Stáňo, na slovíčko aneb žijte svůj sen

Jak zjistit v čem podnikat? Jak podpořit víru ve svůj úspěch? Jak se vypořádat s obavami spojenými s podnikáním? Proč mi podnikání v obchodě stagnuje a co s tím? Je plážové podnikání opravdu pro každého?

A na závěr jedna hawaiiská inspirace…

Ženy míní, Hawaii mění

To je prostě realita. 12hodinový posun dělá své a pokud se začnete budit běžně ve 3 ráno a máte naprosto vyfoukanou hlavu od myšlenek, to první, co byste měla dělat, je nechat to doznít. Nechat usadit události posledních dní a nesnažit se za každou cenu naskočit do rozjetého vlaku. Obzvláště pokud to tak cítíte…

A já se díky tomu ocitám v další zkoušce. Nemá to nic společného s nepochopením, je to čistě mužský tlak na to, co všechno bylo tak skvěle naplánováno a mělo by se dodržet! Tenhle webinář, ten následující a dokonce i ten předposlední už má termín doladěný málem na minuty. A najednou je to zase jinak… Že mne to překvapuje, vždyť to je typicky ženské! PROMĚNLIVÉ. Chci se zlobit, ale spíš se musím smát, jak jsem zase skočila na něco, co mi není vlastní. Nech to jiným! A tak se v souladu s tím, jak je mi to o poznání příjemnější, vykašlu na nějaký termíny a přizpůsobuju se.

Nakonec vše zapadne na správné místo

Na víkend přichází syn ze školy s očima jako upír – teče mu z nich a vůbec se mi to nelíbí. Začínám tušit ohrožení a chci v duchu sejčkovat, jak se to začíná zase bortit, ale jelikož s tím nic moc udělat nejde – OPĚT, zas mne to rychle přejde a nechávám věci zapadnout na to správné místo… Ostatně všímám si, že bez mých zásahů jim to jde fakt skvěle. To se záhy projeví pondělním sladěním, kdy se nám oběma se Stáňou hodí odložit natáčení ještě o jeden den. Ale už ne víc! Zítra už OPRAVDU MUSÍME NATÁČET…

A tak dojdeme v klidu na oční, vyzvedneme recept, za který doplatíme vtipnou jednu korunu (ha!) a můj upírek mi doma asistuje. Je hodný, dalo by se říci skoro neviditelný a já mohu pracovat jak je potřeba. V úterý připravuji stylově plážové zátiší a jsem tak zvláštně bez očekávání, jako jsem při žádném webináři ještě nebyla…

Ta zvláštní chvíle se začíná pomalu projevovat. Stáni kočka si jí nečekaně, jak sama poznamenává, snad poprvé v životě sedá na klín a mňouká jak zběsilá. I bez mikrofonu ji patří celý éter! A já mám dojem, že se mi tam, na druhém konci republiky, Stáňa za počítačem vznáší. Je zvláštně klidná, rozvážná a současně aktivní jak rozehřáté uhlíky připravené na firewalking.

Jediný moment za všechny!

Náš nepřítel není strach, ani nedostatek nápadů či příležitostí. Ten skutečný nepřítel jsme my samy ve své hlavě. S myšlenkami, které nejsou založené na ničem jiném než těch nejroztodivnějších domněnkách a smyšlenkách, které si stihneme vytvořit ještě dřív, než vůbec začneme snít.

Nejvíc otázek přišlo právě na téma strachu v různých podobách a fázích podnikání. Jako by mi mluvily z duše. Zvenku tomu rozumím, vnitřně cítím, že jsem tím strachem také občas zmítána. Nejen strachem něco začít, ale odvážit se to vůbec udělat, a pak doufat v to, že to vyjde. Máme tak zpropadeně málo odvahy snít velké sny a věřit, že se stanou skutečností, že se musím jen suše zeptat PROČ? Kde se ten pocit bere?

A sama si nedokážu odpovědět! Jen si horlivě snažím vzpomenout si, KDY se to změnilo? Jednoho dne jsem neohroženě dělala věci, které jsem neuměla, ale dělat jsem je chtěla a tak jsem je „prostě dělala“. Pak přišel zdánlivě stejný den, současně tolik jiný, a já už rok převaluji stovky myšlenek, které dotahuji do nikam. A jedna ze slepých uliček je také plná trochu poblázněných obav, představ plných různých připitomělých strachů!

Asi tušíte, že cesta je skrz – stále vpřed – překonat to. Jít. Udělat to, co nejde, nemůžeme, nezvládneme. Prostě jen udělat… A tak, pokud chcete trochu zklidnit a současně nakopnout v tématu podnikání, tenhle webinář na to ladně aspiruje >>>

Máte-li chuť zapojit se do posledního natáčení a přispět svou otázkou na téma ženské sexuality „Tajemství ženského klína“, ptejte se právě teď Jany Maškové Zimolové >>>

Stáňo, na slovíčko!

Je to už skoro tradice, proto jsem i dnes Stáňu Mrázkovou požádala o malou inspiraci v asociační hře na slova k tématu podnikání.

