Rovnováha, základ života

V životě se mi potvrdila tři pravidla, která fungují u všech bez rozdílu stejně:

  1. Kam směřujeme naši pozornost, to roste a sílí.
  2. Co bereme jako samozřejmost, zpravidla v našem životě přestane fungovat nebo zcela vymizí.
  3. Nerovnováha je příčinou většiny našich problémů, ne-li všech.

Pokud tedy chceme být v životě šťastní a spokojení, postačí dávat pozornost správným směrem, nebrat zásadní věci jako samozřejmost a udržovat rovnováhu. Jak snadné. Na co se ale zaměřit, abychom neopomněli nic podstatného?

IMG_1863

V průběhu let jsem dospěla k seznamu osmi oblastí, které vnímám jako natolik zásadní, že jsme jim společně s Davidem Kiršem věnovali podstatnou část našeho novoročního online tréninku Milionový rok.

Jsem hluboce přesvědčená, že každý, kdo se na těchto osm oblastí a rovnováhu v nich dlouhodobě zaměří, bude žít naplněný a šťastný život plný hojnosti. Jaké oblasti to tedy jsou?

FYZICKÁ KONDICE A ZDRAVÍ. Je smutné, kolik z nás se svému vlastnímu zdraví věnuje až v okamžiku, kdy nás zasáhne nemoc. Zdravé tělo plné energie je přitom základním předpokladem toho, abychom se mohli plně věnovat všem ostatním oblastem naší životní skládanky.

PSYCHIKA A VNITŘNÍ NASTAVENÍ. Podobně jako fyzické zdraví hraje i psychické nastavení velmi důležitou roli v tom, zda jsme v životě spokojení, šťastní a úspěšní. Zaměření pozornosti na ty správné myšlenky, schopnost být tady a teď a nevěnovat příliš mnoho energie minulosti ani budoucnosti dokáže udělat v životě každého člověka obrovský rozdíl.

RODINA. Nejbližší rodina je to nejcennější, co v životě máme. Přesto vidím v mém okolí mnoho případů, kdy lidé berou právě své nejbližší jako samozřejmost. Zaměřte se na to, kolik času a v jaké kvalitě se svou rodinou trávíte a třeba se začnou dít zázraky.

VZTAHY. Kromě rodiny jsou v našem životě i další lidé. Naši přátelé, spolupracovníci, zákazníci, obchodní partneři… A hlavně jsme tady my sami. Jak moc se máte rádi? A jak hluboké jsou vaše vztahy s ostatními? Jsou založené na důvěře?

PENÍZE. Často ošemetné téma, o kterém se příliš nemluví. Mít v životě dostatek peněz k pokrytí našich potřeb a naplnění přání, tužeb a snů je nejen nezbytné, ale přímo žádoucí. Je dobré se však zamyslet nad tím, jaký máme k penězům vztah a pojmenovat si důvody, pro které je v našem životě chceme.

PRÁCE A KARIÉRA. V práci trávíme nemalou část našeho života. Přesto mnozí lidé chodí do práce spíše přežívat než žít. Přijde mi absurdní, že se tak dobrovolně vzdávají možnosti projevovat a hlavně využívat svůj talent a dávat ze sebe světu to nejlepší, co v nich je.

PRODUKTIVITA A KREATIVITA. Bez práce nejsou koláče. Jak výstižné. Pokud chceme v životě něčeho dosáhnout, je potřeba jít do akce a věci zkrátka dělat. A když přijde řeč na produktivitu, je dobré si uvědomit, že pochází od slova produkovat, tedy něco kreativně tvořit.

ŽIVOTNÍ STYL. Je něco, čeho máme všichni bez rozdílu stejně. To něco je čas. Způsob, jakým čas využíváme, kam ho investujeme, je základním prvkem, který odlišuje úspěšné lidi od těch méně úspěšných, bohaté od chudých, šťastné od těch nešťastných.

Všechny tyto oblasti jsou naprosto zásadní. Nelze ani jednu zanedbávat a zároveň od života očekávat to nejlepší. Všechny jsou mezi sebou velmi úzce propojené a nelze je od sebe oddělovat. Všechny by měly být v našem životě v rovnováze tak, abychom se díky jejich vzájemné synergii mohli kdykoliv s vděčností ohlédnout za svou minulostí, nadšeně se těšit na naši budoucnost a s radostí a lehkostí prožívat každičký okamžik naší současnosti.

Proto vás zvu k tomu, abyste (nejen) v nadcházejícím roce zaměřili svou pozornost na vaše zdraví, psychiku, rodinu, vztahy, peníze, práci, produktivitu a životní styl.

A pokud se chcete těmto a také jiným tématům pověnovat více do hloubky, naplánujte si se mnou a s Davidem váš příští rok ve stěžejních oblastech tak, aby pro vás byl opravdu milionový :)

Více o novoročním online tréninku Milionový rok 2014 se dozvíte ZDE

Snímek obrazovky 2013-12-30 v 10.44.02 AM

Bohdana Kabátová, autorka Božího koučinku

“Jsem manažerka a jednatelka společnosti Firma 2.0 s.r.o., konzultantka a koučka, jedna z prvních 150 koučů na světě, kteří v Kalifornii získali certifikaci pro ojedinělý systém High Performance Coaching. A také spokojená žena provdaná za úžasného muže a máma dvou báječných dětí. Je možné být ředitelkou i mámou, koučkou i kamarádkou, dcerou doma pro mou mámu i cestovat po světě a učit se od nejlepších. To na svém životě miluju.”

www.bohdanakabatova.cz

Latest posts by Bohdana Kabátová (see all)
Lektorka semináře Sebe-vědomá žena manažerka, koučka a autorka programu Boží koučink Pojďme společně změnit váš život na dvoudenní seminář Sebe-vědomá žena.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. Lenka napsal:

    Super článek. Upřímně mně se zdá, že v posledních letech se celkově psychické zdraví tak nějak opomíjí. A myslím si, že je to určitě špatně. Nehledě na to, že ty poslední dva roky byly na psychiku prakticky všech celkem náročné. Já například na podporu psychického zdraví beru různé doplňky. Teď se mi například velice osvědčila GABA, viz https://zivotavyziva.cz/gaba/ Jestli neznáte, tak určitě doporučuji vyzkoušet.

    • Hana napsal:

      S tím psychickým zdravím máte naprostou pravdu. Hodně se na to dnes zapomíná a bohužel je to podle mě špatně. Sama se na to teď také hodně soustředím. Ten doplněk neznám, ale teď si tu o tom něco čtu a vypadá to zajímavě. Jinak co vím, tak na zvládání psychicky náročných situací existují dnes i různé kurzy. To také pomáhá.

  3. Great Blog. Thanks for sharing this It was lovely to read your blog. Balancing is the most amazing trick of life if anyone knows how to balance everything in any situation then no one can beat them in any stage of life.

  4. Valerie napsal:

    Fakt parádní článek. Myslím si, že ve spoustě věcech v životě je určitě dobré mít rovnováhu. I když ne vždy je to jednoduché, to je jasné. Já osobně jsem se toto naučila poté, co mě potkalo založení s.r.o. Díky tomu jsem byla například nucena si vytvořit rovnováhu mezi podnikáním a rodinou, což teda ze začátku nebylo moc jednoduché.

  5. Renata napsal:

    Čím jsem starší, tím víc se mi potvrzuje, jak je pravdivé rčení, že každý svého štěstí strůjce. Kdyby se tím každý řídil a hleděl si svého, tak by se všem žilo líp. Člověk by měl mít taky radost z maličkostí. Vždyť u těch dětí je to tak krásné :-) .

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.