, strachu a stažení se. Nemůžeme se vměstnávat do rolí, které nejsou naše. Ten scénář a režii si řídíme my samy. Jestliže děláme něco, co nejsme my, vždy se nám to vymstí, protože dříve nebo později, přijdou ty zkušenosti a zážitky, které potřebujeme. Vjemy a moudrost, kterou si nutně potřebujeme zažít, abychom pochopily, kdo jsme a kým máme být. Ve chvíli, kdy jsem toto pochopila, tak jsem přestala soudit a hodnotit.

Nikdo nikdy neví, v jaké fázi vaše (ne)přítelkyně právě je, co musí pochopit, prožít a k jaké etapě svého ženského života právě (ne)vědomě míří.

V jaké fázi jste vy? :)

Jana HruškováJana Hrušková
lektorka, celostní terapeutka, tvůrkyně, mentorka

www.vivaenergia.cz

facebook/uzivejme.si

 

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Anamika Sharma napsal:

    This is a great web site. Good sparkling user interface and very informative blogs. Thanks https://www.omastrology.com/

  2. Kalpita Ganguli napsal:

    Information is pretty good and impressed me a lot. This article is quite in-depth and gives a good overview of the topic. Thanks Astrolika.com

  3. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  4. JamesOneil napsal:

    Read an article about a good https://salonpricelists.com/
    like this. It is very well written if you can know this. This is a good.

  5. incredibox napsal:

    Není správné považovat stydlivost za zvyk nebo chybu. Je to prostě incredibox přirozená lidská reakce na určité situace. Považuji za důležité respektovat svou vlastní osobnost a pocity a nepřipisovat stydlivosti žádnou negativní hodnotu.

  6. Kayla Devine napsal:

    An ecstatic fashion is moved and moulded for the goodness for thk citizens. The manner of the background for ppt for the right means. Schedule held for the approval of the links for the depth for all margins for the future times.

  7. free games napsal:

    Very good article, the sharing is quite interesting and useful to me. I have learned a lot from your post. hope that you will have more new articles in the near future!

  8. fnaf napsal:

    V některých případech může být stydlivost spojena s negativními pocity, zatímco v jiných případech může být projevem zranitelnosti a lidského spojení.

  9. fnaf unblocked napsal:

    I’m relieved to have found this helpful resource. The preceding piece in particular has taught me a great deal about the world and its workings.

  10. sad napsal:

    This really is this type of great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing blog that understand the worthiness of providing a quality resource for free. entertainment blogs

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.