KOMFORTNÍ ZÓNA – To je náš životní prostor, který dobře známe a cítíme se v něm pohodlně, bezpečně, i když ne vždy spokojeně. Má svoje hranice a cokoli, co teď ve svém životě nemáme a neznáme leží za hranicemi komfortní zóny. A pokud tedy chceme do svého života něco nového, splnit si své touhy, přání, sny, malé i ty drobné, vyžaduje to po nás často menší či větší vykročení z toho známého prostoru a objevování nového.

SVOBODA – Svoboda pro mě znamená, že mám možnost volby. Můžu si sama vybrat, jak naložím se svým časem. Můžu se rozhodnout, jak strávím dnešní den. Můžu pracovat, když já chci a dělat to, co mě baví. Můžu jít kam chci a být s kým chci. Pro mě je svoboda jednou z klíčových kvalit mého života a vím, že často jsou to jen omezení uvnitř, takové pomyslné zdi, na kterých je napsané „to nejde“, ale přitom doopravdy neexistují.

Svoboda je zároveň spojena se zodpovědností, což si málo lidí uvědomuje. Čím větší mám svobodu, tím větší mám zodpovědnost za to, co se mi v životě děje. Nemůžu se schovat za systém pravidel, výmluv a omezení z vnějšího světa. Můj život je v mých rukách. Svobodný život tak vyžaduje velkou vnitřní sílu, pokud chceme, aby stál opravdu za to.

VÁŠEŇ – To je takový vnitřní plamen, který když se rozhoří, tak zmizí časoprostor a člověk se ponoří do činnosti, které svou vášeň dává. Vášeň je totální. Strhává nás do přítomnosti. A možná proto tam, kde je naše vášeň, je často i naše radost a štěstí.

MARKETING – Základní stavební kámen úspěšného podnikání. Úspěšný byznys je z podstatné části o kvalitním marketingu, a tak je potřeba mu věnovat adekvátní pozornost. Marketing nám pomáhá dávat o sobě vědět, budovat důvěru a vztah s klienty, získávat nové klienty, opečovávát stávající klienty, ukazovat, kdo jsme my a naše značka, v čem je náš produkt tak skvělý. Marketing je to, díky čemu jako podnikatelé prodáváme.

PODNIKÁNÍ – Jedna z cest, jak vzít život do svých rukou, přestat makat na snech někoho jiného a začít makat na těch svých vlastních.

PODNIKÁNÍ Z PLÁŽE – Podnikání z pláže je styl života spojený s online podnikáním. Online podnikání nám umožňuje díky chytrým strategiím online marketingu automatizovat prodeje na internetu tak, abychom vydělávali peníze, i když právě spíme, nebo se válíme na té pláži.

Základní myšlenka, která za podnikáním z pláže je, je svoboda. Svoboda dělat to, co mě baví, svoboda času – to že můžu svému byznysu věnovat jen pár hodin a nemusím někde vyměňovat jako otrok svůj čas za peníze, ale můžu jej smysluplně trávit s lidmi, které mám ráda a činnostmi, které mě baví. Svoboda dělat to odkudkoli. Můžete podnikat z pláže, ale můžete taky podnikat z domu, z lesa, z chaty, z hor. Prostě být tam, kde jste rádi a mít byznys, který dnem i nocí pracuje pro vás.

PŘÍBĚH – Skrze příběhy se od dětství učíme o tom, jak funguje svět a sdílením svého příběhu můžeme zase předávat své zkušenosti a nabytou moudrost dále. Já miluju příběhy v podnikání a své klienty učím, jak svůj byznys právě pomocí příběhu stavět a podporovat. Nikdo nestojí o nevyžádané rady, ale všichni milují a rádi si poslechnou nebo přečtou příběhy. A tak žijte příběh, který chcete vyprávět a sdílejte jej se světem.

AUTENTICITA – Žiju to, co vyprávím a vyprávím to, co žiju. Pravdivě, otevřeně. Autenticita s sebou nese potenciál zranitelnosti, protože když jsme autentičtí, otevřeme se světu se všemi svými kvalitami i zápory. Ovšem až to, že ukážeme naše slabiny, odhalí lidem i naši sílu. Až to, že ukážeme naše slabiny, ukáže lidem, že jsme stejní lidé, jako oni. A to je základ pro to, aby přeskočila ta správná jiskra, ať už v životě, nebo skrze podnikání.

STRACH – Je přirozenou součástí našeho života. Nemá smysl dělat, že není a hrát si na hrdiny. Strach je a objevuje se v nejrůznějších situacích, kdy se nás snaží odradit od nějaké akce, činnosti, ochránit od nějaké potenciální hrozby. Strach je ten nejlepší scénárista a dokáže na jeden podnět vymyslet třeba deset příběhů. Je fajn strach přijmout, nadechnout se a jednat navzdory svému strachu. Vykročit. Často pak zjistíme, že ten nejlepší scénář nepíše strach, ale život sám.

