Síla a slabost pozitivního myšlení

pozitivní myslNevím jak vy, ale já mám raději ve svém okolí lidi, kteří jsou pozitivní. Je pro mě celkem náročné trávit delší čas se škarohlídy, věčnými skeptiky a tvrdými realisty. Sama zkouším praktikovat přístup „všechno zlé je pro něco dobré“ a vidět dobro schované za situací, která mně štve a rozčiluje. Někdy se mi to nedaří a ať hledám, jak hledám, nenacházím. Pak se uklidňuji myšlenkou, že něco dobrého v tom bude a já to asi nevidím. A vskutku, někdy se až s odstupem času projeví to, co jsem nebyla schopna vnímat hned. Ne vždy, pochopitelně. :)

I neurovědy nám říkají, že pozitivní myšlení je dobré. Optimisté déle žijí, jsou lepšími prodejci, mají lepší vztahy, méně stresu atd. Všimla jsem si, že v některých kruzích je pozitivní myšlení skoro jako náboženství. Jen proboha neříct něco negativního! Nebo pomyslet! Pokud negativní myšlenky a soudy o sobě a druhých skutečně nemáme-paráda.

To je výhra! Pokud je ale zatlačujeme do hlubokých vrstev vědomí, je to situace, které se podobá neprodyšnému poklopu na jinak páchnoucím odpadkovém koši. Je to tam, pracujete to a žije svým vlastním životem, ale s tím my přece nemáme nic společného, vypadá to pěkně a víko se dá i otřít.


„Pokud máte na zahradě plevel, nestačí ho přehlížet a dívat se jen na ty pěkné květiny. Pokud ho nevytrháte, brzy nad ním ztratíte kontrolu.“

Nick Ornter, autor The Tapping Solution

Nick Ortner není zahrádkář, ale pomáhá lidem překonávat své vnitřní bloky pomocí metody EFT. Základním kamenem (nejen EFT), jak se dostat dál, je se upřímně podívat, co se odehrává v naší hlavě (a duši).

Všechny ty negativní myšlenky, kterýma se nechceme zabývat nebo se jich přímo bojíme, tam pořád někde jsou. Je dobré je vytrhat i s kořeny. Jak? Metod je spousta, a pokud znáte něco, co funguje přímo na vás, zbývá už jen to aplikovat. Pravidelná duševní hygiena nám prokazuje opravdu velkou službu.

V případě, že jste ještě žádnou takovou metodu nevyzkoušeli, navrhnu pro začátek něco úplně jednoduchého. Tuto „metodu“ zvládne úplně každý a ze zkušenosti mohu říct, že její pomocí se dá vypořádat s většinou negativních myšlenek.

Jednoduše si napište, co se Vám honí hlavou.

Psaní je důležité, nelze to jen zmapovat v hlavě, protože myšlenky mají velkou tendenci se točit v kruhu. Papír pomáhá (sama jsem se tomu dlouho bránila, protože já mám paměť dobrou!), ale funguje to. Naše normální pracovní paměť totiž nemá tak velkou kapacitu.

Utřiďte si to, pak se podívejte na ten seznam a věřím, že uvidíte, že většiny věcí se není potřeba nijak bát. Pokud máte větší tendenci k úzkosti, pak je dobré si napsat i odpověď, např. Zase jsem udělala špatně …., jsem neschopná/ ještě to neumím, tak jak bych chtěla, ale jsem na cestě tomu přijít na kloub. Pokud úzkostmi netrpíte, stačí si to zracionalizovat v hlavě. Pak ten napsaný seznam můžete zlikvidovat anebo uschovat pro pozdější srovnání.

Takhle málo stačí na naše každodenní starosti a stresy.

Ano, já vím, jen si najít tu chvilku času pro sebe. Pochopitelně strukturální, hlubší a děsivější témata budou možná vyžadovat více vynalézavosti, jak s nimi naložit. Možná i nějaké duševní techniky.

Najít pro sebe to správné není v dnešní době tak složité. Je tu spousta literatury, kurzů i individuálních konzultací. Každopádně se vytrhání tohoto „duševního plevele“ vyplatí. Investovaný čas se vrátí v podobě vnitřního klidu, většího sebevědomí a sebedůvěry, lepšího vztahu k sobě a druhým, zdraví a třeba i ve formě peněz. Nechte se překvapit.

Linda Berger

www.lindaberger.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.