SPOLUPRÁCE – Spolupráce je něco, co mému podnikání dává více energie, každopádně naprosto zásadní pro mě ve spolupráci jsou velmi blízké vztahy, vzájemné naladění na stejnou vlnu, správná dynamika a složení energií. Já jsem tvůrce, můj muž je podporovatel a úžasně se v tom doplňujeme a vytváříme společně věci, které by mi samotné šly velmi těžko. V tomto je pro mě spolupráce důležitá, ale nejsem úplně hráč do velkých týmů. Nicméně každý to má jinak a je důležité se v tom najít a naučit se to, pravdivě a bez toho, jak by to mělo nebo nemělo být, ale tak, jak nám to vyhovuje a jsme v největším flow.

Jsem vodnářka, dvojnásobná máma, ulítlá dcera, šílená kámoška, písmenková královna a hlavně vděčná uživatelka Života. Psaní mě baví. Baví mě tak moc, že mě živí. Teď. A co bude zítra? Tím se nechám překvapit... :-) Více o mně tady >>>
Komentáře
  1. Lenka napsal:

    Musím uznat, že tento článek je opravdu hodně inspirativní. Sama jsem s podnikáním začala relativně nedávno, takže si teď hodně ráda čtu o ostatních ženách podnikatelkách, kterým se podařilo něco dokázat. Podnikat odněkud z pláže je cíl, kterého bych jednou chtěla dosáhnout. Asi největší část svého podnikání momentálně vykonávám z domu přes počítač. Právě počítač bude asi jedna z prvních větších investicí, kterou budu muset učinit. Ten můj už je asi 10 let starý a bohužel mým nárokům už nevyhovuje. Vidím to ale nejspíš na nějaký repasovaný nebo něco podobného. Dívala jsem se, že třeba na https://www.tera.cz/ mají docela slušný výběr právě takových počítačů.

    • Val napsal:

      Tak to máme dost podobně. :) U nás doma podnikáme oba. Jak já, tak můj muž. Můj muž s tím má teda už mnohem více zkušeností, protože se svému podnikání věnuje asi o pět let déle, než já. Já podnikám hlavně na internetu, on má zase firmu zabývající se výrobou produktů z plechu. Teď se chystá investovat nějaké peníze do rozvoje a prý bude nakupovat nějaké nové stroje od Canmet. Podle toho, co říkal se ta investice bude blížit skoro milionu. To je pro mě třeba úplně nepředstavitelná částka.

    • Hanula napsal:

      Taky podnikám především online a můžu potvrdit, že dobrý počítač je prostě základ. Jen tak mimochodem, nemáte náhodou nějaké zkušenosti s online marketingem? Já postupem času zjišťuji, že v tomto oboru nemám absolutně žádné znalosti. Dost bych je ale potřebovala. Přemýšlím nad tím, jestli nevyzkoušet nějaký online kurz. Co si o tom myslíte?

    • Jana napsal:

      Já bych se repasovaného počítače určitě nebála. Taky jsem si právě na práci nedávno koupila jeden repasovaný a jsem s ním maximálně spokojená. Zkuste mrknout třeba na HP repasovane notebooky na https://www.malicomputer.cz/notebooky-hp/ Právě odtud jsem sehnala ten svůj. Stál mě ani ne deset tisíc a za ty peníze je to podle mě super počítač. :)

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  3. Janule napsal:

    Je fakt super, že vám to podnikání jde. To já jsem na tom teď úplně opačně. Přečkala jsem nějak covid, ale teď mě dohání ty vysoké ceny snad úplně všeho a asi budu muset svoji firmu zrušit. Bohužel likvidace s.r.o. je něco, čeho se opravdu děsím, takže to asi nakonec nechám spíš na nějaké firmě, která se přímo tímto zabývá.

  4. Lenka napsal:

    Super článek. Já si myslím, že obrovská výhoda na dnešní době je to, že člověk může pracovat prakticky odkudkoliv. Díky tomu, že dnes máme všemožné videokonferenční systémy se dá spousta věcí řešit na dálku a člověk může být prakticky kdekoliv. Myslím si, že období covidu toto pouze potvrdilo. :)

  5. Blanka napsal:

    Žít svůj sen by chtěl asi každý. Já si nemůžu stěžovat, protože se máme dobře, mám dvě zdravé děti, ale přesto se najdou „drobnosti“, které nejsou tak úplně podle mých představ. Na jaře jsme se s manželem rozhodli nakoupit investiční zlato z https://www.beny.cz/investice/ , tak doufám, že díky němu přijdeme snadno k penězům a pak se budou sny plnit snáz.

  6. Karolína napsal:

    Já jsem dlouho snila o tom, že bych chtěla začít podnikat. Založení s.r.o. je ale velká životní změna, tak jsem se toho hodně bála. Nebýt manžela, který mi pořád dokola opakoval, že to zvládnu, tak bych se do toho nikdy nepustila. Díky jeho podpoře mám už přes rok prosperující firmu, která je jako takové moje druhé dítě a jsem šťastná :-) .

  7. Kamila napsal:

    Já si taky postupně plním své sny :-) . Nejsem žádný troškař, takže je to všechno na úrovni exotické dovolené, nového auta atd. Musím teda postupně, protože i když mi každý měsíc přichází na účet plat a peníze z investic , tak ale žádné miliony to bohužel nejsou :-D .

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.